Web Analytics

Vecinii blocului Titidan din centrul Piteştiului se tem că va cădea macaraua peste imobilul lor

de | 27.06.2019 13:42 | Dezvăluiri

# Oamenii traversează cu teamă calea de acces către blocul lor şi ameninţă că se vor adresa ISCIR

Constantin Săndoiu (foto), unul dintre pensionarii care locuiesc în blocul 56 din b-dul I.C. Brătianu, imobil aflat în imediata vecinătatea a noii construcţii cu 10 etaje ridicate de dezvoltatorul imobiliar Titidan în centrul Piteştiului, s-a prezentat la redacţia „Jurnalului de Argeş” cu mai multe sesizări formulate în decurs de mai bine de un an de către locatarii blocului în cauză către Instituția Avocatul Poporului, către primarul municipiului și Consiliul Local Pitești, în care oamenii îşi exprimă indignarea cu privire la mai multe aspecte: de la modul în care municipalitatea a autorizat noua construcţie fără să-i consulte şi felul în care mastodontul afectează însorirea imobilului în care ei locuiesc, până la consecinţele neplăcute deja resimţite după amenajarea şantierului.

Îngrijorarea lor imediată este legată de macaraua care se învârte deasupra imobilului în care locuiesc, pentru că oamenii se tem ca nu cumva să nu le cadă vreo bucată de beton în cap în timp ce se află pe alee sau, şi mai rău, ca mastodontul să nu se prăbuşească peste ei la o viitoare vijelie.
După ce spaţiul din faţa blocului, pe care-l foloseau de zeci de ani ca parcare, a fost transformat de primărie în şantier pentru dezvoltatorul Titidan SRL, după ce amplasarea wc-urilor muncitorilor s-a făcut supărător de aproape de ferestrele blocului, după ce au trecut prin tot tămbălăul aferent organizării perimetrului în cauză, macaraua gigantică instalată lângă blocul lor încă de anul trecut îi face să stea cu frica-n sân.
Temerile lor, pe care vor să le aducă şi la cunoştinţa Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), au fost deja exprimate într-o precedentă sesizare adresată Instituţiei Avocatul Poporului.
„Executarea unui drum prin spatele macaralei, dar mai ales a unei parcări în spatele blocului 56 contravine normelor privind igiena și sănătatea publică, art. 4, alin. (c) din Ordinul 119/04 febr. 2010 al Ministerului Sănătății. Amplasarea macaralei în apropierea blocului nostru putea fi făcută și pe partea cealaltă a noului bloc, însă s-a crezut că este mai simplu și mai ieftin să punem în pericol viața și sănătatea locatarilor. Cerem avizul Inspectoratului pentru Instalații de Ridicat pentru funcționarea macaralei pe această poziție și delimitare a accesului în jurul macaralei pe toată raza de acţiune a macaralei (vezi drumul din spatele Inspectoratului de Stat în Construcții)”, au arătat petenţii în sesizarea înaintată către Avocatul Poporului.

Locatarii spun că se simt “izolați de viața normală, torturați de zgomotul utilajelor”

În același document oamenii arătau că „macaraua are raza de acţiune deasupra drumului din spatele clădirii ISC şi rămâne un pericol pentru locatarii din bloc”, dar şi că „terenul pe care se amplasează macaraua este deasupra unor utilități (apă, canalizare, gaze, telefonie etc.) și este un teren de umplutură rămas după terminarea blocului 56”. Cele 8 familii care locuiesc în vechiul bloc au mai semnalat Avocatului Poporului (aşa cum au specificat şi în adresele înaintate Primăriei şi CL Piteşti, puse, de asemenea, la dispoziţia redacţiei noastre) îngrădirea blocului cu garduri de tablă, amplasarea grupurilor sanitare ale șantierului chiar lângă ferestrele blocului, amplasarea unor platforme pentru confecționarea armăturilor, dar mai ales a unei macarale foarte mari la intrarea în bloc, toate îi fac să se simtă „izolați de viața normală, torturați de zgomotul utilajelor, praful și impuritățile emanate”.
Spicuim câteva paragrafe şi din sesizările făcute de aceiași locatari către primarul Cornel Ionică și CL Pitești:
„Construcţia nu are acordul vecinilor şi va umbri toate proprietăţile locatarilor din zonă, mai ales blocul nostru, fiind situat la o mică distanţă (…)”, se arată în adresa înaintată primarului în data de 14 iunie 2018.
„Amplasarea unei macarale de mari dimensiuni în apropierea blocului pune în pericol permanent securitatea persoanelor care intră sau ies din bloc, a celor care vin la pubelele de gunoi, dar și a circulației pe drumul din spatele ISC”, se arată în adresa înaintată Consiliului Local Piteşti pe 15 iunie 2019.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Cand te temi de ceva, ocoleste acel ceva !
    Sesizarea, documentata, normal ca-i bine venita.