Web Analytics

Calinic este bucuros: Microcentrala Călugăriţa funcţionează cu turbinele turate la maximum

de | 24.11.2022 13:50 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

ÎPS Calinic a fost în aceste zile pe Valea lui Stan să vadă cum funcționează microcentrala Călugărița, cumpărată și modernizată de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Mica fabrică de electricitate, o bijuterie în materie, mai ales într-o perioadă în care facturile la energie au atins cote uriașe, a fost pusă în funcțiune în luna septembrie, iar acum funcționează la capacitate maximă.

„În fiecare zi merg turbinele. Sunt două și merg împreună când este debit de apă, dar și automat, câte una pe rând. Este foarte bine construită! Producția se comunică anual. În luna mai, anul viitor, vom avea date noi”, ne-a declarat, bucuros, arhiepiscopul.
Într-o declarație pe care a făcut-o anterior Jurnalului de Argeș, ÎPS Calinic spunea că ideea i-a venit atunci când în Albania a văzut cum arhiepiscopul Anastasios a construit o hidrocentrală pentru nevoile Bisericii Albaneze. Pentru BOR aceasta este însă o investiție în exclusivitate, iar ducerea ei la îndeplinire i-a fost încredințată arhimandritului Caliopie, responsabil al sectoarelor Economic-Financiar și Construcții. Acesta ne-a spus că energia este preluată în sistemul național, Arhiepiscopiei aplicându-i-se politica de proconsumator, adică nu doar consumator, ci și producător de energie. Arhimandritul mai spune că deocamdată nu se cunosc cifre privind producția, funcționarea MCH fiind condiționată foarte mult și de cantitatea de precipitații, însă așteptările sunt foarte mari.

Citește și Vizită de lucru pe şantierele bisericii / Calinic vrea să salveze Arhiepiscopia de facturile mărite la curent şi grăbeşte finalizarea microhidrocentralei ”Călugăriţa”

Lucrările au avut ca termen de finalizare august 2022

Microhidrocentrala de pe Valea lui Stan a fost scoasă la vânzare de Hidroelectrica în 2015 și cumpărată la licitație de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Prețul plătit de instituția condusă de ÎPS Calinic a fost de 1,7 milioane lei. În 2015, fără alte investiții, MCH-ul de pe râul Călugărița putea produce energie suficientă pentru a aproviziona 180 de gospodării. Între timp, Arhiepiscopia a decis să facă investiții în microhidrocentrală și s-o supraetajeze. Lucrările de construcție au început în 19 august 2019 și au avut ca termen de finalizare – 19 august 2022. Constructorul desemnat a fost o firmă din Curtea de Argeș – SC Drăgoi Construct, iar proiectant general – SC A&N Arh. Design SRL

Citește și Calinic iese iarăşi “din pluton” şi cere hrănirea urşilor / „Pe vremea lui Ceauşescu, pădurarii le dădeau urşilor alimente expirate, inclusiv ciocolată…”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *