Web Analytics

Ca junioară, Halep a uimit Piteştiul încă de acum 12 ani

de | 19.03.2014 22:39 | Sport

# În 2002, Simona a participat la Turneul „Ruxandra Dragomir”, primind un premiu special.  Deși nu are decât 22 de ani, Simona Halep poate fi deja considerată cea mai bună tenismenă din România din toate timpurile. Nicio altă tenismenă din țara noastră nu a ajuns pe locul 5 mondial, Irina Spârlea (locul 7 în 1997) fiind până în acest an sportiva din țara noastră ajunsă cel mai sus în ierarhia tenisului feminin.
Puțini sunt însă cei care știu faptul că Simona Halep și-a început cariera fulminantă în tenis chiar la Pitești. Simona a început să joace în competiții la vârsta de 6 ani, iar la vârsta de 7 ani, adică în anul 1998, a jucat pentru prima dată la turneul „Ruxandra Dragomir” desfășurat la baza sportivă „Arpechim” din cartierul piteștean Prundu. Patru ani mai târziu Simona a primit la același turneu premiul pentru sportiva care ar putea să ajungă în elita mondială. Ei bine, iată că Halep a confirmat că este o jucătoare de excepție, iar acum se bate de la egal la egal cu primele sportive ale planetei. Practic, turneul „Ruxandra Dragomir” de la Pitești a însemnat o rampă de lansare pentru Simona Halep în elita tenisului. Despre legăturile sportivei din Constanța cu Argeșul am vorbit cu profesorul Gabriel Săndulescu, cel care ne-a povestit câteva amintiri extraordinare cu Simona din copilăria și începuturile acesteia în tenisul de mare performanță.

Gabriel Săndulescu: „Când avea doar șase ani, a bătut o piteșteancă ce era cu doi ani mai mare”

„Simona Halep a jucat încă de la 6 ani în competiții, iar la vârsta chiar de 7 ani a fost la turnee inclusiv la Pitești, ne-a spus profesorul piteștean Gabriel Săndulescu. Ea a fost un copil foarte precoce, a început foarte devreme tenisul. Într-unul dintre turnee, când ea avea doar 6 ani, a bătut o piteșteancă care era cu doi ani mai mare. Chiar de la vârsta de 7 ani se vorbea despre fenomenul Simona Halep. La această vârstă avea un bagaj tehnic pe care în mod normal un copil îl are la vârsta de 9-10 ani. Ea și Sorana Cârstea sunt cele care contrazic regula pentru că în general se spune că nu e bine ca la o vârstă atât de fragedă să faci foarte mult pentru că se plictisesc. De ce spun că ele sunt excepția? Pentru că foarte mulți au luat acest model, dar nu au putut rezista. Simona a fost o tipă foarte ambițioasă și totul a făcut din plăcere. Vreau să vă spun că Simona este oarecum legată de Pitești pentru că la vârsta de 7-8 ani a participat la competiții la baza de la Arpechim. Încă de atunci era foarte motivată în ceea ce făcea și avea o tehnică care nu arăta vârsta biologică pe care o avea. Îmi amintesc că la trofeul Ruxandra Dragomir premiul cel mai important se acorda sportivei care ar putea să ajungă în elita mondială, iar cele care au fost nominalizate atunci au fost Raluca Olaru, Sorana Cârstea și anul următor Simona Halep, în 2002”.

„Pronosticul meu: Simona poate ajunge între primele trei jucătoare din lume”

„O a treia legătură cu Argeșul, a mai spus profesorul Săndulescu, ar fi că eu am fost cu Simona ca antrenor al lotului național de speranțe olimpice la mai multe turnee internaționale. Am chiar o amintire foarte plăcută legată de câștigarea unui turneu din Franța, de la Bressuire, un turneu foarte puternic de tenis european pentru copii până la 12 ani în care ea în finală a bătut-o pe campioana Angliei cu 6-0 și 6-0. La ieșirea de pe teren am întrebat-o mai în glumă mai în serios de ce nu a lăsat de la ea măcar un game pentru spectatori. Știți ce mi-a răspuns? „Nu, pentru că așa mă va ține minte întotdeauna”. Respectiva jucătoare din Anglia a ajuns și ea în top 100 mondial. Eu nu pot să spun că am antrenat-o pe Simona Halep, dar pot spune că am răspuns de ea la acele competiții internaționale. O altă amintire ar fi că a existat un pariu în echipa care a participat atunci la Bressuire și anume că fetele nu vor bate băieții. Ei bine, la acest turneu era și piteșteanul nostru Laurențiu Gavrilă, sportiv care, de asemenea, a pierdut în fața Simonei Halep. În altă ordine de idei, eu cred că Simona a reușit un lucru extraordinar. Părerea mea este că păstrarea unui loc între primele 10 jucătoare ale lumii ar fi o performanță fantastică. Trebuie menționat că primele locuri se păstrează foarte greu pentru că sunt foarte multe puncte puse în joc și foarte multe turnee. Sper însă să ajungă și pe locul 1 mondial pentru că surorile Serena și Venus Williams sunt către finalul carierei, iar o altă sportivă care să se detașeze nu prea există. Există un mare echilibru între locurile 2 și 10 ceea ce o poate avantaja pe Simona. Pronosticul meu: cred că poate ajunge pe podium”.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii