Web Analytics
scris miercuri, 13.04.2022

Ce a descoperit ancheta Avocatului Poporului. ISCIR a dispus încă din vara trecută oprirea macaralei de pe şantierul din Smeurei. Macaraua a fost demontată abia în februarie 2022!

Instituția Avocatul Poporului Pitești a efectuat o anchetă pe șantierul blocului de pe str. Smeurei, vizavi de Jandarmerie, acolo unde, în timpul lucrărilor de construcție, s-a folosit o macara-turn care se deplasa aerian, peste axul drumului, cu materiale de construcție. Au fost solicitate date instituțiilor cu competențe în avizarea și controlul în domeniu și la final a formulat o recomandare pe adresa primarului Cristian Gentea. În opinia Avocatului Poporului, autoritățile publice au încălcat Constituția României, punând în pericol integritatea fizică a locuitorilor care se aflau în trecere sau staționau în imediata vecinătate a acestui șantier, precum și siguranța traficului rutier, deoarece nu au aplicat dispozițiile în materie.

Ce a descoperit ancheta Avocatului Poporului. ISCIR a dispus încă din vara trecută oprirea macaralei de pe şantierul din Smeurei. Macaraua a fost demontată abia în februarie 2022!

Avocatul Poporului, recomandare pentru primarul Piteștiului: ”Mai multă exigență la autorizarea lucrărilor de construcție!”

Concret, s-a aflat că funcționarea macaralei s-a aflat sub semnul întrebării începând cu luna mai a anului trecut și chiar a existat un litigiu între dezvoltator și ISCIR, care a dispus oprirea utilajului. În plus, vizavi de incidentul în care o bucată din cofrag a căzut de la înălțime lovind un autoturism aflat în trafic, concluzia a fost că nu s-a asigurat protecția materialelor de construcție în condiții de vreme neprielnică. Prin răspunsul său, administrația publică locală a comunicat succint faptul că macaraua a fost demontată la data de 14 februarie 2022. Nu a spus însă nimic despre demersurile pe care le-a întreprins la autoritățile de resort în legătură cu siguranța în operare a macaralei care a deservit șantierul și nici măsurile interne pe care Direcția Arhitect-șef ar fi trebuit să le propună cu privire la condițiile care trebuie îndeplinite la autorizarea lucrărilor de șantier.

Citește și La loc comanda! Constructorul blocului de lângă Jandarmerie a demontat macaraua-turn

Foarte interesant este că ISCIR Pitești, care a efectuat o verificare tehnică în data de 28 iunie 2021, a descoperit că nu sunt respectate condițiile și cerințele tehnice privind utilizarea macaralei în condiții de siguranță și a dispus oprirea din funcționare a acesteia. Împotriva actelor administrative emise de ISCIR Pitești, societatea a deschis acțiune de anulare, iar Tribunalul Argeș a pronunțat o hotărâre de respingere a cerererii de anulare, la începutul lunii aprilie 2022. În tot acest timp, macaraua a rămas funcțională și a operat pe șantier!

Inspectoratul de Stat în Construcții a atenționat Primătria municipiului Pitești referitor la condițiile care pot fi impuse prin documentațiile tehnice de autorizare a organizării lucrărilor încă de anul trecut, însă, autoritatea locală, prin Direcția Arhitect-șef, nu a făcut dovada că a luat măsuri în acest sens.
Prin recomandarea transmisă primarului Cristian Gentea, acesta va trebui să dispună Direcției Arhitect-șef să actualizeze condițiile obligatorii la emiterea documentațiilor tehnice pentru autorizarea lucrărilor de construcție. De asemenea, vor trebui organizate acțiuni de control împreună cu inspectorii ITM pe șantierele din municipiu, pentru verificarea aspectelor legale în fiecare stadiu al construcțiilor.

Citește și SC Titidan şi-a luat macaraua de pe şantierul blocului de zece etaje

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *