Web Analytics

Campion mondial piteştean acuzat pe nedrept de plagiat

de | 19.06.2013 21:24 | Sport

# Marian Popescu, președintele Federației Române de Aeromodelism și campion mondial în acest sport a demontat acuzația adusă de Dan Petcu, fostul său prieten și colaborator. Uneori, și în lumea sportului de performanță, vechile prietenii se pot transforma în conflicte ca urmare a unor acuze nefondate. Este și situația în care a fost pus pe nedrept marele campion la aeromodelism Marian Popescu. Raportul de caz asupra sesizării nr. 2750/12.03.2013, înaintată de lect. univ. dr. Dan Petcu, referitoare la o presupusă acuzaţie de plagiat în teza de doctorat cu titlul „Optimizarea antrenamentului sportiv în vederea creşterii performanţelor în aeromodelism planare zbor liber” elaborată de piteșteanul Marian Popescu, având conducător de doctorat pe prof. univ. dr. Mugur Niculescu de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii din Piteşti a fost înaintat spre avizare la Comisia de etică şi deontologie universitară a Senatului. Alături de acest raport de caz a fost depusă de către profesorul Marian Popescu și o adresă prin care piteșteanul demontează acuzația lui Dan Petcu, fostul său prieten și colaborator. De reținut că Dan Petcu este în prezent șef de lucrări la Universitatea din Ploiești, Facultatea de Petrol și Gaze și antrenor de aeromodelism la clubul Petrolul. În continuare puteți citi cum a reacționat Marian Popescu asupra acestei acuzații grave la adresa dumnealui.

„Este o acuzație a unui om care are frustrări multiple”

„În urmă cu mai bine de 10 ani, împreună cu un fost prieten de-al meu și anume Dan Petcu, cu care pe acele vremuri mă aflam într-o relație foarte bună, am experimentat mai multe planuri de zbor fie în cantonamente cu loturile naționale, cu diverse cluburi. Am experimentat mai multe metode de antrenament și pregăteam aeromodele de clasa F1E atât pentru juniori, cât și pentru seniori. Au trecut anii și eu m-am înscris la o teză de doctorat care aborda tema „Optimizarea antrenamentului sportiv în vederea creşterii performanţelor în aeromodelism planare zbor liber” pentru clasa F1E, o clasă pe care eu o cunosc foarte bine și la care am avut rezultate foarte bune, o clasă la care Dan Petcu în anii 1978-2000 a obținut ceva performanțe. Această acuzație de plagiat este o acuzație a unui om care are frustrări multiple. Este vorba de Dan Petcu, cu care, așa cum v-am mai spus, eram foarte buni prieteni. Când eu am scos o carte în anul 2010 pentru aeromodele, prima carte scoasă din 1976 încoace, era normal să o ofer mai multor colegi din aeromodelism și bineînțeles că și domnului Dan Petcu. Dumnealui a fost un pic șocat că eu am scos o astfel de carte înaintea lui, el fiind la vremea aceea doctor în petrol și gaze. Acum este șef de lucrări la Universitatea din Ploiești, la Facultatea de Petrol și Gaze. Și ca să fie clar, el a susținut o teză de doctorat în petrol și gaze și a publicat mai multe lucrări științifice de aeromodele”, ne-a declarat campionul mondial piteștean. După cum spune Marian Popescu, „în această situație aș putea și eu să-l acuz de unele lucruri pentru că sunt evident niște nereguli. Revenind la subiect, trebuie să vă spun că în momentul în care eu am început lucrarea de doctorat, mie îmi trebuia un colectiv de colaboratori care să susțină argumentele mele și eu l-am întrebat dacă vrea să fie trecut în acest colectiv. Prin urmare, Dan Petcu a fost trecut în acest colectiv încă de la începutul proiectului. După doi ani de zile, eu am considerat că această experiență am fi putut să o facem împreună într-o carte fiindcă eu tocmai scoteam lucrarea de doctorat. L-am întrebat dacă vrea să vină cu o contribuție la cartea respectivă mai ales că el publicase niște articole…”.

„S-a ofuscat pentru că nu se mai regăsea în criteriile de selecție pentru lotul național”

Întrebat, de unde a început tot acest scandal, Marian Popescu ne-a spus că „am decis să schimbăm niște criterii de selecție a echipei naționale, eu fiind președintele aeromodelismului din România și președinte al Federației Române de Aeromodelism, iar cum el nu se regăsea în aceste criterii de selecție, s-a ofuscat și a trecut la atacuri. Criteriile de selecție erau foarte clare: punctele adunate în doi ani în Cupa României și în campionatele naționale, numărul de aeromodele etc. Țin să precizez că Petcu a fost cândva în comisia mea de aeromodele, dar și-a dat demisia pentru că a zis că pierde timpul, iar acum… Dar, să rezumăm, din 2002 și până în 2010 el mi-a dat niște materiale printate, dar ceea ce era scris acolo eu deja știam. Și în 2010, văzând că nu mai are loc în echipa națională, a început să se răzbune pe mine. M-a acuzat că l-am plagiat pe el în legătură cu materiale pe care eu deja le știam. Eu m-am apărat foarte bine, am demontat foarte bine prin faptul că am transmis Comisiei de etică a Universității Pitești un material. În acest material am abordat trei probleme care se referă la plagiat și anume cultură, muzică și știință. Articolele pe care le-a publicat Dan Petcu într-o revistă, o broșură în America nu sunt științifice și cum nici lucrarea lui nu este științifică atunci eu vă întreb cum poate fi vorba de plagiat”.
Marius Ionel

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii