Web Analytics

Andreea Paul Vass şi-a lansat cartea „Forţa politică a femeilor”

de | 17.11.2011 17:45 | Cultură

Săptămâna trecută, Hotelul Ramada a avut oaspeţi importanţi, de la Bucureşti. Toată crema partidului de guvernământ şi a mediului de afaceri argeşean a venit la întâlnirea cu Andreea Paul Vass, consiliera primului ministru, Emil Boc. Consiliera de stat a ales Piteştiul ca loc de lansare a cărţii sale, „Forţa politică a femeilor”, la invitaţia Cristinei Diculescu, şefa Organizaţiei de Femei a PDL. Sala a fost plină, în special de femei, pentru că lor le-a fost dedicată această manifestare, fie membre ale organizaţiei conduse de amfitrioana evenimentului, Cristina Diculescu, fie femei de succes ale Argeşului. Printre doamnele invitate au fost Bibiana Stanciulov, „mama” magiunului de Topoloveni, împreună cu fiica sa, Diana, femeia de afaceri Paula Breazu, Oana Chivu, manager al Hotelului „Cara”, Adriana Zamfir, expert contabil la „Alcadibo”, Olimpia Doru, manager al „New Design Composite”, Luminiţa Sâmbotin, director al Sealynx Automotive România, dr. Aura Copceag ş.a. Deşi în minoritate numerică evidentă, domnii care şi-au găsit curajul de a participa alături de feministe au fost prefectul Gogu Davidescu, senatorul Mircea Andrei, Constantin Stroe, „părintele automobilului românesc”, aşa cum l-a numit amfitrioana evenimentului, „generalul” Gabi Bratu, dr. Cristian Celea, managerul Muntenia Medical Hospital, Cătălin Teodorescu şi Răzvan Bogdan, prim-vicepreședintele şi secretarul general de la PDL, omul de afaceri Ovidiu Baciu.

Constantin Stroe a fost încântat…

„Într-un Parlament al României cu 90% bărbaţi, doar 10% sunt femei, din 100 de primari, doar 3 sunt femei, dintr-un cabinet guvernamental doar 3 doamne sunt ministru. În prima parte a acestui volum, am invitat pe aceste doamne de succes din politica românească să-mi răspundă la întrebarea: cum au reuşit? Care au fost eşecurile lor, succesele lor? Cum au crescut în politica românească? În partea a doua, le-am invitat pe doamnele care au excelat profesional în România în foarte multe domenii şi pe care le întreb de ce nu au făcut pasul în politică. Sau, dacă l-au făcut, de ce au eşuat. În partea a treia a cărţii, sigur că nu puteam să-i neglijez pe ei, pe domni, diriguitori politici de marcă, intelectuali, pe care îi întreb cum văd ei mai buna reprezentare de gen în politica românească. Mulţi mi-au răspuns că, într-adevăr, femeile trebuie să muncească de cel puţin două ori mai mult decât un bărbat pentru a ajunge la aceeaşi funcţie. Alţii au spus că de zece ori mai mult decât un bărbat. Dar nu şi-au dat seama că aşa au dat definiţia discriminării. La fel cum într-o familie e nevoie de doi, şi de o doamnă, şi de un domn, pentru un echilibru, pentru o bună gestiune a gospodăriei, la fel şi o naţiune are nevoie şi de doamne, şi de domni. Românul votează omul, indiferent de sexul său, votează acea persoană care a reuşit să  câştige mintea şi sufletele electoratului.  Strangularea ascensiunii politice a unei femei apare în interiorul partidelor politice. Femeilor nu li se permite egalitatea de şanse la linia de start într-o competiţie politică”, a spus Andreea Paul Vass în discursul de prezentare a cărţii sale. Abilităţile oratorice ale consilierei de stat au fost foarte bine apreciate de către Constantin Stroe, care şi-a început discursul cu un compliment elegant adresat autoarei: „Aş fi vrut să vă fac nişte propuneri în domeniul afacerilor, dar m-aţi cucerit total cu calităţile oratorice”.

… Sorina Marin s-a făcut de râs

Dintre doamnele care au dorit să îşi exprime părerea despre carte, Sorina Marin, adjuncta de la Agenţia de Mediu, a reuşit ca, în câteva cuvinte, să încurce Internele cu Externele şi să inventeze o nouă formă de superlativ absolut: „Curiozitatea mea a fost foarte maximă, să văd ce părere au bărbaţii despre noi, femeile, în politică. Bineînţeles că am fost plăcut impresionată de imaginea pozitivă pe care domnul ministru de interne Baconschi a prezentat-o femeilor. Am fost extrem de impresionată şi de celelalte prezentări ale doamnelor de succes şi cred că o să încep să o recitesc.”
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii