Avocata părții civile a cerut pedeapsa maximă, cu executare, pentru italian și șeful de șantier
Procesul tânărului mort pe șantierul din Găvana al afaceristului italian Nicola Inquieto (foto) prinde contur. În această săptămână, pe 4 aprilie, este programat termen pentru a se pronunța decizia finală; rămâne de văzut dacă se va amâna din nou și în cât timp se va judeca eventualul apel.
Pe 8 martie s-a format un alt dosar cu privire la sechestrul asigurator, iar pe 14 martie s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Diaconu Nicolae, Nicola Inquieto, în prezent arestat în Penitenciarul din Catania, şi firma SC. Daniela Construcții SRL, până la concurenţa sumei de 2 milioane de euro. „Am cerut pedeapsa maximă pentru Diaconu și Inquieto, pe penal, cuprinsă între 2 și 7 ani, cu executare, pentru rea-credință (adică au trecut 7 ani de la fatidicul eveniment și dosarul nu a fost soluționat, n. red.)”, ne-a declarat Mariana Luțu, avocata mamei răposatului. Înmormântarea, pomenile și toate obiceiurile creștinești respectate de familia răposatului până la șapte ani au fost evaluate la 150.000 lei și probate cu doi martori. Avocata părților civile a cerut și daune morale, fixate de judecătoarea Georgiana Simina Ion până la 2 milioane de euro. Nu există o sumă minimă sau maximă, aceasta poate fi decisă doar de judecător.
Citește și Tânărul mort pe şantierul lui Inquieto se răsuceşte în mormânt, iar procesul trenează
Abia în 2022 a avut loc primul termen de judecată
Reamintim că Nicola Inquieto este condamnat de autoritățile italiene, din 2021, la 14 ani de închisoare pentru apartenență la organizația mafiotă Camorra. În România, afaceristul, firma sa și șeful de șantier au fost trimiși în judecată în 2018, pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, dar primul termen a avut loc abia în 2022, dosarul stând mai bine de trei ani în Camera Preliminară. Termenele date tardiv și schimbarea completului de judecată la începutul verii lui 2023 au dus la tergiversarea procesului până aproape în punctul de a se prescrie, în această toamnă împlinindu-se opt ani. Judecătoarea Georgiana Simina Ion a fost numită la Judecătoria Pitești în mai 2023 de către președintele Klaus Iohannis și, din ianuarie a.c., termenele în acest proces au curs chiar și cu diferență de două săptămâni între ele, pentru a urgenta cauza.
La termenul din 23 februarie a.c., Mariana Luțu, avocata Mădălinei Preda, mama răposatului, a cerut să fie pus sechestru asigurator pe averea inculpaților și ne-a declarat că în ultimă fază, după ce se va termina procesul, se vor îndrepta către CEDO.
Tânărul mort lucra ca dulgher la blocurile lui Inquieto
Reamintim că, pe 17 august 2016, Marius Virgil Vasile a murit la doar 24 de ani după ce a căzut de pe macara pe beton. Tânărul lucra ca dulgher la firma italianului, pe şantierul din Găvana și făcea zilnic naveta din Dâmbovița în Argeș. În rechizitoriu, prezentat de Jurnalul de Argeș în trecut, se precizează că Nicola Inquieto și șeful de șantier Nicolae Diaconu au dispus utilizarea macaralei „deşi societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit”.
Citește și Căutat în Italia pentru a fi audiat, fratele lui Inquieto se ascunde în Piteşti
0 Comentarii