Web Analytics

Alina Gorghiu a dus ia argeşeană în Senatul României

de | 23.06.2022 12:30 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

Senatul a sărbătorit luni, 20 iunie, Ia Românească. Președintele PNL Argeș, Alina Gorghiu, a făcut ca portul tradițional argeșean să fie vedeta principală la expoziția organizată în foaierul sălii de plen a Senatului.
La eveniment au fost invitați parlamentari și personalități din lumea politică și culturală din România. Copii și adulți din Argeș le-au prezentat cele peste 60 de exponate, cămăși populare tradiționale lucrate de artizani din zona Argeșului, Muscelului, dar și din Maramureș. Alina Gorghiu a purtat o ie rară, din colecția Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Grupul ”Şezătoare Argeş” le-a arătat invitaţilor şi vizitatorilor tehnica tradiţională de brodare a cămăşilor populare. Momentele artistice au fost asigurate de artişti populari din Argeş şi Maramureş, inclusiv Ansamblul ”Topologu” şi Ansamblul Folcloric Naţional ”Transilvania”.

Expoziţia a marcat, totodată, şi faptul că legea prin care 24 iunie va fi declarată oficial Ziua Naţională a Iei a fost votată de Parlament şi a fost transmisă spre promulgare. Dar şi că, începând cu 2022, arta confecţionării cămăşii cu altiţă ar putea primi recunoaștere universală din partea UNESCO.
M.S.

Citește și 24 iunie – Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții, superstiții și semnificație

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *