Web Analytics

Actul de vânzare-cumpărare a uzinei de apă cu observator astronomic al Brătienilor – întocmit şi semnat într-o dimineaţă

de | 28.03.2018 21:06 | Politica si Administratie

4 01# Vânzătorul Alexandru Missirliu: „Cred că cel care a cumpărat vrea să facă un hotel acolo”

Uzina electrică și observatorul astronomic de pe domeniile lui Brătianu de la Ștefănești apar vândute și pe site-ul casei de licitații Artmark. Spre deosebire de alte proprietăți prezentate de casa de licitații specializată în comercializarea de artă și proprietăți imobiliare istorice și artistice, acolo nu am văzut și prețul total al proprietății, care s-a vândut pe repede înainte și mai ales pe nebăgare de seamă, la finele anului trecut.  

Așa după cum Jurnalul de Argeș v-a dezvăluit deja în numerele anterioare, prețul stabilit de statul român, care avea drept de preemțiune, a fost 100.000 de euro. Din detaliile proprietății, reținem că este vorba despre o suprafață de teren de 4.495 mp, din care suprafață construită, 1.479 mp. Structură: P+3E; S+P; P+tunele de cramă, observatorul fiind clasat ca monument de valoare națională și universală clasa A. Anul construcției: începutul secolului XX. Preț/mp: 203 euro. Adică s-au cerut în total peste 900.000 de euro, grosso modo. Luând în calcul nu doar valoarea istorică, dar mai ales amplasarea în vecinătatea vilei Brătienilor pe dealul splendid al Stefăneștilor, în mijlocul unui proaspăt și luxos cartier de vile și mai ales la doar 8 kilometri față de Pitești, vă puteți face o imagine despre valoarea imobiliară. Este vorba despre un rest din domeniile de la Ștefănești, aflate în proprietatea moștenitorilor Brătienilor.
Am luat legătura cu Alexandru Missirliu, reprezentantul a trei dintre moștenitoarele Brătienilor – Michele Missirliu, Ana Maria Schaffer și Despina Leither, care, împreună, dețin 95,84% din domeniul Brătienilor de la Ștefănești, (diferența de 4,16% aparținând preotului Nicolae Brânzea, cel căruia Oana Brătianu i-a lăsat, după moarte, dreptul ei la moștenire). Asta pentru a afla câteva dintre detaliile tranzacției care a lăsat cu ochii în… soare Primăria Ștefănești. Reamintim că administrația locală a pierdut dreptul de preemțiune după ce o adresă de la Ministerul Culturii s-a pierdut printr-unul din birouri. Prin care anume este chemată acum Prefectura Argeș să afle.  
4 Missirliu# Voiam  să vă rog să vorbim, domnule Missirliu, despre contractul de vânzare cumpărare a Ansamblului Conacul Brătianu-Florica. Mai exact,  observatorul astronomic și uzina de apă de la Ștefănești. Știți despre ce este vorba… contractul de vânzare semnat în decembrie.
– Da, în 16 sau 17 decembrie.
# Ce va face noul proprietar cu proprietatea?
– Drept să vă spun, nu știu în detaliu, dar mi s-a părut un om foarte civilizat, mi se pare că avea o mică proprietate în proximitate și voia să investească în ceva. Cred că vrea să facă un hotel, ceva, pentru cei care vizitează vila. Bănuiesc. Era foarte reținut în ceea ce privește destinația, însă foarte hotărât în ceea ce privește cumpărarea.
# Adică? Ce vreți să spuneți?
– Adică toată operația s-a făcut într-o singură dimineață. O notăriță de o mare inteligență… totul s-a rezolvat în câteva ore.
# S-a semnat într-un birou notarial din Pitești?
– În Pitești, da. Era o notăriță tânără, foarte, foarte eficientă.
# Prețul stabilit la minister a fost de 100.000 de euro. Este de presupus că vânzarea s-a făcut la un preț mult mai mare…
– Nu aș dori să discut lucrul ăsta.
# O ultimă întrebare. Cum l-ați cunoscut pe cumpărător, acest domn care se numește Liviu Rizea, din câte am înțeles…
– Prin părintele coproprietar.
# Prin părintele Brânzea?
– Exact.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii