Caligrafia, un meşteşug uitat, dar readus în prezent de bibliotecă

de | 23.07.2014 17:09 | Cultură

La începutul acestei săptămâni, printr-o expoziție cu lucrările de caligrafie și legătorie de carte realizate de cursanți, s-a finalizat cursul de caligrafie organizat de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș.
Caligrafia înseamnă artă și deprinderea de a scrie frumos și cei 25 de „elevi” (pensionari, profesori, școlari și liceeni) au avut posibilitatea de a afla informații despre istoria scrisului și a cărții, caligrafia italică cursivă, noțiunile de caligrafie gotică, să învețe să orneze pagini și inițiale și mai ales, să confecționeze cărți și caiete.
Așadar, cursanții cu mic, cu mare, pentru că cel mai tânar cursant avea 8 ani și cel mai vârstnic, 67 de ani, au învățat „lucruri noi” despre două meșteșuguri care păreau a fi uitate: caligrafia și legătoria de carte. Printre aceștia, s-a aflat și un bunic (Petre Ghilencea, pensionar) care a venit împreună cu nepoata lui (Alexia Ghilencea, elevă în clasa a II-a la Școala „Mihai Eminescu” din Pitești) pentru „a reînvăța să scrie frumos, să lege o carte mai veche și mai ales pentru a petrece timpul într-un mod foarte plăcut”.
„Am inițiat acest curs pentru că am uitat să scriem, nu mai avem ocazia să scriem folosindu-ne doar de stilou și hârtie. Mulți nu mai știu să scrie, nu numai scrierea caligrafică, ci scrierea rapidă cursivă. Scriu foarte urât, foarte prescurtat… Caligrafia este artă, știință și tehnică, prin ea exprimi ceea ce ai în suflet. Stimulează creativitatea, simțul proporției, ordinea și… răbdarea. Caligrafia înseamnă frumos”, a afirmat organizatoarea acestui curs, bibliotecara Lucreția Picui, coordonatoarea Secției de Colecții Speciale a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș.
Cei prezenți au primit din partea bibliotecii diplome de absolvire e a cursului, iar câștigătorii concursurilor „Cel mai bun caligraf” și „Cel mai bun legător” au primit cărți.
Acest proiect, dedicat caligrafiei românești, istoriei scrisului și a cărții, este gratis și se adresează tuturor vârstelor și urmează a fi reluat în toamnă de Biblioteca Județeană, începând cu luna octombrie.
Miruna Matei

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii