Web Analytics

A început procesul lui Nicola Inquieto în cazul morții tânărului de pe șantierul din Găvana

de | 1.06.2022 20:38 | Actualitate

Au trecut aproape 6 ani de când Marius Virgil Vasile, un tânăr din Dâmbovița, a murit căzând de pe o macara pe care încerca să o repare, pe șantierul din Găvana al firmei Daniela Construcții, unde se ridica un bloc, deținut de Nicola Inquieto, afaceristul acuzat că spăla banii mafiei italiene prin imperiul imobiliar creat la Pitești și condamnat la închisoare în Italia. După ce Jurnalul de Argeș a abordat subiectul în anii trecuți, Mădălina Preda, mama lui Marius Vasile, ne-a contactat din nou și ne-a povestit în lacrimi durerea sa și cum se tergiversează dosarul, deși băiatul a murit pe 17 august 2016. Mari, așa cum îi spuneau apropiații, lucra ca dulgher la firma lui Inquieto, alături de tatăl și fratele său. Făceau naveta zilnic din Potlogi, Dâmbovița. Avea doar 24 de ani când a murit și nu văzuse marea sau muntele până atunci. Muncea din greu să își facă o casă.

Citește și Abia după 6 ani începe procesul. Mama tânărului mort pe şantierul lui Inquieto: „L-am adus cu capul în pungă, în prosoape şi în pungă…”

Magistraţii de la Judecătoria Piteşti au decis în luna mai a.c. că procesul poate începe, primul termen fiind stabilit pentru 28 septembrie. Pentru că Nicola Inquieto este în arest în Italia din 2018, acesta va fi audiat prin videoconferinţă. Arestat la Piteşti în aprilie 2018 şi acuzat că spăla banii Camorrei prin intermediul firmelor pe care le avea în judeţul Argeş, Nicola Inquieto a fost condamnat definitiv pe 8 februarie 2021 la 14 ani de închisoare de către Curtea de Apel din Napoli pentru spălare de bani şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot.

Acum, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti l-au trimis în judecată pe Nicola Inquieto pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Este vorba de un dosar al decesului unui angajat în vârstă de doar 24 de ani al italianului, petrecut în vara lui 2016 pe un şantier din cartierul Găvana din Piteşti, unde omul de afaceri îşi făcuse un imperiu imobiliar şi ridica un nou bloc. Tânărul a căzut de la mare înălţime de pe o macara şi a murit pe loc. Alături de Nicola Inquieto au fost trimişi în judecată şi şeful de şantier, Nicolae Diaconu, şi Daniela Construcţii, compania deţinută de către italian. Procurorii spun în rechizitoriu şi că şeful de şantier Nicolae Diaconu, responsabil cu instruirea personalului din subordine cu privire la protecţia muncii şi cu verificarea stării utilajelor, a fost de acord ca macaraua să fie folosită, cu toate că firma pentru care lucra nu avea responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor. În ziua tragicului accident, Nicolae Diaconu fusese desemnat să conducă şi să îndrume activitatea lucrătorilor de pe şantierul unde se construia un bloc cu şase etaje.  

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *