Web Analytics

Bucătărie, poveşti cu zimbri şi multă istorie în jurul ceaunelor de la Făgăraş Fest

de | 13.08.2021 10:11 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

Am primit pentru weekend-ul trecut invitația de a participa la Făgăraș Fest 2021. Cu alte cuvinte, de a explora și trăi bucuria de a fi în mijlocul naturii la Nucșoara, în Munții Făgăraș. Evenimentul a fost organizat de ”Conservation Carpathia” și de ”Propark” – Fundația pentru Arii Protejate și și-a propus promovarea unicității și frumuseții zonelor naturale din România, cu accent pe județul Argeș. Organizatorii ne-au promis două zile de poveste și s-au ținut de cuvânt. Ne-am aventurat în natura sălbatică din inima pădurii, am descoperit Nucșoara și împrejurimile din proximitatea Vârfului Moldoveanu și ne-am delectat cu cele mai gustoase produse locale, pregătite cu drag și pricepere de producătorii din zonă.

Turul cultural obligatoriu ”Elisabeta Rizea”

Noi, echipa Jurnalului de Argeș, am ajuns sâmbătă dimineața, 7 august, în tabăra de la Făgăraș Fest. După ce am primit brățara de membri ai clubului select al iubitorilor de natură și ne-am acomodat, ne-am înscris la turul cultural ”Elisabeta Rizea și rezistența anticomunistă”, condus de profesorul Constantin Berevoianu. Acesta, împreună cu Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea, ne aștepta în pridvorul casei bătrânești unde a trăit și murit eroina partizanilor din Nucșoara.
Profesorul Berevoianu ne-a prezentat istoria partizanilor și a Elisabetei Rizea, dar și crunta realitate a zilelor noastre, în care proiectul de renovare a imobilului și transformarea lui în casă memorială nu își găsesc finanțare. Strănepotul Bogdan Vârvoreanu ne-a invitat apoi să trecem pragul ușii scunde. Așa am descoperit o casă țărănească simplă, dar încărcată de istorie. Am descoperit și patul în care a dormit regele Mihai atunci când, după Revoluție, a venit să o viziteze pe eroina de la Nucșoara. Profesorul Berevoianu a povestit că regele Mihai și-a întrebat atunci gazda cum poate s-o ajute. Iar Elisabeta Rizea, cu umor și simplitate țărănească, i-a spus direct: ”Vorbește să asfalteze drumul, Măria Ta! Că mâine-poimâine mă duc la groapă și până în vârful dealului, la cimitir, o să mă zdruncine căruța din cauza gropilor”. Ceva, ceva trecere a avut regele Mihai și, după o scurtă perioadă, drumul n-a fost asfaltat chiar țiplă, însă a fost cosmetizat și craterele din el astupate.
Ne-am oprit o clipă, înmărmuriți, și în camera de vizavi, unde se află încă, agățat de tavan, cârligul de care a fost înfășurat părul Elisabetei Rizea atunci când a fost torturată de Securitate ca să dezvăluie locurile din pădure unde se ascundeau partizanii.
Apoi am mers la locul în care se înălța conacul fondatorului mișcării, lt. Toma Arnăuțoiu, transformat simbolic de comuniști în sediul poliției, unde au fost anchetați, torturați și arestați sătenii acuzați că i-au sprijinit pe partizani. Iar la finalul turului am vizitat cimitirul unde este înmormântată Elisabeta Rizea, am făcut un popas pe malul lacului Învârtita, iar o parte dintre invitați au urcat pe Vârful Măgura.
Citește și Făgăraș Fest 2021 – singurul festival comunitar sustenabil din România 
Citește și Primii 8 zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș pasc liberi în zona lacului Pecineagu

Gastronomie, boemie, plus o seară la firul ierbii cu activistul Valeriu Nicolae

La întoarcere, festivalul era în plină forfotă: avea loc o demonstrație a master chef-ilor de la Poiana Fermecată (un brand din Bughea de Jos), care ofereau o prezentare gastronomică „live”, cu degustare. Rața cu sos de cireșe amare și cu piure de conopidă a încântat papilele gustative ale celor prezenți în campus. Care, de altfel, nici nu știau ce să aleagă din multitudinea de preparate oferite de producătorii locali.
Gazda evenimentului, edilul Ion Cojocaru din Nucșoara, nu s-a lăsat mai prejos, punându-și colegii și colegele din primărie la treabă. Aceștia și-au suflecat mânecile și au pus pe foc, în mai multe ceaune uriașe, o tocăniță de oaie și o mămăligă aurie pentru oaspeți, de au mers la casa sufletului. De altfel, primarul ne-a mărturisit cât de bucuros este că poate găzdui un eveniment de asemenea calitate în comuna sa.
Seara s-a încheiat la firul ierbii, la povești cu activistul Valeriu Nicolae, cel care reușește să bucure copiii din comunitățile paupere cu computere, tablete și cu tot ce mai află că aceștia au nevoie. Valeriu Nicolae a mărturisit că s-a îndrăgostit de locurile din Nucșoara și chiar a achiziționat o bucată de teren, unde are în plan o tabără ”Casa Bună” și la Nucșoara. Tinerii au ascultat apoi muzica celor de la „Vinyl, Rum, Tapas&Wine”, până când răcoarea s-a așezat, ca o binecuvântare, peste poalele munților Făgăraș.

Pe urmele zimbrilor din Făgăraș

A doua zi ne-am înscris la excursia ”Pe urmele zimbrilor din Făgăraș”, pe care organizatorii ne-au propus-o în program. Iar ghid ne-a fost Alexandru Bulacu, președintele Societății Române de Sălbăticie. Trebuie să știți că Nucșoara este una dintre localitățile în care Fundația ”Conservation Carpathia” a readus aceste animale. De la Sandu Bulacu și rangerii FCC am învățat cum să observăm urmele sălbăticiunilor de la poalele munților Făgăraș, dar am aflat și cum se face identificarea acestora, după urmele ADN. Am plecat convinși că România, și în special Argeșul, reprezintă un refugiu optim pentru viața sălbatică a Europei.
Și uite așa, un eveniment bine gândit și bine așezat în jurul conceptului de protecție a naturii a reușit să demonstreze că atât muntele, cât și comunitățile care trăiesc pe seama lui pot conviețui dacă resursele naturale, tradiționale sunt valorificate în mod responsabil. Am plecat de acolo, de la Făgăraș Fest, cu convingerea că am mai învățat ceva.
Citește și Se împlinesc 45 de ani de la finalizarea Transfăgărăşanului
Citește și „Anul Zimbrului” pentru ”Conservation Carpathia”
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii