Web Analytics

Bulevardul „Pardon” a devenit şantier în conservare

de | 25.08.2022 13:35 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Cronica unui şir de greşeli cu sfârşit în instanţă

Ne aflăm în săptămâna în care începe procesul legat de problema lucrărilor de reabilitare la Bulevardul ”Pardon” din Câmpulung. Un proces declanșat de Prefectură, după ce a luat la cunoștință rezultatele unui control efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcții la Primăria Câmpulung, acolo unde s-au găsit nereguli în documentația necesară realizării investiției, autorizația de construire fiind emisă cu nerespectarea prevederilor legale.

Bulevardul ”Pardon” era inclus ca obiectiv menit să fie reabilitat în megaproiectul de punere în valoare a centrului istoric al Câmpulungului. Asta se întâmpla imediat după ce Călin Andrei a devenit primar, în urmă cu aproape două decenii. Numai că, deși cu banii în buget strânși an de an și cu obținerea de fonduri europene, constructorul care a câștigat licitația a început timid lucrările în 2013, iar peste doi ani a părăsit șantierul, lăsând un dezastru în municipiul muscelean. Plus o gaută în buget de peste opt milioane de lei, bani care a trebuit să fie returnați finanțatorului din cauza nefinalizării complete a proiectului. Ulterior, un alt primar, Liviu Țâroiu, a acoperit cât a putut urmele lăsate de constructor, oferind câmpulungenilor acces în Parcul Kretzulescu și în Grădina Publică ”Mersi”, și a inițiat un proiect separat de reabilitare a Bulevardului. În fapt, a fost vorba de o zonă mai extinsă, care includea atât celebra pastilă pietonală mărginită de căi de acces rutier cu denumiri diferite, cât și o porțiune a străzii care străbate centrul Câmpulungului.

Licitație fără suspans, documente emise pe invers

Intenție captivantă, modalitate de implementare defectuoasă! Altfel cum se explică faptul că acum lucrările sunt blocate, în condițiile în care iulie 2022 era termenul de finalizare? A fost o manieră hei-rup-istă de punere în practică a proiectului, cu un Liviu Țâroiu detașat și funcționari din administrație obișnuiți să lucreze ca la stat, acolo unde deseori merge și așa.
În vederea concretizării intenției de reabilitare a Bulevardului ”Pardon” – investiție denumită „Reabilitare strada Negru Vodă şi strada Republicii de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu” – în noiembrie 2018 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Valoarea totală a lucrării a fost estimată atunci la peste şapte milioane de lei, cu un termen de execuţie de doi ani. A fost liniște timp de câteva luni, apoi a explodat informația cum că licitația deja s-a ținut, iar lucrarea fusese atribuită. Pe SICAP datele au apărut brusc pe 3 aprilie 2019: depunere oferte 7 ianuarie, selecție câștigător pe 15 februarie, dată atribuire 3 aprilie, câștigător fiind asocierea dintre Conteh Barengott, Group Concif şi Ratelen Construct, firme ale familiei Răuţoiu.

Citește și Nici dacă voia, prefectul nu scăpa! Prefectura a fost sesizată şi de un cetăţean asupra problemelor cu autorizaţia pentru Bulevardul „Pardon”

Înainte cu o lună de atribuirea lucrării a fost emis un certificat de urbanism necesar completării documentației în vederea emiterii autorizației de construire, act esențial în inițierea oricărei lucrări. A fost încă un pas făcut greșit, în condițiile în care certificatul nu indica toate avizele, autorizațiile și acordurile impuse prin lege, mai ales că lucrările urmau să afecteze o zonă inclusă în situl urban Câmpulung, zonă protejată care include mai multe monumente istorice și de arhitectură.
În pofida acestor condiționări, în decembrie 2019 a fost emisă autorizația de construire, act semnat de primar, secretar și un funcționar de la Urbanism. Se putea da ordin de începere a lucrărilor, însă Țâroiu a ezitat. Și s-a comis o altă neregulă. În februarie 2020 a fost emis un alt certificat de urbanism, s-a obținut în acea lună și avizul de la Direcția de Cultură Argeș, însă autorizația de construire nu a fost refăcută, deși se impunea acest lucru. Cu așternutul ilegal făcut, în august 2020 s-a emis ordinul de începere a lucrărilor. Nu se putea altfel, că doar era campanie electorală, urmau alegerile locale, iar Elena Lasconi apăruse deja pe traiectoria de coliziune. Și lucrările au început în chiar prima zi de școală și zi de sărbătoare, provocând nu doar uimire, ci și indignare. Și nu au durat mult…

Lasconi a câștigat alegerile și a descoperit că în buget mai este doar un milion de lei pentru Bulevard, din totalul de 7,32 de milioane. Așa că lucrările s-au oprit, însă a venit anul 2021, care a adus Câmpulungului șapte milioane de la Guvern tocmai pentru finalizarea lucrărilor. Nimeni din toată Primăria nu i-a spus lui Lasconi că sunt probleme cu documentația investiției sau… Dar primărița a aflat acest lucru ulterior, însă anturajul ”profesioniștilor” a marșat pe ideea ”lasă că merge și așa”. Doar că nu a mai mers!

Citește și Nici Primăria, nici Prefectura, nici ISC-ul nu arată publicului hibele autorizaţiei pentru B-dul Pardon

Insistență în greșeală, sesizare cu rezultat nedorit

Între timp, au intervenit schimbări în proiect, fapt ce a dus la obținerea unui alt aviz de la Cultură. Din nou fără refacerea autorizației de construire. În plus, deși s-a păstrat aceeași valoare a investiției, „Reabilitare strada Negru Vodă şi strada Republicii de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu” a devenit „Reabilitare strada Negru Vodă şi strada Republicii de la intersecţia cu strada Istrate Rizeanu până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu”. Practic, doar Bulevardul ”Pardon” mai era vizat, nu și continuarea străzii până la Policlinică, dincolo de sediul Primăriei. Iar când Lasconi pendula între anunțarea cu tam-tam în finalizării lucrărilor de Zilele Municipiului și necesitatea tăierii arborilor de pe Bulevard (idee pierdută deja pe traseu, ca multe altele!), la ușa Primăriei a apărut Inspectoratul de Stat în Construcții.

Asta după o sesizare a arhitectului Anca Coșa, cea cu proiectul inițial de reabilitare a întregului centru istoric. Cei de la ISC au întocmit în 18 martie un proces-verbal în care evidențiază mai multe nereguli. În mod evident, obținerea unor avize ulterior emiterii autorizației de construire a fost una dintre probleme, în asemenea situație autorizația fiind nulă de drept. Doar că și cei de la ISC s-au comportat ca la stat și nu au cerut în mod clar anularea actului. În schimb, s-au dus cu procesul-verbal la Prefectură, acolo unde, folosind ideile lui Lasconi, au dat peste un liberal care face jocurile dușmanilor primăriței. Prefectul avea de ales! Fie stătea cu capul pe birou și se făcea că totul e în regulă, asumându-și un eventual dosar penal pentru abuz în serviciu, dar și iubirea eternă a lui Lasconi, fie cerea în instanță anularea autorizației de construire, cu consecința încasării unor directe furtunoase din partea primăriței. Se știe ce a făcut: a declanșat procesul!

Citește și PNL Câmpulung solicită publicarea procesului verbal al ISC și a proiectului de reabilitare a Bulevardului Pardon

A plătit (deocamdată) doar Ţâroiu

Lucrările s-au oprit, a apărut și ideea de șantier în conservare. Adică ar trebui ca nimeni să nu intre acolo. Circulația pietonală este permisă, cea rutieră, nu, însă nu este zi în care să nu vezi mașini parcate pe piatra cubică. Pe acest subiect nimeni nu mai ridică vocea, Lasconi s-a ocupat doar să bage bățul prin gard, pentru a-i întărâta pe câmpulungeni împotriva prefectului și liberalilor. De Țâroiu a uitat, dar fostul primar a fost primul care și-a primit ”răsplata” pentru cele întâmplate. A fost amendat cu 10.000 de lei și a contestat sancțiunea.

Între timp, procesul-verbal de la ISC a fost ascuns opiniei publice atât de emitent, cât și de cei care l-au primit spre gestionare, adică Primăria Câmpulung și Prefectura Argeș. A fost ascuns, fiindcă sunt lucruri de ascuns care, totuși, vor fi relevate după finalizarea procesului. Până atunci, nimeni nu mai scoate un cuvânt. Nici Țâroiu, solicitat în acest sens, nici cei din Primăria Câmpulung care au acceptat situația. Depinde, însă, dacă instanța va decide și altceva în afara anulării autorizației de construire!
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Radu Perianu, despre situația Bulevardului „Pardon”: „Doamna primar a făcut o boacănă mare și acum a ales calea ușoară de a da vina pe altcineva”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *