Web Analytics

Radu Perianu, despre situația Bulevardului „Pardon”: „Doamna primar a făcut o boacănă mare și acum a ales calea ușoară de a da vina pe altcineva”

de | 30.06.2022 14:17 | Actualitate, Politica si Administratie

Prefectul Radu Perianu a comentat situația Bulevardului „Pardon” de la Câmpulung și declarațiile primarului Elena Lasconi, făcute în această săptămână, pe bulevard, acolo unde va ține toate audiențele de acum înainte.

„Eu cred că s-a ajuns prea departe!

Vreau să subliniez încă de la început că nu fac polemică cu doamna primar. Fiecare face politică și face administrație conform propriului fel de a fi. Nu stă în felul meu de a fi să îmi arunc vorbe de ocară, să îmi ridic poalele-n cap fără temei, să dau replici, să arătăm care e mai interesant și care e mai simpatic și care e mai talentat. Tratez foarte serios problema orașului Câmpulung.

Încep prin a spune că susținerea doamnei primar că ar fi victima unor jocuri politice este total falsă. Doamna primar a făcut o boacănă mare și acum a ales calea ușoară de a da vina pe altcineva. De-a lungul filmului acesta, că e deja film, tot Universul a fost împotriva doamnei primar. Dânsa a găsit de cuviință să spună că tot ce se întâmplă este doar un joc politic și că locuitorii din Câmpulung sunt sacrificați de dragul unor jocuri politice. Nimic mai fals!

Nu există nicio influență politică în ceea ce s-a întâmplat și se va întâmpla în continuare. Nimeni nu are nimic nici cu doamna primar și, atât mai puțin cu locuitorii municipiului Câmpulung. Este vorba strict de o aplicare a legii și de respectarea unor obligații pe care le are și dânsa și le am și eu. Dânsa avea obligațiile dânsei pe care nu le-a respectat, eu am obligațiile mele pe care înțeleg să mi le respect.

Doamna primar a înlocuit un alt primar care a contracandidat-o pentru că locuitorii orașului Câmpulung au crezut că dânsa va face treabă mai bună decât vechiul primar și va repara eventuale greșeli pe care acel primar le-a făcut. Strict, referitor la Bulevard, dânsa nu numai că nu a reparat greșelile făcute de fostul primar, dar a făcut și dumneaei propriile greșeli și, intrând acum pe teren tehnic, doamna primar a schimbat proiectul. Și, când schimbi proiectul, reiei documentația să o verifici. Dacă documentația inițială se încadrează cu modificarea pe care vrei să o faci tu la proiect pentru că faci niște expertize dacă este valabil sau nu ce ai avut, poate trebuie aduse modificări. Practic, doamna primar trebuia să reia o documentație, să o reverifice, era și o ocazie de a repara tot ce nu a făcut vechiul primar. A făcut numai din proprie voință: nu mai vreau așa, fac așa, și pe urmă hai.

Citește și Prefectul, despre Bulevardul ”Pardon”: ”Supărările câmpulungenilor sunt întemeiate, ale primăriței, nu!”

Eu nu vreau să fac o greșeală din punctul meu de vedere și a fișei postului meu, oricât de simpatică mi-ar fi doamna primar. Nu am de ce să încalc legea pentru că orice încălcare a legii atrage o răspundere de mai multe moduri.

Doamna primar caută acum tot felul de găselnițe, care mai de care mai ingenioase, pretins ingenioase, pentru a ieși din problema în care se află, în care a ajuns din cauza dânsei, nu a altcuiva. A ales să dea vina pe altcineva: ăla putea să facă diverse. Mie mi se naște instantaneu întrebarea către doamna primar: De ce nu ați respectat, doamnă, legea?

Este primul lucru pe care ar trebui să îl facă un primar, indiferent de unde este. Toți sunt supuși legii atunci când vor să construiască ceva, cu obligații mai multe sau mai puține, în funcție și de complexitatea lucrării. Eu nu știu acum dacă doamna primar face distincție între termenul de atacarea a unui act administrativ și răspunderea penală sau de orice altă natură. Adică, dacă un act îl poți ataca în maxim 6 luni de zile, din varii motive, dacă l-aș fi atacat după 6 luni de zile ca să își rezolve dânsa problema în intervalul acesta, pe mine mă putea întreba oricine: “Domne, dar tu știi că de când ai aflat și până când ai atacat, au trecut, să zicem, 4 luni? Și știi că în astea 4 luni s-au cheltuit 3 milioane de euro? De ce nu ai atacat la timp?”

Eu vă spun și îmi asum ce spun, acțiunea a fost promovată la o lună și jumătate după ce a fost primit procesul verbal de la Inspectoratul de Stat în Construcții și solicitarea acestora de a promova acțiune în justiție. A durat atât pentru că s-a mutat Prefectura dintr-un loc în altul. O făceam mult mai repede.

Compromisuri se puteau face cu răspunderea mea penală la mijloc. Doamna primar a declarat că oprește lucrările pe acest bulevard pentru că nu dorește dosar penal. În schimb, îmi dorește mie dosar penal numai să își rezolve dânsa problemele. Profit de această ocazie pentru a le atrage atenția colaboratorilor, angajaților, dacă mie a încercat să îmi facă așa ceva, ca să își rezolve problema dânsei, să mă arunce spre un dosar penal, să fie foarte atenți pentru că, iată, doamna primar nu se sfiiește să-i arunce înspre răspundere penală ca să repare boacănele pe care le-a făcut domnia sa, cu o singură condiție, să nu aibă dânsa vreo problemă penală.

Instanța poate dispune orice. Judecătorii sunt apărați altfel decât demnitarii și funcționarii publici. Se pronunță conform propriei convingeri și nu întreabă nimeni de ce au făcut așa și nu altfel. Este posibil orice. Chiar și să se respingă solicitarea noastră ceea ce ar crea un precedent periculos pentru că urmează alte investiții care presupun autorizații de construire având la baza toată documentația pe care o presupune solicitarea acestor autorizații. Se va spune „Doamna Lasconi cum a putut? Dacă a putut dânsa într-un oraș istoric, la asemenea costuri, eu de ce nu aș putea?” Și atunci unde ajungem?

Precizare importantă, doamna primar nu a contestat procesul verbal al ISC, nu a afirmat că ce au scris inspectorii acolo sunt bazaconii. Eu sunt rău că am dat curs solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții. Eu trăiesc cu convingerea că nu poți face administrație publică doar din PR. Ce este scris, are greutate mai mare.

Mă întâlnesc oricând cu doamna primar. Dacă dânsa îmi solicită o întâlnire, ușile prefectului sunt deschise.

Muscelenii ar trebui să înțeleagă următoarea chestiune: ori se supără pe doamna primar, ori o iartă pentru boacăna pe care a făcut-o. Sau se supără pe mine, dar e ca și cum te-ai supăra pe brazilieni că suntem noi săraci. Ce vină au brazilienii că suntem noi săraci?

Eu mă adresez oamenilor cu rațiune, celor care nu se lasă influențați sau se lasă influențați până la un punct, dar își pot da seama de realitate și singuri. Dacă cedez la presiunea străzii, vin alții și mă întreabă de vorbă. “De ce ai făcut asta că nu intră în atribuțiile tale să asculți de presiune străzii și e nasol?”. Amenințările astea pot fi puse și în practică, e responsabilitatea doamnei primar, dar haideți să ne gândim cât de jos a coborât nivelul și cât de jos îl ține doamna primar. Glasul cetățenilor întotdeauna contează și trebuia să fie ascultat încă de la început. În momentul în care oamenii au ales-o pe doamna primar în locul celuilalt primar, înseamnă că au ales-o pentru că au vrut să fie un primar mai bun și să remedieze greșelile fostului edil și dânsa să nu le facă. Ori, dânsa a făcut exact la fel.

Eu, fără să mă feresc de vreo răspundere pe care o am, vă spun că nu Prefectura a găsit neregulile, nu Prefectura este cea care a decis că autorizația ar trebui atacată sau nu. Sunt alții care se pricep să facă asta, respectiv Inspectoratul de Stat în Construcții, iar noi am urmat ceea ce ne-au solicitat dânșii conform obligațiilor legale. Eu am luat situația din momentul în care mi-a fost comunicată solicitarea de promovarea a acțiunii în justiție împreună cu procesul verbal de control.

Nu am știut de acest control, nu am avut nicio influență în ceea ce privește acest control, dar ceea ce am reținut eu ca om care are capul pe umeri, este că doamna primar nu a contestat nicio secundă ceea ce conțin acele hârtii, realitatea conținutului acelui proces verbal.

Doamna primar mai bine își concentra energiile de la început și era totul cum trebuia să fie. De altfel, era și obligată să facă așa. Își concentrează acum energiile în a găsi vinovați, în a veni cu amenințări, de la presiunea străzii la a-i trimite pe oameni la periferia orașului.

Perioada procesului nu ține nici de Prefectură, nici de Primăria Câmpulung. Are un parcurs dat de lege și de programările pe care le face instanța. Din experiența mea profesională, cred că un astfel de proces va dura mai puțin față de altele.

Toată lumea mă întreabă pe mine de chestiuni legislative, cum a fost suspendarea lucrărilor. Eu aș vrea să vă reamintesc că există un întreg serviciu în primăria Câmpulung care se ocupă de treaba aceasta. Este plătit din banii câmpulungenilor. Doamna primar nu trebuie să știe toată legislația. Are servicii care sunt plătite special pentru asta, să îi spună ce spune legea.

Câmpulungul este un oraș superb, are niște clădiri excepționale care nu sunt puse în valoare așa cum trebuie. Câmpulungul poate să stea cu mândrie alături de alte orașe istorice. Îmi place foarte mult orașul Câmpulung! Poate deveni un oraș în care să vii de plăcere să te plimbi! De aceea, am căutat găsirea unor soluții.

Inspectorii care au făcut controlul sunt din Ploiești, asta apropo de ce spune dânsa, despre presiuni politice. Doamna primar mi-a spus că a fost o doamnă în control și că s-a comportat ireproșabil. Este caracterizarea făcută de doamna primar. Prin urmare, prefectul e de vină!”, a spus prefectul Radu Perianu în cadrul conferinței de la Câmpulung.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *