Web Analytics
scris vineri, 15.03.2024

Alina Gorghiu, la inaugurarea Judecătoriei Costești: „Avem, între altele, o sală de audiere martori protejați, o cameră prietenoasă de audiere minori”

A fost inaugurată Judecătoria de la Costești. Pentru această investiție, de la bugetul de stat s-au alocat 1,2 milioane lei. La inaugurare a fost prezentă și ministra Justiției, președinta PNL Argeș, Alina Gorghiu. Printre atuurile clădirii se numără o sală separată de așteptare pentru victime și o sală prietenoasă pentru audierea minorilor.

Alina Gorghiu, la inaugurarea Judecătoriei Costești: „Avem, între altele, o sală de audiere martori protejați, o cameră prietenoasă de audiere minori”

„Vă mulțumesc că îmi dați ocazia să fiu la o inaugurare de instanță care pentru mine are un specific aparte. Astăzi, bucuria este dublă. Faptul că inaugurăm împreună o instanță din Argeș, județul meu și al dumneavoastră și al doamnei președintă a Consiliului Superior al Magistraturii ne face să fim onorați, ne face să fim mândri că suntem astăzi aici alături de dvs. De altfel, anul trecut instanța de la Costești a fost prima pe care am vizitat-o la preluarea mandatului de ministru și mă bucur că astăzi suntem în acest punct festiv.

Este o investiție de 22 de milioane de lei, motiv pentru care am să îmi permit să mulțumesc pentru toată colaborarea Băncii Mondiale cu Ministerul Justiției. Este un efort pe care dânșii l-au făcut și nu este singurul proiect mare de investiții. De la bugetul de stat a fost alocată suma de 1,2 milioane lei pentru dotări (echipament IT, mobilier) și pentru realizarea branșamentelor la apă, canalizare, gaze, energie electrică. Rezultatul este un spațiu extraordinar, aproape de Pitești, sunt arondate 19 localități acestei judecătorii. Este foarte important faptul că se oferă cele mai bune condiții nu doar pentru magistrații și personalul auxiliar care își vor desfășura activitatea aici ci și pentru justițiabili pentru că, până la urmă, justiția nu o facem pentru noi, cei care suntem implicați în acest proiect, ci o facem pentru cetățeanul care plătește taxe și impozite în această țară.

Avem, între altele, o sală de audiere martori protejați, o cameră prietenoasă de audiere minori … și vă îndemn pe toți, atunci când aveți timp să mai cumpărați câte o jucărie pentru această cameră, este foarte important să sprijinim copiii mai ales în momentele lor delicate. Îmi doresc ca genul aceasta de cameră de audiere minori să nu lipsească în nici o instanță din România. Protecția victimelor este în atenția ministerului, am văzut că aveți o sală de așteptare separată pentru ele. Se preîntâmpină intersectarea cu agresorii înainte de intrarea în sală, motiv pentru care pot să apreciez din toate punctele de vedere acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu.

Citește și Alarmă de toxicitate! Tribunalul Argeș a fost evacuat!

Bani alocați și pentru Curtea de Apel Pitești și Judecătoria Câmpulung

„Sigur că e nevoie de investiții în continuare în infrastructură și discutam cu colegele din instanțele din Județul Argeș despre ce urmează ca investiții din partea Ministerului Justiției în acest an 2024. În decembrie împreună cu dna președintă a Curții de Apel am fost la Câmpulung, o judecătorie superbă, construită în vremea Regelui Carol I. Au fost efectuate lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare la această instanță. Investiția era mai mult decât necesară, vechea tâmplărie era realizată din lemn, cu o vechime de peste 100 de ani, motiv pentru care suferise degradări severe. Ministerul a decis să continuăm lucrările la această instanță, motiv pentru care în 2024 au fost alocate alte fonduri de 64 000 lei. Fondurile totale alocate în bugetul Curții de Apel Pitești, pentru anul 2024, pentru cheltuieli cu investiții sunt în cuantum de 460.000 lei”.


Judecătoria Pitești va avea un sediu nou

„Vreau să vă dau o veste bună de asemenea pentru Județul Argeș. Tot la capitolul investiții, începând din 2024, Judecătoria Pitești va fi înscrisă în Programul Național de Investiții în infrastructura municipiilor reședință de județ, implementat prin CNI. Ceea ce înseamnă că se va construi un sediu nou, modern. Sunt avantaje evidente la o nouă construcție: integrarea celor mai recente tehnologii și facilități, măsuri de securitate avansate, un mediu optim în care fiecare cetățean să se simtă ascultat și respectat. În prezent, Tribunalul Argeș și Curtea de Apel Pitești au făcut demersuri către primărie în vederea alocării unei suprafețe de teren pentru noul sediul al Judecătoriei Pitești”, a mai spus Gorghiu.

Citește și S-au cunoscut pe FB şi s-au despărţit pe WhatsApp. Amor cu şantaj şi finalizare la închisoare cu executare

Mai mulți asistenți judiciari

Unul dintre aspectele semnalate a fost deficitul de personal din justiție.

„Sunt absolut convinsă că în perioada imediat următoare vom rezolva o problemă deosebit de stringentă nu doar în Argeș ci și la nivel național, cea a resurselor umane. Este un deficit care s-a cronicizat de-a lungul timpului  și o să vă rog să apreciez în fața dvs. eforturile pe care Consiliul Superior al Magistraturii le-a făcut în această perioadă pentru a surmonta sincopele, obstacolele generate de această problemă de personal. Sper că odată cu finalizarea concursurilor de admitere în magistratură și absolvire a INM, să se rezolve măcar o parte relevantă a acestui deficit de resurse umane, inclusiv pentru instanțele din Argeș.

La fel cum anul trecut am depășit problema asistenților judiciari de la Tribunalul Argeș. A fost mărit numărul posturilor de asistenți judiciari de la 6 la 12. În prezent sunt toate ocupate.

Vă asigur de o colaborare deschisă în continuare pentru că am constat că dialogul aceasta este foarte sănătos. Chiar dacă mai sunt momente în care poate să fie aspru, chiar dacă mai sunt momente sensibile așa cum a fost dezbaterea amplă din sistem și din societate pe tema legii referitoare la pensiile magistraților vă asigur că doar prin dialog și doar prin foarte multă înțelegere am depășit aceste momente. Este singura soluție pe care o văd în continuare, aceea de construcție, de mers în teren, de discutat aceste probleme și de găsit soluții. Nu o să găsim soluții tuturor problemelor imediat, dar cred că acest lucru va fi depășit într-un viitor apropiat.

Avem în dezbatere publică o modificare la legea privind taxele de timbru și ajutorul public judiciar, am semnat un nou Protocol tripartit privind onorariile avocaților din oficiu, și mă bucur că văd aici conducerea Baroului Argeș, avem proiecte la Ministerul Justiției care răspund necesităților și realităților actuale. Ca atare este foarte bine dacă aveți lucruri punctuale pe care puteți să ni le împărtășiți, colegii mei le preiau și vom gestiona toate aceste probleme pe măsură cele ele apar”, a mai spus Alina Gorghiu.

Citește și Video. Exercițiu tactic organizat de Jandarmeria Argeș în zona Institutului de Cercetări Nucleare Pitești

Ministra a spus și că se fac demersuri pentru digitalizarea sistemului judiciar.

„Digitalizarea este o temă la care vă rog să fiți foarte atenți, pentru că este o direcție în care și justiția românească trebuie să se ducă. Sunt bani din PNRR pe care îi introducem în tot acest proces amplu de digitalizare. El presupune o ușurare a interacțiunii între instanțe și cetățeni, comunicare în timp real între instanțe și unități de parchet și instituții publice și cred eu că acest proiect care se află în etapa testărilor în câteva instanțe, vorbesc de ECRIS V, cu explicațiile colegilor din CSM, cu ajutorul tehnic al specialiștilor vor fi lămurite și vor fi de ajutor pentru dumneavoastră.”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *