Web Analytics
scris vineri, 14.10.2022

Fosta juristă de la Direcția Generală de Evidenţă a Persoanelor Argeș a câştigat procesul cu directorul Badea

După ce a fost juristă a Inspectoratului Școlar Județean Argeș, timp de 13 ani, Iuliana Antonescu a dat concurs și s-a angajat la DGEP, unde a lucrat din aprilie până în august 2020. Dacă până atunci evaluările anuale ale șefilor săi au fost finalizate numai cu „foarte bine”, după câteva luni lucrate la Evidența Persoanelor, a fost aspru criticată de directorul general al instituției, Viorel Badea, care i-a dat note mici și un calificativ diminuat în raportul de evaluare. Așa că s-a decis să conteste în instanță raportul întocmit de Viorel Badea. Și dacă Tribunalul Argeș nu i-a făcut dreptate, Curtea de Apel Pitești a anulat raportul de evaluare și a obligat pârâta, adică Direcția Generală a Evidenței Persoanelor Argeș, să refacă evaluarea. Și ce credeți că s-a întâmplat? Deși a dovedit în instanță că avea dreptate și nu a fost evaluată corect, raportul Iulianei Antonescu a fost modificat în august, dar a rezultat același calificativ ca și prima dată, adică doar „bine”, în loc de „foarte bine”.

Fosta juristă de la Direcția Generală de Evidenţă  a Persoanelor Argeș a câştigat procesul cu directorul Badea

Raportul de evaluare a fost întocmit cu nerespectarea dispozițiilor legale

În data de 8 mai 2020, Iuliana Antonescu a formulat contestație împotriva rezultatului evaluării performanțelor profesionale individuale pentru perioada 10.04.2019-31.12.2019, a punctajului, notelor și calificativulului „Bine”, solicitând anularea acestora și plata cheltuielilor de judecată. În octombrie 2021, Tribunalul Argeș a respins contestația, dar jurista a făcut recurs, iar în vara acestui an a câștigat la Curtea de Apel Pitești anularea raportului de evaluare întocmit de directorul Badea.

În apărarea sa, fosta angajată, prin apărătoarea sa, le-a spus magistraților că nu există o dovadă că i-au fost aduse la cunoștință criteriile de performanță și obiectivele individuale. Astfel, perioada de evaluare a început la data de 10 aprilie 2019, or anterior acestui moment nu exista o fișă de evaluare prin care să fie făcute cunoscute cele două dispoziții legale, semn că persoana a fost evaluată în necunoștință de cauză. Iar instanța de fond a apreciat în mod incorect că cele două obligații au fost aduse la cunoștință prin fișa postului. Al doilea motiv de recurs l-a constituit faptul că instanța de fond a încălcat dispozițiile legale care prevăd că fiecare din notele acordate, atât la obiectivele individuale, cât și la criteriile de performanță trebuie motivate, mai ales că notele acordate au influențat media finală. Un alt motiv a fost acela că instanța de fond nu a răspuns la toate criticile formulate, una fiind aceea că plângerea prealabilă a fost soluționată tot de către persoana care a făcut evaluarea, adică directorul general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor Argeș, Viorel Badea. Care s-a și prezentat în instanță în calitate de apărător!

Citește și A sosit raportul de control al ANFP. Îl îngroapă pe ex-directorul de la Evidenţa Persoanelor

Respectivul raport îi poate aduce prejudicii în cariera profesională

„Pot exista consecințe în evoluția profesională a funcționarului public întrucât raportul încalcă toate principiile în materie de evaluare din Codul Administrativ: obiectivitate, nediscriminare, echitate și mai ales legalitate; apreciez că am fost supusă discreționarismului intimatei și liberului său arbitru, inadmisibil într-un stat de drept”, a menționat jurista care a mai vorbit și despre o „situație de răzbunare a directorului”, în fața magistraților. Trebuie precizat că pe tot parcursul carierei profesionale (Inspectoratul Școlar Argeș, Consiliul Județean Argeș) toate evaluările juristei au fost cu calificativul „Foarte bine”. „Se nasc astfel premisele unui abuz de putere din partea evaluatorului care nu mai poate aprecia obiectiv și imparțial activitatea persoanei evaluate în condițiile în care nu a stabilit și nu i-a adus la cunoștință obiectivele individuale și criteriile de performanță…”, au apreciat judecătorii Curții de Apel Pitești.

Citește și 19 angajaţi de la Evidenţa Persoanelor îl acuză pe directorul Badea că a declanşat Jihadul după ce şi-a reluat funcţia

Curtea de Apel Pitești a decis reevaluarea juristei, care între timp a ales să părăsească instituția ca alți angajați

În iunie 2022, Curtea de Apel a casat sentința și, rejudecând, a admis contestația, anulând raportul de evaluare și obligând pârâta la refacerea evaluării performanțelor profesionale individuale ale reclamantei, precum și la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 2000 de lei. În august s-a procedat la reevaluarea fostei angajate, dar în așa fel încât suma notelor finale – 3,52 – să dea același calificativ, adică „bine”, adică fix ca prima dată. „Instanța a spus să-mi reevalueze activitatea. Mi-a dat 3,8 la unul dintre obiective, unde nu mă punctase, deci vă dați seama. Din 10.04 până în 31 decembrie. Nu am plecat din cauza lui, dar nu mai puteam lucra cu el; nu numai eu, mai mulți oameni au plecat”, ne-a spus fosta juristă Iuliana Antonescu, care ne-a precizat că va contesta în instanță și așa-numita reevaluare.

Citește și Viorel Badea a câștigat procesul cu CJ Argeș și revine director la Evidența Populației

Frământări mai vechi între directorul DGEP Argeş şi salariaţi

În 2018, mai mulţi salariaţi ai Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor Argeş – funcţionari publici şi personal contractual detaşat – au semnat o petiţie adresată Consiliului Judeţean Argeş în care îl acuză pe directorul Viorel Badea că, la doar câteva zile de la reluarea activităţii ca urmare a câştigării procesului cu instituţia amintită, a anunţat mutări temporare ale acestora în diverse compartimente sau servicii ale direcţiei. Cei 19 angajaţi care semnează documentul spun că mutările n-ar avea nicio legătură cu eficientizarea activităţii invocate de conducerea DGEP Argeş şi consideră că ar fi vorba de o modalitare de răzbunare a directorului pe cei care n-au fost de partea sa la momentul suspendării sale din funcţie, în 2017. Semnatarii petiţiei au cerut Consiliului Judeţean luarea unor măsuri şi transferarea lor la o altă instituţie din cadrul CJ Argeş.

În 2019, Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP), organizatie care reprezintă membri de sindicat de la nivelul administraţiei publice locale și centrale, își exprima profunda îngrijorare cu privire la situația extrem de dificilă în care se regăseau angajații Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor Argeș, membri SNFP, în relația cu directorul acestei instituții. S-a ajuns și la un protest spontan al salariaților, în martie 2019.
Marian Staicu

Citește și Viorel Badea a obținut încă o victorie în instanță-plata drepturilor salariale de către CJ

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...