Web Analytics

Nici Primăria, nici Prefectura, nici ISC-ul nu arată publicului hibele autorizaţiei pentru B-dul Pardon

de | 21.07.2022 14:10 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Toţi ascund gunoiul sub preş!

Am experimentat, din nou, senzația unei discuții cu pereții. Discuția aceea cu cineva care fie e prost, fie are probleme mentale, fie e nesimțit ori rău intenționat! Iar cineva în recentele cazuri a fost Primăria Câmpulung. Și Inspectoratul de Stat în Construcții. Și Prefectura Argeș.

Problema este una simplă, dar complicată de instituțiile menționate anterior. Lucrările de reabilitare a Bulevardului Pardon din Câmpulung au fost sistate pe motiv de acțiune în justiție. Arhitectul Anca Coșa a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții asupra aspectelor legate de documentația care a stat la baza începerii lucrărilor, ISC-ul a constatat că sunt probleme de legalitate la autorizația de construire, a fost sesizată Prefectura, iar prefectul a cerut în instanță anularea actului administrativ. Un act emis de fostul primar Liviu Țâroiu, preluat și gestionat în scopul derulării investiției de către actualul primar Elena Lasconi. Și se știe ce nebunie a început!

”Jurnalul de Argeș” este o instituție publică în sine, dar nu este o autoritate locală sau națională. Însă există legi care oferă posibilitatea mijloacelor de informare în masă să obțină informații de la autorități pentru a prezenta adevărul opiniei publice. Și nu sunt vorbe goale aici sau nu ar trebui să fie dacă legea ar fi respectată. În data de 19 iunie, ”Jurnalul” a solicitat Primăriei Câmpulung comunicarea unei copii a procesului-verbal constatator întocmit de către Inspectoratul în Construcții în urma controlului efectuat în luna martie. Răspunsul a venit relativ repede, pe 22 iunie, și a constat într-un refuz. Ca temei al lipsei de transparență au fost invocate prevederile hotărârii Consiliului Local Câmpulung nr. 95 din 2017 prin care a fost aprobat Regulamentul de aplicare a Legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. ”Informațiile solicitate de dumneavoastră nu se regăsesc în lista cuprinzând categoriile de documente de interes public produse și/sau gestionate de Primăria municipiului Câmpulung, altele decât cele puse la dispoziție din oficiu”, ni s-a transmis.

Citește și PNL Câmpulung solicită publicarea procesului verbal al ISC și a proiectului de reabilitare a Bulevardului Pardon

Hotărârea de consiliu la care se face referire este una apărută după ce fostul primar Liviu Țâroiu s-a supărat când anumite documente de la Primărie au ajuns să constituie sursă de informații pentru un articol în ”Jurnalul de Argeș”. Iar actul are trei anexe care cuprind liste cu informațiile de interes public care se comunică din oficiu, cu categoriile de documente de interes public produse și/sau gestionate de Primăria municipiului Câmpulung, altele decât cele puse la dispoziție din oficiu și cu documentele exceptate de la liberul acces al cetățenilor. Ce am solicitat noi, adică o copie a procesului-verbal al ISC, nu se regăsește pe nicio listă. În primul rând nu se regăsește în categoria documentelor exceptate accesului public!

Pe cale de consecință, un asemenea act ar trebui să fie pus la dispoziția publică, în condițiile în care interdicția nu îl vizează expres. Și mai ales că în lista documentelor produse și/sau gestionate de Primărie și care pot fi comunicate se află, citez, ”Informaţii privind lucrările tehnico-edilitare executate pe teritoriul Municipiului Câmpulung” și ”Domeniul public al Municipiului Câmpulung”. Or, procesul-verbal întocmit de ISC este un document gestionat de Primărie care face referire la o lucrare executată la Câmpulung pe domeniul public.

Citește și Prefectul, despre Bulevardul ”Pardon”: ”Supărările câmpulungenilor sunt întemeiate, ale primăriței, nu!”

Legea-i clară doar pentru unii…

Am revenit cu aceste precizări, solicitând din nou copia procesului-verbal. Răspunsul încă nu a venit! În plus, am cerut Primăriei și copii ale actelor care au fost găsite în neregulă de ISC, respectiv autorizația de construire nr. 101/2019, certificatul de urbanism nr. 27/11.03.2019 și toate avizele, acordurile, expertizele și documentațiile care au fost emise/obținute în vederea emiterii autorizației de construire. Ne-am susținut cererea nu doar pe Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ci și pe actul legislativ care reglementează activitatea în construcții, inclusiv emiterea autorizațiilor de construire.

Este vorba despre Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor
de construcţii, cu modificările și completările ulterioare, care prevede următoarele la art. 7, alin. (21): ”Autorizaţia de construire şi anexele acesteia au caracter public şi se pun la dispoziţia publicului spre informare pe pagina proprie de internet a autorităţii administraţiei publice emitente sau prin afişare la sediul acesteia, după caz”.
Răspunsurile nu au venit, încă… Sunt pe masa juriștilor din Primărie. Aceiași juriști care nu au sesizat sau au evitat să marcheze aspectele ilegale ale autorizației de construire, aceiași juriști care nu știu ce să spună când sunt întrebați de ce nu au contestat în instanță procesul-verbal întocmit de Inspectoratul de Stat în Construcții.

Citește și Lucrările la Bulevardul Pardon au fost oprite. Prefectul de Argeș: „Să lăsăm instanța să își spună cuvântul!”

Nimic nu e de interes public la ISC

Nu doar Primăria manifestă opacitate din acest punct de vedere. Solicitat în același scop, al transmiterii procesului-verbal, prefectul de Argeș a susținut și încă mai susține faptul că nu o poate face, fiindcă actul de la ISC constituie temei al acțiunii judecătorești, deci, până la finalizarea procesului, este de nevăzut pentru public. De asemenea, Inspectoratul de Stat în Construcții utilizează aceeași scuză. Cu precizarea că am solicitat să ne pună la dispoziție o copie a avizului de la Cultură pentru propriul sediu din Pitești, aflat pe lista monumentelor istorice. Bineînțeles că răspunsul a fost negativ, adică ce am cerut noi nu e prevăzut expres de lege ca fiind document de interes public. Oricum, ISC-ul a rezolvat problema lipsei avizului de la Cultură într-un mod care poate fi considerat o modalitate de ocolire a legii: a obținut radierea imobilului din lista monumentelor!

Moartea subiectului de presă

Legea permite inclusiv accesul la instanță al celor afectați de atitudinea autorităților impasibile la solicitările de informații publice. Doar că necesitatea obținerii unor asemenea informații ține de momentul oportun, așa că un succes repurtat la câteva luni de la transmiterea cererii nu mai folosește la nimic, un subiect de presă fiind deseori perisabil în timp. Iar instituțiile publice care reprezintă diverse autorități știu acest lucru și de aceea se comportă în dispreț față de opinia publică.

Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Începe procesul pentru Bulevardul ”Pardon”. Prefectul spune că legea trebuie respectată, Lasconi continuă să invoce o răzbunare politică

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Arhitectul așa vigilent, cu numele de Anca Coșa, oare cu ce s-a implicat la momentul de început al demarării proiectului de dezvoltare a orașului, că să oprească evoluția lui a fost foarte performantă.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *