Web Analytics

Alina Gorghiu a depus un amendament pentru majorarea alocării bugetare pentru achiziţia a încă 1.000 de brăţări electronice pentru agresori

de | 11.12.2022 13:36 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a anunţat că a depus un amendament la proiectul legii bugetului de stat pe 2023 care prevede majorarea alocării bugetare cu 15 milioane lei pentru achiziţia a încă 1.000 de brăţări electronice pentru agresori. Ea a adăugat că „violenţa domestică rămâne o realitate tristă pentru România anului 2022”, deoarece datele arată că, pentru primele 10 luni, au fost circa 75.000 de cazuri în care au intervenit poliţiştii, iar numărul faptelor penale în domeniu a crescut la peste 46.000, cu 13,4% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

Citește și: Șoferii care depăşesc viteza legală cu 100 km/h ar putea rămâne fără maşină

„Violenţa domestică rămâne o realitate tristă pentru România anului 2022. Datele statistice pentru primele 10 luni sunt elocvente: aproximativ 75.000 de cazuri în care poliţiştii au intervenit; numărul faptelor penale în domeniu a crescut la peste 46.000, cu 13,4% faţă de primele 10 luni ale anului 2021; au fost emise aproape 11.000 de ordine de protecţie provizorii, peste 4.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.

Problema este mare şi combaterea fenomenului este dificilă. Nu se realizează de azi pe mâine! Dar prin extinderea instrumentelor de prevenţie şi control eficiente, victimele violenţei domestice, aparţinătorii, societatea vor fi mai în siguranţă. Iar aici, monitorizarea cu brăţări electronice a agresorilor are un rol major. Operaţionalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) cu 1 octombrie a adus mai multă protecţie victimelor violenţei domestice şi mai mult curaj din partea lor de a se adresa autorităţilor, ştiind că există o soluţie funcţională. În prima lună de implementare a proiectului pilot, în 56 de situaţii a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”. 20% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Doctora’ , mai bine te-ai ocupa sa aduci investitori straini in tara , sa faci parcuri industriale, sa maresti salariile si pensiile ( hat’ ! tu cu barbatul tau , incasati ca-n Vest , pe luna ) .
    Nu ma intereseaza acesta cu bratarile. Vreau sa mananc si nu produse de mana a 2-a ca trebuie sa am putere sa muncesc , nu ca tine care nu ai muncit o zi la fabrica dar esti doctora’ …

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *