Web Analytics

Pe când o implicare a preoţilor şi în problemele comunităţii, nu doar la referendum?

de | 4.10.2018 14:29 | Opinii

S-a vorbit mult despre referendum și românii s-au divizat cu patimă pe această temă. Practic, evenimentul din 6 și 7 octombrie a creat o polemică națională. Iar cei mai activi în ceea ce privește îndemnarea românilor la vot sunt preoții. Am văzut în ultimele șapte zile zeci și zeci de preoți care inclusiv la slujbe îndemnau enoriașii să vină la referendum. Un preot de la Mănăstirea Prislop spune că ”tot românul ar trebui să meargă în genunchi la referendum”. Am primit și eu mesaje pe Whatsapp de la mai mulți preoți din Argeș prin care mi se solicita să merg la referendumul pentru schimbarea definiției constituționale a familiei.
Nu știu dacă am văzut în ultimul deceniu un eveniment la care preoții să se implice atât de mult și de aprig. Preoții ortodocși au devenit preoți-activiști pe termen limitat la un eveniment pentru care statul cheltuie câteva zeci de milioane de euro și care nu era o prioritate pentru România. Multe altele sunt prioritățile pentru România, de la crearea de job-uri plătite mult mai bine, și nu doar cu salariul minim pe economie, cum se întâmplă în sute de mii de cazuri, până la realizarea unei infrastructuri adecvate și construirea de spitale moderne cu condiții civilizate.
Sincer să fiu, eu unul m-aș bucura ca după referendum să îi văd pe preoții din Argeș și din țară implicându-se eficient și constant în problemele comunității. Mi-aș dori să văd preoți făcând campanii ca să nu mai avem școli în județ cu WC în fundul curții. Mi-aș dori să văd preoți făcând campanii împotriva violenței în familie. Pentru că da, tot se bate monedă despre familia tradițională și despre modificarea Constituției în așa fel încât să spună că ”familia se bazează pe căsătoria între un bărbat și o femeie” și nu se face niciun fel de referire la miile de femei bătute și chiar omorâte în bătaie de soți. Iar cazul femeii omorâte la Călinești de soțul de care dorea să divorțeze este cel mai recent și dur exemplu.
Mi-aș dori să văd, inclusiv în Argeș, preoți care să dea săracilor și cazurilor sociale delicate o parte din banii deloc puțini pe care îi încasează de la nunți și botezuri sau chiar ca ghizi… spirituali la diferite pelerinaje peste hotare. Asta deși, în Evanghelia după Matei, Iisus Hristos spune: “Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni… Nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui Mamona”. Or, sunt prea mulți preoți ahtiați și după Zeul Ban și pentru care Biserica e o afacere rentabilă.
Mi-aș dori să văd preoți care să și dea (și nu spiritual), nu numai să ceară. Mi-aș dori altfel de preoți într-un procent mai mare. Și asta pentru că preceptul ”Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” să nu fie doar o frază în vânt, nebăgată în seamă și neaplicată.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii