Acţiunile Electroargeş, în cădere liberă pe Bursă

de | 30.03.2011 16:45 | Politica si Administratie

# Pentru că patronatul se joacă de-a acordatul dividendelor. Conducerea Electroargeş a anunţat pe Bursă, la mijlocul lunii martie, că va propune repartizarea a 3,4 milioane de lei din profitul obţinut anul trecut pentru dividende. Însă, după doar trei ore de la anunţ, a trimis un nou raport Bursei, spunând că nu va mai acorda dividende în acest an. Ca urmare, titlurile Electroargeş au picat după revenirea la tranzacţionare cu 15%, până la un nivel de 0,81 lei/unitate, iar de atunci acestea înregistrează constant un trend descendent. Sunt surse care acreditează ideea că la mijloc ar fi o manevră a omului de afaceri Cătălin Chelu care ar dori achiziţionarea de noi acţiuni ale firmei, dar la preţuri cât se poate de mici.

Directorul Ion Gavrilă vede totul în roz

Referitor la situaţia reală din societate, directorul general Ion Gavrilă şi totodată acţionar semnificativ al societăţii, ne-a declarat următoarele: “Să ştiţi că Electroargeş merge foarte bine, am încheiat trimestrul întâi cu un profit brut care va fi cu siguranţă undeva peste un milion de dolari. Iar angajamentul meu faţă de mine însumi este că, dacă anul trecut am făcut un profit brut de peste 2 milioane de euro, anul acesta o să fac peste 3 milioane de euro. Vreau să măresc cu un milion profitul brut, asta în condiţiile în care pot să-mi desfăşor activitatea aici, după criteriile de bun management, pentru care cred că rezultatele care au fost obţinute până acum mă recomandă. Dacă mi-aţi urmărit activitatea, eu întotdeauna am făcut majorare de capital: 1000 de acţiuni gratuite pe 2008, pe 2009 am majorat iar, la 2 acţiuni am dat una gratis şi am dat şi un dividend de 500 de lei. Anul ăsta, v-am zis, la rezultatele care au fost, oamenii meritau să îşi primească dividendele, aşa cum promisesem, dar asta va hotărî Adunarea Generală, în 16 aprilie.”
Ce nu spune însă Ion Gavrilă este că Electroargeş merge, ca şi anul trecut, pe un buget rezervat care prevede afaceri în creştere uşoară şi înjumătăţirea profitului. În 2010, Electroargeş şi-a majorat cifra de afaceri cu 38%, până la 104,6 mil. lei (24,8 mil. euro), iar profitul brut al companiei a crescut de 2,8 ori, la 9 mil. lei (2,1 mil. euro), în principal pe fondul creşterii vânzărilor de aspiratoare către firma nemţească Kärcher.

Panică printre acţionari

“Nu mai am vreo certitudine că acţiunile mele vor mai avea vreodată valoare. Firmele din grupul care controlează compania nu acordă dividende şi n-am văzut niciuna care să explodeze ca business. Am vândut ca să nu pierd tot. Au venit la sfârşitul anului şi n-au niciun merit la profitul anului trecut şi trebuia să fie puţin mai moderaţi în a acapara compania”, a comentat recent, sub protecţia anonimatului, un acţionar al Electroargeş.
Investitorii nu mai au certitudinea nici că omul de afaceri din Galaţi, Cătălin Chelu, va derula ofertă publică de preluare a companiei, aşa cum cere arbitrul pieţei, CNVM. Asta în condiţiile în care preţul de pe Bursă, din prezent, este de două ori mai redus faţă de preţul maxim plătit la finele anului trecut de firmele din grupul lui Chelu pentru acţiuni Electroargeş. Conform reglementărilor în vigoare, în cazul unei oferte publice de preluare obligatorii, preţul oferit minoritarilor trebuie să fie cel puţin egal cu preţul maxim plătit de deţinătorul pachetului de control în ultimul an pentru acţiunile respective.
Chelu a plătit circa 14,7 mil. lei pe un pachet reprezentând aproximativ 39% din companie, la un preţ mediu de 1,29 lei/unitate. Cel mai mare preţ plătit pentru acţiunile Electroargeş este de 1,44 lei/titlu, respectiv un nivel de aproximativ două ori mai ridicat decât valoarea acţiunilor din ultima perioadă de pe Bursă, de puţin peste 0,7 lei/unitate.
(Florin Silvestru, Adriana Gândilă)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed