Web Analytics
scris miercuri, 03.08.2011

Afacerea lui Penescu preluată tot de un fel de… Penescu

# Nicolae Sarcină, cel care va redeschide reţeaua PIC sub denumirea SUCCES, este un om de afaceri controversat în Gorj # Este abonat la afaceri cu statul şi un apropiat al şefului PDL Gorj, Ionel Manţog. Epopeea PIC-Hypermarket, afacerea care i-a propulsat cândva pe fraţii Cornel şi Ilie Penescu la masa bogaţilor României, s-a încheiat odată cu preluarea reţelei de către compania gorjeană SUCCES NIC COM, patronată de gorjeanul Nicolae Sarcină. Hypermarketul PIC se va redeschide sub denumirea SUCCES şi va asigura locuri de muncă pentru 109 argeşeni. În această perspectivă au început deja recrutările de personal şi reamenajările hypermarketului pentru noua înfăţişare.

Afacerea lui Penescu preluată tot de un fel de… Penescu

Cine este Nicolae Sarcină

Noul patron de la PIC, Nicolae Sarcină, are 42 de ani, este considerat cel mai bogat gorjean şi este prezent în Topul “Forbes 500 miliardari” 2010, la poziţia 144, cu o avere de 37-38 milioane de euro. Numele lui a fost asociat multă vreme cu cel al fostului premier Adrian Năstase, dar şi cu al lui Ionel Manţog, alt gorjean controversat, de data aceasta portocaliu. Colecţionar de genţi de firmă şi costume Canali, pentru că “nu se şifonează”, Nicu, după cum îi spun apropiaţii, are mai mulţi angajaţi decât companiile gorjene din minerit şi energie la un loc. Deşi încearcă să fie cât mai discret şi să-şi croiască o imagine de om care şi-a câştigat averea muncind din greu şi cinstit încă din copilărie, Nicolae Sarcină este considerat în Târgu Jiu un afacerist controversat şi, mai ales, unul abonat la banul public. Una din căile prin care Sarcină primeşte bani de la stat este, de exemplu, contractul încheiat cu Compania Naţională a Lignitului Oltenia prin care aceasta închiriază maşinile afaceristului atât pentru transportul şefilor instituţiei, cât şi al salariaţilor. Afacerea cu maşini pentru cei din minerit se perpetuează din 2004, iar valoarea contractului pentru 2011 este de 1.439.900 de lei.

Protecţie politică solidă

Potrivit unor articole apărute în presa locală din Gorj, Sarcină a fost întotdeauna protejat de oameni politici, făcând avere din contracte încheiate cu statul. Ar fi debutat în afaceri în perioada guvernării CDR (1996-2000), fiind promovat, după câte se pare, de Valeriu Stoica, ministrul Justiţiei din acea perioadă. Apoi, după ce a venit PSD la putere în 2001, Sarcină ar fi beneficiat de protecţia Danei Năstase, soţia premierului social-democrat. Când a ajuns la putere Alianţa D.A., Nicolae Sarcină a devenit un apropiat al liderilor PD, afacerile sale fiind promovate de liderul democrat Ionel Manţog, prin intermediul şefului sindicaliştilor minieri din judeţul Gorj, Marin Condescu.
Florin Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită