Frisoane în Primăria Piteşti! Tribunalul i-a dat dreptate doctorului Irimia
Dr. Tiberiu Irimia: ”Voi merge până la capăt să demonstrez că această autorizație a fost emisă în condiții nelegale”
Dana Ionescu, patroana firmei Titidan: „Nu este vina noastră, ci a Primăriei”
Doctorul Tiberiu Irimia a câștigat la Tribunalul Vâlcea, după patru ani de procese, litigiul cu firma SC Titidan SRL. Instanța de fond a decis, pe 18 martie 2022, anularea Autorizației de construire nr. 191 din 2018, emisă de primarul municipiului Pitești. Este vorba despre ansamblul ”clădire mixtă 2S+P+10E cu locuințe colective și spații comerciale”, mai exact de blocul de 10 etaje și pergolă de pe b-dul I.C. Brătianu nr. 54, de lângă Centrul de Afaceri Forum. Hotărârea mai prevede și anularea unei hotărâri de Consiliu Local din 2017 privind avizarea PUD-ului, dar respinge cererea de demolare a construcțiilor până la momentul chemării în judecată. Foarte interesant, judecătorii au respins cererea de intervenție în favoarea SC Titidan SRL formulată de Somazzi Safta Marinela, consul onorific al României în Elveția. Hotărârea are termen de recurs în 15 zile de la comunicare. Și mai interesant este că, în cei patru ani de procese, dezvoltatorul a finalizat investiția, a făcut recepția și a vândut cele 64 de apartamente și spațiile comerciale de la parterul blocului, nemaiavând nimic pe numele firmei.
Primarul Cristian Gentea: „Efectiv, nu știu ce să spun. E prima dată când mă confrunt cu așa ceva”
„Știu doar că hotărârea nu e definitivă, încă nu am vorbit cu cei de la Juridic, știu doar că s-a hotărât anularea autorizației. Știu că a fost și solicitare de a institui măsura de demolare, dar înțeleg că aceea a fost respinsă. Efectiv, nu știu ce să spun. Știu că nu este definitivă. Mai mult nu știu ce implică. E prima dată când mă confrunt cu așa ceva!”, recunoaște primarul Cristian Gentea.
Noi am fi vrut să aflăm și ce părere are primarul în exercițiu când s-a eliberat autorizația de construire în 2018, însă domnul Cornel Ionică, consilier local la acest moment, nu ne-a răspuns la telefon.
Citește și Un nou scandal imobiliar în Piteşti / SC Titidan voia să ridice un bloc de 5 etaje pe doar 237 mp
Ex-primarul Ionică și fostul vice Apostoliceanu n-au răspuns la telefon
De asemenea, am încercat să luăm legătura cu fostul viceprimar din 2018, actualmente consilier local, Sorin Apostoliceanu, dar și acesta ne-a respins apelul. Nici arhitectul-șef al Piteștiului, Cătălin Ghiță, nu a binevoit să ne răspundă la telefon. Şi pe domnia sa am fi vrut să îl întrebăm de ce autorizația și PUD-ul aprobate de funcționarii în urbanism ai Piteștiului au fost considerate nelegale de instanța de la Vâlcea.
Patroana SC Titidan SRL, Dana Ionescu: „Vom face recurs în funcţie de motivare”
Surprinzător sau nu, patroana firmei SC Titidan SRL, Dana Ionescu, dă însă asigurări că actualii proprietari ai apartamentelor și spațiilor comerciale din blocul de 10 etaje nu vor avea de suferit.
„Vom face recurs. Motivarea o să apară în două săptămâni. Ce o să invocăm la recurs va fi în funcție de motivare, dar încă nu știm ce s-a întâmplat. Este anularea unui act care și-a pierdut valabilitatea. Dacă ați citit, în hotărâre scrie că este nelegal PUD-ul. Adică este vina Primăriei. Iar Primăria probabil că va trebui să dea o nouă autorizație. Deci, nu este vina noastră, ci a Primăriei. Este totul vândut. 64 apartamente, totul închiriat, nu mai este absolut niciun apartament pe firmă. Nu este, însă, o situație dificilă”, susține doamna Dana Ionescu.
Citește și „Caţavencii” revin cu noi dezvăluiri despre blocul de 10 etaje al firmei Titidan
Dr. Tiberiu Irimia: „Este o decizie fără precedent a Tribunalului Vâlcea pentru un bloc de zece etaje din Pitești”
Cel puțin la o primă vedere, marele câștigător este doctorul Tiberiu Irimia. Și pe bună dreptate, fiindcă el și familia sa au fost direct afectați și vătămați de mastodontul de zece etaje. Doctorul și părinții lui dețin două case care au fost umbrite de blocul ridicat de cei de la SC Titidan SRL. Însă nici dr. Irimia și nici părinții săi nu știu dacă se pot bucura până la capăt, având în vedere că victoria s-ar putea să fi venit prea târziu ca să le mai redea liniștea și lumina soarelui.
„Eu încă nu am văzut toată motivarea scrisă și nu știu exact pe ce motive a fost anulată autorizația. Este o decizie fără precedent a Tribunalului Vâlcea pentru un bloc de zece etaje din Pitești. De când am început procesul, am avut încredere deplină în justiție și consider că s-a respectat întocmai legea. Dar asta… după patru ani de proces. Nu trebuia ca durata procesului să depășească, în situația dată, un an de zile. Consider că, dacă acest proces era judecat într-un regim foarte rapid, cum ar trebui să se judece în general toate procesele de contencios administrativ, am fi avut de câștigat și eu și dezvoltatorul. Pentru că, practic, și eu și dezvoltatorul așteptam să vedem dacă această autorizație a fost emisă în mod legal. Dezvoltatorul și-a asumat faptul că și-a dorit foarte mult să continue lucrarea. Dacă eu, dar și ei am fi avut o decizie foarte rapidă a justiției, nu s-ar fi ajuns la problemele pe care le poate genera situația actuală. Dar eu voi merge până la capăt, pentru că, din punctul meu de vedere, această autorizație mi-a afectat într-un mod foarte grav viața și locuirea pe termen lung în casele aflate în proprietatea noastră. Toți ar trebui să ne așteptăm să conviețuim într-un mod civilizat în orașul ăsta și fiecare trebuie să se bucure de intimitatea unei locuințe și de un mediu sănătos. Sunt fisuri atât în casa mea, cât şi în a părinţilor mei.
Pentru mine este grav că nu am însorire. Iar condițiile sunt improprii locuirii tocmai din cauza lipsei însoririi de minimum o oră jumătate la solstițiul de iarnă, așa cum prevede Ministerul Sănătății. Acesta a creat această lege, care spune că, dacă o casă nu are însorire de minimum o oră și jumătate la solstițiul de iarnă, ea nu e locuibilă în condiții de sănătate. Iar la mine, în situația asta se află opt camere. În curtea casei mele cresc mușchi, în curând vor fi diferențe la facturile de utilități pentru că nu bate niciodată soarele, iar intimitate nu am absolut deloc, pentru că am 20 de balcoane de sticlă la zece metri de casa mea. O țigară aruncată de la etaj cade la mine în curte. O bătaie de joc ordinară!
Foarte mult am avut de suferit, inclusiv un consum psihic deosebit al tuturor membrilor familiei, timp de patru ani. Și în continuare avem de suferit, pentru că nu știu dacă va fi o rezolvare definitivă a situației. Pe de altă parte, este un semnal care arată foarte clar cum s-au emis foarte multe autorizații în Pitești, nelegale, care au pus în pericol viața și sănătatea oamenilor. Mă refer la decizii care au mutilat, poate într-un mod ireversibil, imaginea de ansamblu a orașului din punct de vedere urbanistic. Voi merge până la capăt să demonstrez că această autorizație a fost emisă în condiții nelegale”.
Sinceritate sau cinism? Fostul consul onorific, Marinela Safta Somazzi, recunoaşte că, din apartamentul ei, vede curtea şi căţelul familiei Irimia
De la Lugano, în Elveția, fostul consul onorific al României, doamna Marinela Safta Somazzi, este de departe cea mai guralivă. A avut calitatea de intervenient în proces de partea firmei Titidan, însă instanța i-a respins cererea. Doamna Somazzi susține că a avut calitatea de intervenient în proces ca parte care se consideră prejudiciată: „Am mai multe apartamente cumpărate, fiindcă am făcut și eu investiții acolo, crezând că nimeresc printre oameni. Am hotărât împreună cu soțul meu, acum câțiva ani, să ne facem o resursă pentru bătrânețe la Pitești, de unde era tatăl meu și unde eu mi-am petrecut copilăria. Ei bine, tot acest vis este distrus acum. Eu m-am constituit parte civilă pentru că eu cunosc promotorul și știu că e un om de afaceri serios.
Primăria a dat niște autorizații. Domnul Irimia a acționat pe căi legale și noi am acționat pe aceleași căi legale. Credeți că primăria o să dea autorizație de demolare?”, ne-a întrebat, cumva retoric, doamna Somazzi. Și nu am răspuns. Pentru că nu știm. Am îndrăznit să o întrebăm pe doamna fost consul onorific câte apartamente a cumpărat în blocul Titidan, dar a sărit în sus că nu ne interesează, așa cum nu ar trebui să ne intereseze prețul și nici cine o vizitează. Și că ar trebui să ne schimbăm mentalitatea ca jurnaliști. Dar ne-a dezvăluit, în schimb, că de la balconul dumneaei vede, într-adevăr, în curtea doctorului Irimia. „Nimeni n-ar acționa împotriva domnului Irimia decât dacă ar vedea că omoară pe cineva. Și văd, că eu stau la etaj! Singurul lucru simpatic în curtea aia e că au un cățel și eu sunt o animalistă ferventă și mă bucur să văd o vietate fericită în peticul ăla de curte. Domnul Irimia se plânge de lipsă de soare, dar e cu spatele către bloc, are soare cât vrea”.
Legături primejdioase? Fostul consul onorific recunoaşte şi că a fost vizitată în Elveţia de Tudor Pendiuc. Şi că are în grădină un arbore botezat ”Pendi”
Și pentru că tot ne-a dat idei, atunci când am întrebat despre apartamentul sau apartamentele pe care le are la Pitești în blocul Titidan, iar domnia sa ne-a luat la rost că nu ar trebui să știm câte case are și nici cine o vizitează, am încercat totuși marea cu degetul. Și am întrebat-o pe doamna Somazzi dacă cineva din Primăria Pitești a vizitat-o la Lugano. Surprinzător, dar după ce am făcut apel la calitățile sale diplomatice, interlocutoarea ne-a răspuns chiar cu o mică picanterie.
„În Elveția m-au vizitat foarte mulți piteșteni. Întâi și întâi, rudele mele. Domnul Pendiuc a fost acum vreo 15 ani. Am organizat o vizită oficială. Reprezentanţi de la Primăria Pitești au venit la Lugano și pe urmă cei de la Primăria Lugano au venit la Pitești. A fost un schimb de vizite oficiale”. Curioși, am plusat întrebând cine l-a mai însoțit pe primarul Tudor Pendiuc. „Ei, acuș! Lăsați-o baltă, că de aici se poate isca… E ceva care s-a întâmplat acum vreo 15 ani. În orice caz, mi-a rămas și un copac la mine în grădină pe care îl cumpărase domnul Pendiuc după ce l-a văzut la Lugano, i-a plăcut grozav și nu a putut să îl ia în avion și l-am luat eu. Copacul ăla, din grădina mea, pe care îl îngrijește grădinarul, se numește «Pendi». Este un kaki. Este un pom care face fructe iarna, face niște fructe portocalii, care din depărtare pot semăna cu portocalele. Domnul Pendiuc și toată delegația au apreciat la Lugano, de-a lungul lacului, dublul șir de copaci, care se tund iarna, ram cu ram, pe 2 km, care, când înverzesc, fac un tunel. I-a plăcut așa de mult domnului Pendiuc, încât s-a gândit să realizeze așa ceva la Pitești, într-un loc public. Nu a mai apucat să o facă. Dânsul avea viziune”.
Citește și Vecinii blocului Titidan din centrul Piteştiului se tem că va cădea macaraua peste imobilul lor
Să răspundă în fața legii toți cei care au permis așa ceva
Toți îmbuibații ăia de la Urbanism care par de neatins. Șefii lor, dezvoltatorii imobiliari, au construit unde au vrut ei în orașul ăsta. Și mai ales cum au vrut. Poate se strânge odată lațul și la ei.
Sa fim seriosi, cat mai continua circul? O sa primeasca si actualii de la primarie „ceva” sa emita o noua autorizatie si gata . Arhitectul sef PingPong habar nu avea ce scrie in legea insoririi cand a venit cu dl vice sa-i anunte pe locatarii blocului 56, mult mai rau afectati decat dl Irimia, ca viata lor se va modifica grav dar ei inca nu stiu. Felicitari d-lui Irimia , are resurse sa se lupte , dar sa fim seriosi odata razboiul mutat de la Titidan catre autoritati, finalitatea se stie…Iar impartitorii de dreptate de la Tribunalul Valcea au asteptat cuminti sa se vanda tot inainte de a da o sentinta..si aia atacabila.