Web Analytics

Caleidoscop

de | 25.02.2016 11:31 | Cultură

Generalul Magheru promovează în Argeş ideea de libertate şi independenţă

Pe 15 septembrie 1848, generalul Gheorghe Magheru i-a cerut administratorului districtului Argeş să grăbească emanciparea definitivă a ţăranilor. De asemenea, acesta i-a ordonat administratorului ca în district să fie promovată idea de libertate şi independenţă. El îl mai sfătuieşte pe administrator să-i atragă de partea lui pe dorobanţii din districtul argeşean.

Înfiinţarea escadronului de dorobanţi

În 1850 este decretată legea pentru organizarea dorobanţilor din judeţe. Conform acesteia din punctul de vedere al sarcinilor de serviciu, dorobanţii depindeau de ispravnicul judeţului. Solda dorobanţilor a fost mărită la 15 lei pe lună. Datorită acestei legi, în judeţul Argeş s-a înfiinţat un escadron de dorobanţi.

Arendarea trecerii peste poduri

În perioada 19 august 1862 – 19 august 1863, trecerea podurilor peste râurile Argeş şi Doamnei a fost arendată. Taxele încasate de antreprenor erau următoarele: 10 parale pentru vita mare înhămată cu povară, 6 parale pentru vita mare înhămată fără povară, 2 parale pentru vita mare liberă, 6 parale pentru omul călare, 4 parale pentru 5 vite mici. Taxele priveau trecerea pe ambele poduri, la trecerea pe un singur pod reducându-se la jumătate. Erau scutiţi de taxe: orăşenii din Piteşti, curierii, ştafetele, transporturile statului, funcţionarii statului, militarii şi pietonii.

Patinoar în Trivale în 1914

În 1914 negustorul piteştean Ion G. Buţănescu a câştigat licitaţia pentru arendarea lacului amenajat de Primărie în parcul Trivale. El a comandat mai multe bărcuţe la şantierul de la Turnu Severin. Lacul şi patinoarul au fost folosite de piteşteni doar în 1914, contractul fiind reziliat amiabil în 1915.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii