Web Analytics
scris joi, 28.05.2020

Primii 8 zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș pasc liberi în zona lacului Pecineagu


În cadrul proiectului LIFECarpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme, în toamna anului trecut au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile României. Zimbrii au venit dintr-o rezervație din Germania și din Munții Carpați din Polonia.
În primele luni aceștia au fost găzduiți într-o zonă de carantină, fiind supravegheați în permanență; au fost realizate analizele și tratamentele relevante acolo unde a fost cazul, conform cerințelor legislației în vigoare. Ulterior, în iarna trecută zimbri au fost eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.).
Odată cu eliberarea zimbrilor din această lună, este vorba despre 8 exemplare care pasc, acum, libere, în zona lacului Pecineagu, este completată o verigă lipsă în lanțul trofic al zonei. Fundația Conservation Carpathia va realiza acțiuni de monitorizare a zimbrilor pentru a putea verifica gradul de adaptabilitate, dar și pentru a preveni eventuale întâlniri neașteptate cu oamenii din comunitățile învecinate, ca urmare a procesului de reintroducere. Astfel, orice informație legată de activitatea și acțiunile noilor locuitori a Munților Făgăraș în natură este folositoare și oamenii sunt încurajați să contacteze fundația prin reprezentantul Adrian Aldea (a.aldea@carpathia.org).
Conform unui studiu sociologic realizat în cursul anului 2019 de către niste cercetatori canadieni la nivel local în zonele vizate, majoritatea respondenților și-au manifestat opinia pozitivă legat de reintroducerea zimbrului în zona Munților Făgăraș. Aceștia au subliniat în mod repetat importanța speciei pentru natură și pentru dezvoltarea turismului în zonă, însă și importanța generațiilor viitoare de a fi contemporane cu o specie atât de importantă a pădurilor României.
# Două zone în plus de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș
Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbri pot supravietui și se pot înmulți în condiții naturale; conform studiului de fezabilitate realizat, este nevoie de 100 de exemplare. Astfel, pentru a asigura toate condițiile necesare, procesul de reintroducere se realizează în trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbri se pot deplasa și migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din cele trei grupuri.
În fiecare zonă se introduce un grup inițial de minim 10 exemplare și ulterior, anual să se suplimenteze cu mici grupuri de 5 exemplare până când se va ajunge ca în fiecare locație să avem grupuri de minim 30 de exemplare.
 
 
 

Primii 8 zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș pasc liberi în zona lacului Pecineagu

Distribuie!

0 Comentarii