Web Analytics

Câteva amintiri cu poliţistul Dan Fătuloiu

de | 12.10.2022 15:03 | Actualitate, Home, Opinii

A murit Dan Fătuloiu. Generalul Dan Fătuloiu. Dumnezeu să-l odihnească! Acum e istorie, atât i-a fost mosorul. Până la 66 de ani. Spre deosebire de mulți alții, lasă câteva lucruri în urma lui în poliție. L-am cunoscut devreme, ca tânăr ziarist, încă din primul an de existență a Jurnalului, în 1994. A lucrat pe judiciar, avea în subordine și compartimentul Omoruri. De aici, de la munca de teren, și-a început ascensiunea profesională. A fost șef de serviciu, adjunct de șef de Inspectorat, apoi șef de Inspectorat la Argeș și Dâmbovița, la Poliția Capitalei, la Poliția Națională, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, apoi atașat pe probleme de poliție la New York și Roma.

A avut un șifonier de funcții și responsabilități. Cu excepția demnității de ministru, a trecut prin toate funcțiile posibile la Interne. Însă merită subliniat că Dan Fătuloiu a pornit de jos. Toți cei cu care a lucrat, ca tânăr ofițer și apoi ca șef, spun că omul era ca un stup la capitolul meserie. Mirosea informația și avea mare agilitate în câmpul operativ. Însă Dan Fătuloiu a fost și un reformist în poliție. În 1991, dacă nu mă înșel, a avut o bursă în Marsilia, pe probleme de criminalistică, și de acolo a venit cu idei și cu o mare dorință de comunicare și de schimbare a imaginii IPJ Argeș. El a făcut primele conferințe de presă. Tot el a venit cu ideea ca la poarta Inspectoratului, la relații cu publicul, să fie puși ofițeri pregătiți și cu abilități de PR. A pornit de la realitatea că cetățenii iau primul contact, cu poliția și cu imaginea ei, prin ofițerii de la intrarea în instituție. Până atunci, compartimentul Relații cu Publicul era un fel de cimitir al elefanților sau un batalion disciplinar, acolo erau trimiși cei aproape de pensie sau care au călcat pe bec.

Citește și Generalul Fătuloiu, condus pe ultimul drum cu onoruri militare! Mulți dintre foștii săi camarazi și prieteni au fost la înmormântare

Îmi amintesc că prin 97-98 a fost un eveniment urât, o crimă sau ceva de genul acesta, în cartierul Eremia Grigorescu, iar Dan Fătuloiu a urcat pe acoperișul blocului, în fruntea echipei operative, acolo unde fusese localizat suspectul. Ca șef al Poliței Capitalei a încercat să dea iama în clanuri mafiote, iar acestea l-au schimbat după niciun an. Dar a venit cu un alt aer și cu o altă concepție. Ca șef al IGPR a dus analiza informației în cazurile de mare corupție la un alt nivel, el e cel care a format echipe mixte Fisc-Parchet-Vamă, având drept miză diminuarea evaziunii și a criminalității din portul Constanța și nu numai. Și aici a deranjat la nivel politic și a plătit cu postul, după o anumită perioadă de timp.

Dacă vă reamintiți, Dan Fătuloiu e generalul care a refuzat o mită de un milion de euro de la afaceristul Cătălin Chelu. A raportat cazul și DNA a organizat un flagrant care s-a lăsat cu un complex dosar de corupție și o condamnare de răsunet a mituitorului. La vremea aceea, Cătălin Chelu era un foarte influent afacerist, cu multe conexiuni la nivel național, inclusiv politice. Acum, Dan Fătuloiu e istorie! Însă pentru imaginea poliției argeșene e o istorie frumoasă A murit de infarct la 66 de ani, o vârstă considerată încă mică potrivit standardelor de longevitate din ziua de azi. Dumnezeu să-l primească și să-l odihnească!

Citește și Chestorul Nicolae Berechet, despre Dan Fătuloiu: „Mai tenebroasă și mai distrugătoare stare de spirit ca știrea despre moartea lui cred că nu se poate formula…”

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *