Web Analytics

Caleidoscop

de | 26.03.2020 13:02 | Cultură

Vizită în Pitești a lui Constantin Dobrogeanu-Gherea

La 16 octombrie 1877 doctrinarul de stânga Constantin Dobrogeanu-Gherea (1855-1920), în efortul pentru constituirea Partidei socialiste din România, a venit la Piteşti, unde a discutat cu militanţii locali, medicul Nicolae Codreanu de la spitalele de campanie şi Bonifaciu.

Sunt înfiinţate Atelierele de Poduri pentru Calea Ferată

În anul 1915 sunt înfiinţate Atelierele de Poduri pentru Calea Ferată, devenite ulterior Întreprinderea de Poduri Metalice şi Prefabricate din Beton Piteşti. În 1965 era sărbătorit semicentenarul unităţii, director, inginerul Gheorghe Nicolae, astăzi capacitate productivă funcţională.

Construirea Halei Mici

În anul 1924 comisia interimară a oraşului Piteşti a hotărât construirea Halei Mici (pentru peşte), licitaţie câştigată de antreprenorul Guido Rosazza la 3 februarie 1925, deviz 1.700 de lei. Clădirea se va demola însă după 1962.

Deschiderea Bibliotecii Regionale Piteşti

În anul 1951 are loc deschiderea Bibliotecii Regionale Piteşti, în prezent Biblioteca Judeţeană Argeş ”Dinicu Golescu”, directori de-a lungul anilor Mircea Ştefănescu, Marcel Ghibernea, Petre Popa, Silvestru Voinescu şi Octavian Mihail Sachelarie. O instituţie urbană cu acest profil este atestată documentar la 1880, Centenar sărbătorit în anul 1980.

Înfiinţarea Casei Creaţiei Populare Argeş

La 2 mai 1956 are loc înfiinţarea Casei Creaţiei Populare Argeş, astăzi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, sediul în Piteşti, directori Aurel Popescu, Mihail Ghiţescu, Zenovie Păun, Constantin Alexandrescu. Monografie, sărbătorirea Semicentenarului instituţiei (1956-2006). Îndrumare de specialitate, formaţii artistice proprii, editură, preocupări externe.

Este dată în folosinţă Grădina de Vară

La 23 august 1958 este dată în folosinţă Grădina de Vară a Teatrului „Alexandru Davila”, aflată în zona centrală a oraşului, scenă utilată pentru reprezentaţii, orgă de lumini, cabină de proiecţie, folosită frecvent inclusiv pentru spectacole cinematografice, acum parţial dezafectată.

Expirarea contractului de licenţă a Uzinei Dacia cu Renault

În anul 1978 a expirat contractul de licenţă a Uzinei Dacia de la Colibaşi cu firma franceză Renault. În continuare, prin forţe proprii apar variantele autohtone Dacia 1310 până în anul 2001, Dacia Break până în 2004, Dacia 1200, versiunea bicorp. În prezent, Compania Dacia-Renault are o activitate diversificată, apariţii de noi modele, succese interne şi internaţionale de renume.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii