Web Analytics
scris vineri, 01.03.2024

Familia tânărului mort pe şantierul lui Inquieto va merge la CEDO dacă justiţia de la noi nu face dreptate

Avocatul inculpaților a fost amendat de judecătoare. Apoi, Inquieto i-a făcut cerere de recuzare

Noi informații despre procesul tânărului care a murit pe șantierul italianului Nicola Inquieto, în 2016, în timp ce încerca să repare o macara. Radu Rotaru, avocatul celor trei inculpați (afaceristul Nicola Inquieto, șeful de șantier Nicolae Diaconu și firma Daniela Construcții), a fost amendat cu suma de 5000 lei. Amenda a fost dată pentru că, pe 5 februarie, avocatul s-a ridicat în sală și a spus că renunță să-i mai apere pe cei trei clienți. La următorul termen, pe 19 februarie, Nicola Inquieto a făcut cerere de recuzare a judecătoarei Simina Georgiana Ion (numită la Judecătoria Pitești în mai 2023 de către președintele Klaus Iohannis), iar instanța i-a respins cererea în aceeași zi.

Familia tânărului mort pe şantierul lui Inquieto va merge la CEDO dacă justiţia de la noi nu face dreptate

La ședința din 23 februarie a intrat din nou Nicola Inquieto în videoconferință

În ședința de vineri, 23 februarie, s-a făcut din nou legătura cu Tribunalul din Palermo. Reamintim că Nicola Inquieto (foto) este condamnat de autoritățile italiene, din 2021, la 14 ani de închisoare pentru apartenență la organziația mafiotă Camorra și este deținut la Casa Circondariale Agrigento.

S-au audiat două martore pe latura civilă, vecine ale familiei răposatului. Acestea au vorbit despre cheltuielile de înmormântare, evaluate de ele la peste 20-30.000 de lei doar pentru prima pomană, despre faptul că s-au respectat toate obiceiurile creștinești timp de șapte ani, și acestea costisitoare, motiv pentru care familia s-a împrumutat, și despre suferința care continuă și astăzi, pricinuită de dispariția prematură a lui Marius, „un băiat deosebit”, care era un sprijin pentru părinții lui. Doar avocata Mariana Luțu a avut întrebări pentru martore, nu și avocatul inculpaților. Însă și Nicola Inquieto a adresat o întrebare, dacă una dintre martore știa despre banii pe care el susține că i-a oferit familiei pentru cheltuielile de înmormântare, însă martora a spus că știe doar de ajutorul de înmormântare dat de firmă. Nici de această dată nu s-a prezentat inculpatul Nicolae Diaconu.
Mariana Luțu, avocata Mădălinei Preda, a cerut să fie pus sechestru asigurator pe averea inculpaților. „Dacă ei instituiau atunci sechestrul asigurator, era normal, că era deces, noi eram primii, dar n-au făcut. Organele de cercetare penală și Parchetul trebuia să instituie clar în momentul când oamenii s-au constituit părți civile”, ne-a declarat avocata la finalul ședinței. În ultimă fază, după ce se va termina procesul, se vor îndrepta la CEDO, „împotriva celor care nu au solicitat în termen sechestrul asigurator, n-au respectat procedura”, adică împotriva statului român și a organelor de cercetare penală, ne-a mai spus avocata. Următoarea ședință se va desfășura pe 4 martie.

Citește și Tânărul mort pe şantierul lui Inquieto se răsuceşte în mormânt, iar procesul trenează

Când se prescrie

Mădălina Preda, mama băiatului, ne-a spus că dosarul a fost ținut un an și două luni la Poliția Criminalistică, deși autopsia a fost gata la aproximativ o lună de la moartea fiului. Dosarul a stat în Camera Preliminară trei ani și, colac peste pupăză, în iunie 2023 s-a schimbat și completul de judecată. Avocata Mariana Luțu spune că, procedural, judecătoarea de acum și-a făcut datoria și este foarte mulțumită. Are speranță că procesul nu se va prescrie și că sigur instanța va admite despăgubirile. În toamnă ar fi termenul de prescripție, când se împlinesc 8 ani.
Reamintim că, pe 17 august 2016, Marius Virgil Vasile, la doar 24 de ani, a murit după ce a căzut de pe macara. Tânărul lucra ca dulgher la firma italianului, pe şantierul din Găvana și făcea zilnic naveta din Dâmbovița. Încă din 2018, italianul este acuzat de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, împreună cu firma sa, SC Daniela Construcții SRL, și șeful de șantier Nicolae Diaconu. În rechizitoriu, prezentat de Jurnalul de Argeș în trecut, se precizează că aceștia au dispus utilizarea macaralei „deşi societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit”.

Citește și Mama băiatului mort pe şantierul lui Nicola Inquieto a cerut strămutarea dosarului din Argeş

Citește și A fost arestat şi Tony Colombo, cântăreţul Camorrei pe care Nicola Inquieto l-a adus la Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *