Web Analytics

Casa „Bobancu” riscă să nu fie achiziţionată de Primăria Piteşti

de | 30.06.2022 12:55 | Actualitate, Cultură, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Update: Consilierii locali au votat pentru neexercitarea dreptului de preempțiune față de monumentul istoric Casa „Bobancu”, cu un amendament însă. Dacă proprietarii nu reușesc să vândă contra sumei cerute, adică aproximativ 900.000 euro, să revină la Primărie pentru negocierea prețului. „Cert e că nu are cum să facă acea casă 900.000 euro”, a precizat primarul Cristian Gentea.

Știre inițială:

Casa „Bobancu”, a cărei arhitectură deosebită nu trece neobservată, riscă să nu fie achiziționată de Primăria Pitești. În ședința de Consiliu Local de joi, 30 iunie, există nu unul, ci două proiecte de neexercitare a dreptului de preempțiune față de monumentul istoric Casa „Bobancu”, care se află pe b-dul I.C. Brătianu, din Pitești, la nr. 51.

Sunt cinci proprietari, iar aceștia au venit cu două oferte de vânzare. Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Argeș, nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, așa că acest drept s-a transferat către autoritățile publice locale. Valoarea de vânzare, conform documentelor oficiale, este 367.000 euro pentru suprafața de 475, 3 mp (formată din casă și teren) și 520.000 euro pentru suprafața de 1167, 19 mp (teren+casă). Potrivit rapoartelor, s-a propus neexercitarea dreptului de preempțiune, întrucât imobilul „se află într-o stare avansată de degradare, neexistând fonduri prevăzute pentru achiziționarea acestuia”.

În 2019, Consiliul Local a votat însă exercitarea dreptului de preempțiune pentru achiziționarea Casei „Bobancu”, dar nu s-a putut realiza vânzarea-cumpărarea, pentru că, fiind mai mulți proprietari, nu s-a permis o negociere unitară asupra prețului. Rămâne de văzut cum vor vota de această dată consilierii locali proiectul!

Citește și S-a aprins din nou fitilul! Controversatul bloc Titidan e fix în zona de protecţie a Casei Bobancu

Încep negocierile pentru fostul sediu PDL

Primăria vrea, în schimb, să achiziționeze fostul sediu PDL din Pitești, denumit Casa „Nae Dumitrescu”, de pe b-dul Republicii, la nr. 58, din fața Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer Cumpănă”. Primăria a desemnat un expert care să realizeze un raport, în urma căruia vor fi inițiate negocieri cu proprietarii. Expertul a făcut evaluarea casei, iar luni, 4 iulie a.c., va avea loc negocierea pentru stabilirea prețului de achiziție. Din comisia de negociere fac parte consilierii locali Sorin Apostoliceanu, Tiberiu Irimia și Radu Bănică. Până acum, Primăria Pitești a achiziționat doar o clădire de patrimoniu, Casa „Coandă”, construită la sfârşitul sec. al XIX-lea, în care funcționează Casa Căsătoriilor.

Citește și Proprietarii Casei „Bobancu” vor retragerea dreptului de preemţiune al Primăriei Piteşti

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *