Web Analytics
scris joi, 17.10.2024

Institutul de la Mărăcineni, 57 de dosare în instanţă pentru anularea unor titluri de proprietate la Mioveni

În acest an, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni a introdus pe rolul instanței un număr de 57 de dosare privind anularea titlurilor de proprietate și a proceselor verbale de punere în posesie emise pe numele unor persoane fizice puse în posesie pe un teren predat Primăriei Mioveni, în 2007, de institut, în baza unui protocol.

Institutul de la Mărăcineni, 57 de dosare în instanţă pentru anularea unor titluri de proprietate la Mioveni

În ianuarie 2017, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni a solicitat, la Judecătoria Pitești, constatarea nulității absolute a hotărârii Comisiei Județene de Fond Funciar prin care au fost validate amplasamentele unor terenuri în suprafață totală de 49.44 ha, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate în favoarea unor persoane fizice. Terenurile, aflate în zona fostei ferme a Penitenciarului Colibași, erau în domeniul public al statului și în administrarea Institutului și au fost predate în 2007, printr-un protocol, Comisiei Locale de Fond Funciar Mioveni. Iar aceasta le-a atribuit mai multor persoane fizice, cărora le-a emis și titlu de proprietate.

Institutul Pomicol a făcut demersuri de identificare a tuturor persoanelor, moștenitorilor sau terților dobânditori

Intervenient în proces, în calitate de for tutelar științific al Institutului de la Mărăcineni, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” a susținut că terenul aflat în litigiu este un teren indispensabil cercetării. De asemenea, juriștii institutului au mai arătat că doar puterea executivă, adică Guvernul, are competența de a dispune asupra intrării unui bun din domeniul public al statului în cel privat, Comisia Județeană neavând prerogative în acest sens. La rândul său, Comisia Locală de Fond Funciar Mioveni a adus drept argument faptul că investițiile făcute de Institut pe suprafața de 49,44 ha sunt în curs de a fi amortizate prin plata anuală a sumelor de bani de către noii proprietari, persoane fizice, în urma amendamentelor încheiate pe 10 ani, și că terenurile au intrat în circuitul civil.

Însă apelul CLFF Mioveni a fost considerat nefondat de către Tribunalul Argeș în data de 28 iunie 2022, prin hotărâre definitivă. În 2023, conducerea Institutului spunea că a făcut demersuri de identificare a tuturor persoanelor, moștenitorilor sau terților dobânditori, urmând să fie inițiate acțiunile pentru anularea titlurilor de proprietate respective.
„La începutul anului 2024 unitatea a introdus pe rolul instanței un număr de 57 de dosare privind anularea titlurilor de proprietate și a proceselor verbale de punere în posesie emise pe numele persoanelor fizice. Cauzele respective sunt în procedura prealabilă, obligatorie înainte de stabilirea primului termen de judecată.”, ne-a spus Mihai Coman, directorul ICDP Mărăcineni.

Citește și Institutul Mărăcineni a recâştigat 44,9 ha de la Mioveni

Citește și O casieră a delapidat peste 320.000 lei de la Institutul Pomicol Mărăcineni. Directorul Mihail Coman i-a desfăcut contractul de muncă

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...