După parohul Sturzeanu, care a luat casa unei octogenare, un alt scandal zdruncină Biserica Mavrodolu
După scandalul cu parohul Victor Sturzeanu, cel care a luat în îngrijire o bătrână care și-a cedat apartamentul către fiul preotului, un altul zdruncină acum din temelii Biserica Mavrodolu din Pitești. Asta după ce s-a aflat că și un alt preot de aici, Horia Dumitrescu, a făcut același lucru cu o altă bătrână, în vârstă de 87 de ani, la înmormântarea căreia nu i-a chemat rudele. Familia a aflat de moartea Mariei Dănescu în februarie 2013, la două săptămâni după înmormântare, printr-un telefon. Fiul și nora, care locuiesc în orașul Boldești-Scăeni din Prahova, au venit imediat la Pitești, însă au văzut la avizierul scării blocului din cartierul Craiovei un alt nume, respectiv Ana Maria Dumitrescu, soția preotului. Așa au aflat și că familia preotului achiziționase apartamentul în urmă cu doi ani și câteva luni. Inițial, omul bisericii nu le-a permis rudelor intrarea în casă, ca să recupereze bunurile bătrânei. Au reușit acest lucru numai după ce s-au adresat Parchetului și Poliției din Pitești. Când au intrat în apartament, fiul și nora bătrânei au găsit o mizerie crasă, caloriferul scos din perete și locuința debranșată de la electricitate.
Citește și Parohul de la Mavrodolu ne-a vizitat la redacţie. Şi ne-a dezvăluit reţeta de moştenit bătrâne
„Preotul a făcut tot posibilul ca bătrâna să rupă toate legăturile cu familia”, spune nora Mariei Dănescu
„Acum nouă ani am aflat că mama soțului meu a decedat și că era îngropată deja de două săptămâni. Am plecat de la Ploiești la Pitești, iar la avizierul scării am constatat că apartamentul era pe numele unei persoane străine, Anamaria Dumitrescu. Iar un vecin ne-a spus că apartamentul aparține preotului Horia Dumitrescu, pe atunci preot la biserica Sfânta Treime din Pitești. M-am dus acolo, am aflat numărul dânsului de telefon, l-am sunat a doua zi și i-am cerut certificatul de deces. Mi-a zis: să-mi întreb avocații. După ce am intrat în posesia certificatului de deces, ne-am dus la starea civilă și am constatat că preotul încasase, în calitate de așa-zis nepot, ajutorul de înmormântare. Apoi am mers la cimitir și administratorul de acolo ne-a spus că a rămas și el surprins că la înmormântarea dânsei au fost doar trei persoane: preotul, bănuiesc că soția lui și încă o doamnă”, a dezvăluit Doina Dănescu, nora bătrânei, la emisiunea Acces Direct.
Aceasta a mai povestit și ce a văzut când a intrat în casă, cu ajutorul Poliției: ”Am constatat, la vizionare, că lumina era oprită, caloriferul din dormitor era suspendat, ușa de la intrare schimbată, mizerie crasă. Și mi-am pus întrebarea cum a putut să trăiască în asemenea condiții?! Preotul a făcut tot posibilul ca bătrâna să rupă toate legăturile cu familia. Foarte apropiați de dânsa au fost niște nepoți, aceștia chiar au îngrijit-o, îi construiseră și o cameră în curtea casei lor, ca să o îngrijească. Primul lucru pe care l-a făcut preotul a fost să îi taie telefonul, spunându-i că instalează un alt telefon. Dânsa nu a mai avut nicio legătură cu lumea, mai ales că nu se deplasa ușor”.
Doina Dănescu a explicat și motivul pentru care nu avea relații strânse cu soacra ei: aceasta nu o acceptase ca noră, atunci când s-a căsătorit cu băiatul ei. Femeia a mai spus și că a decis să se adreseze emisiunii Acces Direct după ce a văzut o emisiune în care se făcea referire la preotul Visarion Alexa și la faptul că acesta luase casa unei bătrâne în mod asemănător. Iar, într-o intervenție, avocatul Cuculis a spus că acest lucru intră sub incidența unui articol din Codul Civil care îi împiedică pe medici, preoți sau alte categorii profesionale să își însușească bunurile persoanelor cărora le acordă asistență (religioasă, în cazul preoților), sau de altă natură.
„Mesajul meu este să nu se mai întâmple astfel de cazuri, iar cine a făcut așa ceva, să plătească! Eu m-am adresat presei pe un caz social, un caz identic, numai că în acest caz, am înțeles că e vorba despre mai multe apartamente. Nu mă interesează situația în sine, mă interesează mesajul. Pomohaci are 11 (apartamente, n.red). Spuneți-mi și mie, un om normal care muncește, a învățat, are carte, poate să aibă 11 apartamente? Că eu am două facultăți, am patruzeci și ceva de ani vechime în muncă și am reușit să am o jumătate de casă, nici măcar întreagă. Am aflat de mai multe asemenea cazuri. Sunt preoți care fac treaba asta, intră cu botezul în casă. Sau babele se duc la spovedanie la ei și uite așa… nici rudele lor nu știu ce povestesc babele la popi. Situația exista dintotdeauna, dar lumea a tăcut, iar eu dacă nu auzeam de la domnul avocat Cuculis că situația asta este reglementată de Codul Civil, nu aveam de ce să mă sesizez și să îmi reamintesc ce s-a întâmplat acum nouă ani cu soacra mea”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, Doina Dănescu.
Preotul mai are și alți bătrâni în îngrijire, o recunoaște chiar soția lui
La început reticentă și motivând că nu vrea să dea nicio declarație „pentru că este de așa natură serviciul soțului, că nu poate să vorbească fără aprobarea celor de sus”, preoteasa Ana Maria Dumitrescu ne-a destăinuit, totuși: ”Vă spun dumneavoastră că pe doamna Dănescu nu a interesat-o absolut deloc viața soacrei dânsei. Deci, nu a căutat-o absolut niciodată, doamna era în vârstă și se descurca mai greu cu pensia, pentru că a lucrat mai puțin din cauză că l-a înfiat pe soțul doamnei și s-a ocupat de educația lui și din cauza asta a pierdut foarte mulți ani de serviciu. Având pensia foarte mică, nu se descurca, iar noi am cunoscut-o printr-o vecină de bloc a noastră, mătușa după soț a doamnei Dănescu. Deși îmi era foarte greu, pentru că aveam copil mic, am zis să o ajutăm. Și am ajutat-o cu ce am putut. Apoi dumneaei (bătrâna, n.red) a vrut să ne lase apartamentul, iar doamna Dănescu Doina a fost despăgubită pe partea de apartament a soțului. Iar după nouă ani de zile a ieșit și a spus că noi nu am avut grijă de bătrână. Dar habar nu are prin ce a trecut, câte probleme a avut bătrâna, cât de greu i-a fost singură. Nu știu de ce au spus că nu am avut grijă de ea, pentru că suntem și noi creștini… Am considerat-o ca pe bunica mea, pentru că eu mi-am pierdut bunicile foarte devreme și chiar am iubit-o pe femeia asta și chiar ne-am ocupat de ea, dar a fost o femeie foarte dificilă, nu a acceptat pe nimeni. Nu ne-a lăsat să facem absolut nimic în apartament, iar caloriferul era debranșat. Așa l-am găsit, pentru că nu avea bani să plătească. Îi plăteam întreținerea, îi făceam cumpărăturile, medicamente, doctor, tot ce ține de a ajuta un bătrân, că nu este ușor, mai ales că toți au tabieturile lor, trebuie să le intri în voie. Noi nu avem absolut nicio mustrare de conștiinţă, pentru că noi ne-am făcut treaba și am avut grijă de ea”.
Pentru că în oraș se vorbește că preotul a mai intrat în posesia altor locuințe în schimbul îngrijirii bătrânilor, am întrebat-o direct pe soția sa, pe doamna Ana Maria, care ne-a răspuns: „Cum să zic, cine ne-a cerut ajutorul l-am oferit și fără să primim nimic în schimb. Într-adevăr, mai avem grijă de o familie, dar nu… să zic că… na… ”.
Acestea au fost destăinuirile soției preotului. Ulterior, doamna preoteasă ne-a transmis un mesaj prin care ne-a spus că a stat de vorbă cu preotul, soțul ei, și că nu mai vor să își exprime punctul de vedere asupra celor apărute în spațiul public.
Citește și Film de groază la parohia Mavrodolu. Aşa-zisul preot Iulian îl vesteşte pe Antichrist
Rușinică! Normal ar fi ca dumnealui să restituie rudelor locuința bătrânei!
Foarte bn ! Asa trebuie , daca prostii dau case ori apartamente, este vina lor. Sa stea in frig, mizerie ca oricum nu conteaza . Si daca mai au si bani sa fie tocati repede .
Oamenii cu haine negre, cei mai mari evazioniști. Scursurile societății care îi acceptă.