Web Analytics
scris vineri, 10.06.2022

Amănunte din rechizitoriu. A început procesul lui Inquieto în cazul tânărului mort la blocul din Găvana. Şeful de şantier nu s-a prezentat la proces

„D-le judecător, cât mai au de gând să se mai tergiverseze treburile cu dosarul acesta, că băiatul meu… nu mai sunt nici oasele de el”, a spus, la proces, mama răposatului

A început în sfârșit procesul dintre afaceristul Nicola Inquieto (arestat în Italia pentru asociere la mafia napolitană) și familia tânărului mort pe șantierul din Pitești al italianului. Pe 17 august 2016, Marius Virgil Vasile, originar din Dâmbovița, în vârstă de doar 24 de ani, a murit după ce a căzut de pe macaraua aflată pe șantierul firmei lui Nicola Inquieto, din Găvana, în timp ce se lucra la un bloc de 6 etaje. Reamintim că, în noiembrie 2018, la scurt timp după arestarea lui Nicola Inquieto și extrădarea lui în Italia, acesta a fost trimis în judecată și în dosarul accidentului mortal de muncă de pe șantierul din Găvana. Inquieto este acuzat de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, împreună cu firma sa, SC Daniela Construcții SRL, și șeful de șantier Nicolae Diaconu. Subliniem că procesul a început după aproape patru ani de la trimiterea în judecată și după șase ani de când s-a întâmplat tragicul eveniment. Persoanele vătămate, mama băiatului, Mădălina Preda, tatăl și fratele răposatului, în calitate de moştenitori ai victimei, au precizat că se constituie părţi civile în prezenta cauză într-un cuantum pe care îl vor preciza în faţa instanţei de judecată.

Amănunte din rechizitoriu. A început procesul lui Inquieto în cazul tânărului mort la blocul din Găvana. Şeful de şantier nu s-a prezentat la proces

Pe 11 mai a fost primul termen, dar s-a amânat tocmai până pe 28 septembrie a.c. Povestea tragică a fost relatată de Jurnalul de Argeș și la vremea respectivă, dar și recent, în aprilie a.c., când mama băiatului ne-a contactat și ne-a povestit în lacrimi cum se tergiversează dosarul. Cum a fost la primul termen al procesului, din 11 mai a.c., ne-a povestit mama răposatului. „Am fost cu avocatul și martorii din dosar, tatăl băiatului și fratele. Acolo a avut apărător din oficiu italianul. Firma a fost reprezentată de un avocat al dumnealor. Nu a venit inginerul care trebuia interogat, Diaconu Nicolae, din Pitești. Este a treia oară când s-a amânat și acum s-a dispus aducerea cu mandat a inginerului. Doar atât. A făcut prezența. Am zis eu: «Dle judecător, cât mai au de gând să se mai tergiverseze treburile cu dosarul acesta, că băiatul meu…nu mai sunt nici oasele de el». A spus că asta e birocrația, trebuie să se respecte legea, toată lumea are dreptul în România și s-a amânat tocmai în septembrie”, a spus Mădălina Preda, dezamăgită.

Inculpatul Nicolae Diaconu a lipsit de la proces și s-a emis mandat de aducere. „Având în vedere lipsa inculpatului Diaconu Nicolae se emite mandat de aducere conform art. 265 C.pr.pen.”, se arată în minuta ședinței.
Inculpatul Nicolae Diaconu era şef de şantier în cadrul firmei „Daniela Construcții” şi era responsabil cu instruirea personalului din subordine cu privire la protecţia muncii, precum şi cu verificarea în permanenţă a stării utilajelor folosite pe şantier şi de a asigura buna lor funcţionare, potrivit unei decizii din 2012.

Citește și A început procesul lui Nicola Inquieto în cazul morții tânărului de pe șantierul din Găvana

Nicola Inquieto este încarcerat la o închisoare din Sicilia și condamnat la 14 ani pentru alte infracțiuni

Italianul Nicola Inquieto este actualmente în închisoarea din Agrigento, Sicilia (Italia), și va fi judecat prin videoconferință. „Se efectuează videoconferinţă în Italia pentru inculpatul Inquito Nicola, urmând a face demersurile necesare de către cei de la departamentul IT”, se mai precizează în minuta ședinței. Reamintim că italianul Nicola Inquieto a fost arestat la Pitești în 2018, cercetat pentru asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot și extrădat în Italia, unde a fost condamnat, în primă instanță, la 16 ani de închisoare cu executare. În 2021, Curtea de Apel din Napoli l-a condamnat la 14 ani de carceră. În urma problemelor cu legea, firmele de construcţii pe care le deţinea Nicola Inquieto au intrat în insolvenţă, iar proprietăţile au fost scoase la vânzare de administratorul judiciar.

Citește și Abia după 6 ani începe procesul. Mama tânărului mort pe şantierul lui Inquieto: „L-am adus cu capul în pungă, în prosoape şi în pungă…”

Amănunte din rechizitoriu. Macaraua era manevrată de șeful de șantier și de alți muncitori

Firma „Daniela Construcții” îl are ca asociat unic și administrator pe Nicola Inquieto, iar din luna martie 2016 executa lucrări de construcţie a unui imobil format din două tronsoane de locuinţe colective P+6E în cartierul Găvana din Pitești. Pe şantier se lucra cu două echipe, o echipă de dulgheri şi o echipă de fierari-betonişti. În calitate de şef şantier, inculpatul Nicolae Diaconu a fost desemnat să conducă şi să îndrume activitatea lucrătorilor. Pentru ridicarea şi coborârea materialelor la diferite nivele se folosea o macara-turn, montată în incinta şantierului. Reamintim că pentru macaraua-turn era necesară admiterea funcţionării de către RSVTI (responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor), dar societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi. „Din probatoriul administrat a rezultat faptul ca macaraua era manevrată de la sol de către şeful de şantier D.N. şi, uneori, de către alţi muncitori”, se arată în rechizitoriu.

Citește și Nicola Inquieto, condamnat în apel la 14 ani de închisoare

În ziua fatidică, Marius Vasile manevra macaraua cu o telecomandă, până ce un cablu de tracțiune a sărit…

În ziua tragicului accident, Marius Virgil Vasile manevra macaraua de la sol cu o telecomandă, doar că a sărit cablul de tracțiune al macaralei. Nu după mult timp a fost văzut căzând de pe macara pe beton, sub privirile îngrozite ale tatălui şi fratelui său, şi ei muncitori pe şantierul lui Nicola Inquieto. Impactul i-a fost fatal tânărului de 24 de ani, care, după spusele mamei, nu văzuse marea până la acea vârstă, făcea naveta din Dâmbovița și lucra din greu pentru a-și face o casă.

„La data de 17.08.2016 echipa de dulgheri, formată din 5 lucrători, s-a prezentat la punctul de lucru, având ca sarcină continuarea lucrărilor de decofrare a stâlpilor din beton, turnaţi anterior, urmând să se pregătească montarea cofragului pentru grinzile şi placa nivelului următor. Cei 5 lucrători au început demontarea manuală a cofrajelor metalice, panouri metalice care erau coborâte la sol cu ajutorul macaralei. Manevrarea macaralei de la sol cu ajutorul telecomenzii pentru coborârea la sol a panourilor metalice era făcută în acea zi de către victima V.M.V. Din declaraţiile martorilor prezenţi la faţa locului a rezultat faptul că, la un moment dat, cablul de tracţiune al macaralei a sărit de pe rola superioară. Martorii declară totodată că nu l-au văzut pe V.M.V. urcând pe macara, dar la un moment dat acesta a fost văzut în cădere de pe macara, impactul având loc pe placa de beton de la baza macaralei”, descriu procurorii în amănunt.

Citește și Numai în locul lor să nu fii! Oamenii cu apartamentele sechestrate în blocul lui Inquieto sunt nemulţumiţi că justiţia din Argeş execută orbeşte dispoziţiile celei din Italia

Prezența pe șantier a inculpatului Nicolae Diaconu era obligatorie

Nicolae Diaconu trebuia să fie prezent pe șantier în ziua fatidică, dar se afla la mare. „(..) rezultă că prezenţa pe şantier a inculpatului D.N., şef de şantier, era obligatorie, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu decizia nr. (…) a administratorului persoanei juridice. În conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice ISCIR (…), acesta nu avea dreptul să folosească, să instruiască sau să supravegheze manevrarea macaralei”, mai regăsim în rechizitoriu.

Macaraua nu era autorizată

În rechizitoriu se precizează că, în 2013, firma „Daniela Construcții” a încheiat un contract de prestări servicii cu C.N.C.I.R. (Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune) pentru lucrări de verificări tehnice. Conform procesului-verbal de verificare tehnică, persoana juridică autorizată pentru verificări tehnice ale macaralei trebuia să întocmească şi să transmită la ISCIR un raport tehnic pentru acceptare, „aspecte pe care SC D.C. SRL şi reprezentanţii săi nu le-au respectat, nefăcând dovada întocmirii documentaţiei necesare în vederea autorizării utilizării macaralei”, spun procurorii. Drept urmare, macaraua de pe care a căzut Marius Vasile funcţiona fără autorizaţie.

Citește și Mama lui Nicola Inquieto resimte puternic lipsa fiului, care o ajuta financiar

Inculpatul Nicolae Diaconu a obţinut autorizaţie de macaragiu la un an după moartea lui Marius Vasile

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au stabilit că firma „Daniela Construcții” și administratorul acesteia, inculpatul Nicola Inquieto, „au dispus utilizarea macaralei-turn model T5/18/18 la şantierul de construcţii (…), utilaj pentru care era necesară admiterea funcţionării de către RSVTI (responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor) a deţinătorului/utilizatorului în conformitate cu prevederile din PT R1-2010, deşi societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit, fapt ce a determinat escaladarea acesteia, la data de 17.08.2016, de către numitul V.M.V., în vederea reaşezării cablului de tracţiune pe rola R3, şi a condus la căderea acestuia de la înălţime, provocându-i decesul”. În rechizitoriu se mai precizează că şeful de şantier Nicolae Diaconu a acceptat utilizarea macaralei, deşi societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi și că inculpatul a determinat utilizarea şi repararea ocazională a macaralei de către personal neinstruit, fapt ce a dus la escaladarea acesteia de către victimă şi, ulterior, la căderea acesteia de la înălţime.

„Inculpatul a urmat cursurile de specializare după comiterea evenimentului, obţinând certificatul de calificare profesională la data de 09.01.2017 și Autorizaţia de macaragiu la data de 19.07.2017, la un an după comiterea faptei”, mai regăsim în rechizitoriu.

Citește și Enzo, fratele lui Nicola Inquieto şi mâna dreaptă a boss-ului camorez Zagaria, surprins în ipostaze tandre, cu iubita, în Lunca Argeşului

Citește și Mărire şi decădere… S-a scos la vânzare SPA-ul lui Inquieto. La fel şi blocurile din Găvana

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *