Web Analytics
scris joi, 12.05.2022

A fost publicat dicționarul de termeni oficiali din limba română actuală

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” a anunțat materializarea ideii de creare a unui Dicționar de termeni oficiali din limba română actuală (DOF). Aceasta a pornit de la faptul că, în ciuda apelurilor unor grupuri de lingviști și terminologi către oficialități ale statului român, „nu există încă o preocupare consecventă pentru normarea terminologiei diverselor domenii”.

A fost publicat dicționarul de termeni oficiali din limba română actuală

Citește și: 12 MAI – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ASISTENTULUI MEDICAL. Mesajul președinteului OAMGMAMR Argeș

Dicționarul este, practic, primul inventar al terminologiei oficiale definite în legislația românească, cuprinzând termeni din legile adoptate și neabrogate în perioada 1990-2009, ordonați alfabetic. Acești termeni nu aparțin numai domeniului juridic, ci și celor mai variate aspecte ale realității la care se referă legile. În virtutea folosirii și a definirii lor în texte de lege, ei dobândesc un caracter oficial în forma și în accepțiile cu care sunt utilizați în aceste acte normative.

Citește și: Alpinistul argeșean Alex Găvan cu aspretele la Summitul Inovației de la Dubai

„Structura articolelor este explicitată în secțiunea care precedă dicționarul propriu-zis; de asemenea, pentru o mai bună înțelegere a definițiilor exceptate, termenii care nu se regăsesc în dicționarele curente ale limbii române au indicații de sens în Glosarul de la sfârșitul volumului. Dicționarul de termeni oficiali este de natură a contribui la dezvoltarea terminografiei și a lexicografiei în limba română, fiind de folos multor categorii de utilizatori”, au anunțat reprezentanții instituției. Coordonatorul lucrării este Ioana Vintilă-Rădulescu, iar ca autori se amintesc pe: Cristiana Aranghelovici, Ana-Maria Barbu, Iulia Barbu Comaroni, Teodora Codiță Toroipan, Emanuela Dima, Ana Iorga Mihail, Florin Negruțiu, Mariana Neț, Nicoleta Petuhov, Ioana Vintilă-Rădulescu. Dicționarul a fost publicat de Editura Univers Enciclopedic.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *