Web Analytics

Bibliotecile şi Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU

de | 25.04.2018 18:38 | Cultură

9 chisinau01Pot contribui bibliotecile la dezvoltarea comunității? Sunt bibliotecile parteneri de cursă lungă? Ce rol au ele în Agenda ONU 2030? Au fost întrebări pe care mi le-am pus când am aplicat formularul, în cadrul concursului pentru participarea la Atelierul privind Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU, desfășurat la Chișinău, Republica Moldova. Și da, răspunsul l-am aflat, când am fost anunțată că am fost selectată, din cele 36 de aplicații.

Astfel, în perioada 29-30 martie, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM),  împreună cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), cu susținerea Federației Internaționale a Asociațiilor de Bibliotecari și Biblioteci (IFLA), prin Programul Internațional de Advocacy (IAP),  au găzduit, în Chișinău, un atelier de două zile privind modul în care activitatea bibliotecilor susține Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă. La acest atelier au luat parte 10 bibliotecari din România şi 10 din Republica Moldova, bibliotecari care au susținut până acum sesiuni de training sau informare pentru colegii lor și care sunt interesați de activitatea de advocacy în cadrul profesiei.  
Atelierul de formare a avut rolul de a-i echipa pe membrii ambelor asociații, care au responsabilitatea de a furniza instruire și / sau de a elabora documente de politici legate de Obiective de Dezvoltare Durabilă, cu abilități  și cunoștințe pentru a maximiza capacitatea bibliotecilor de a aplica eficient setul de instrumente IFLA, pe baza realităților naționale și regionale. Am parcurs cei 7 pași de advocacy și ne-am întrebat: de ce bibliotecile au nevoie de advocacy? Cum sporim vizibilitatea bibliotecilor? Cum contribuie bibliotecile la dezvoltarea acestor ODD-uri? Prin educație, parteneriate, accesul la informație. Și, ca un exemplu, în România, între anii 2011-2012, bibliotecarii instruiți prin Programul Biblionet au ajutat 100.000 de fermieri să obțină finanțări din partea Statelor Unite ale Americii, în valoare de 187 milioane de dolari, prin servicii noi de internet și acces la comunicare, atingând obiectivul numărul doi, combaterea foametei. Și am învățat multe, și le-am pus cap la cap cu ajutorul unui trainer de excepție, Vesna Vuksan, bibliotecară din Serbia, participantă în cadrul programului de leadership IFLA și coordonator al Grupului IFLA pentru bibliotecari noi (NPSIG). Vesna Vuksan a participat împreună cu reprezentanții ONU la New York la întâlnirea Viziunea Globală a IFLA.
Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, asumate de țara noastră, alături de cele 193 de țări membre ONU, în septembrie 2015, acoperă o gamă largă de tematici, care promovează acțiunea globală în trei arii de dezvoltare durabilă principale: economie, societate și mediu.
Creativitate, teambuilding, advocacy, planificare strategică, muncă pentru asociație, storytelling, concentrate doar în două zile, la Chișinău!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii