Web Analytics

Lideră sindicală din învăţământul argeşean, revocată din funcţie de instanţă

de | 31.12.2021 10:39 | Actualitate, Dezvăluiri

Cornelia Biță (foto) a fost contestată chiar de membrii de sindicat

La sfârșitul lunii octombrie, lidera Sindicatului Personalului din Învățământul Preuniversitar Pitești, Cornelia Iulia Biță, a fost revocată prin hotărâre judecătorească definitivă din funcția de lider sindical. Asta după ce proprii membri de sindicat au contestat-o și au spus că alegerile din 2020 au fost ilegale. Mai mult, în timpul procesului s-a aflat că Biță era pensionară de trei ani, dar a încasat și gestionat banii sindicatului în mod ilegal. Asta în contexul în care, prin pensionare, și-ar fi pierdut statutul de președinte de sindicat. Potrivit înscrisurilor de la dosar, ca să își poată prelungi șederea la cârma SPIPP, Cornelia Biță a recurs la două artificii: și-a făcut contract de muncă cu propriul sindicat, precum și cu o grădiniță particulară a adjunctei sale.

Citește și Câmpulungeanca Raluca van Staden: „Testăm aparatura miniaturizată pentru a obţine performanţa maximă”

Cornelia Biță ieșise la pensie din 2018

La începutul lunii decembrie 2020, Sindicatul Personalului din Învățământul Preuniversitar Pitești a solicitat, la Judecătoria Pitești, înscrierea modificărilor statutului cu privire la noua componență a organului de conducere, în urma alegerilor care avuseseră loc. Numai că o membră de sindicat a formulat contestație, precizând că alegerile au fost trucate. Mai precis că au fost efectuate de un grup restrâns de membri de sindicat, nu au fost anunțate și nu au avut caracter public pentru membrii de sindicat, cărora nici nu le-a fost adus la cunoștință proiectul de statut. Atunci s-a aflat că, nou realeasă pe funcție, Cornelia Biță a ieșit la pensie pentru limită de vârstă, beneficiind de prelungirea cu 3 ani peste limita standard de vârstă. Prin urmare, aceasta nu mai avea calitatea de salariat, fiind pensionată.

Surpriză, însă, contestatara a renunțat la obiecțiuni, fiind „determinată”, după unele surse. Însă, un alt membru de sindicat a depus o nouă contestație, iar dosarele au fost conexate de judecători. În proces a apărut ca intervenient și Sindicatul S.I.P.A Muntenia, liderul sindical Adrian Voica fiind cel care a făcut cerere de intervenție și a fost audiat în instanță.

În apărarea sa, Cornelia Biță a spus că, deși este pensionată în sistemul asigurărilor sociale de stat, are totuși un contract individual de muncă, înregistrat în 2020, cu un angajator privat și că este parte a contractului individual de muncă din 2011, încheiat cu Sindicatul Personalului din Învățământul Preuniversitar Pitești. A declarat că nu există niciun text de lege care să instituie interdicția ocupării unei funcții de conducere în sindicat a persoanei care cumulează calitatea de pensionar cu cea de angajat. Însă, în luna iulie, Judecătoria a invalidat alegerile în urma cărora a fost realeasă Cornelia Biță. Aceasta a făcut apel, însă Tribunalul Argeș i-a respins apelul în data de 26 octombrie a.c. Prin hotărâre definitivă.

Citește și Spitalul Judeţean, somat de Avocatul Poporului să prevină încercările de suicid ale pacienţilor

Liderul S.I.P.A, Adrian Voica: „Cine dorește să rămână lider pe viață poate să facă cerere de emigrare în Coreea de Nord sau în Belarus”

”Într-adevăr, am fost chemat în instanță să îmi spun punctul de vedere, iar punctul meu de vedere a fost acela de a se respecta legislația. Am subliniat că România este țară europeană, este democrație, iar cine dorește să rămână lider pe viață poate să facă cerere de emigrare în Coreea de Nord sau în Belarus. Acest lucru l-am spus în plen, a fost înregistrat în instanța de judecată. Am spus că eu fac parte din categoria cetățenilor care valorizează democrația și o respectă.

Ultima înfățișare a fost la Tribunal, în 26 octombrie 2021. A fost revocată definitiv de către instanță, care spune că nu are calitate, din moment ce s-a pensionat și a beneficiat și de trei ani de prelungire. În 26 octombrie le-au anulat alegerile și au revocat-o instanțele, atât Judecătoria, cât și Tribunalul, din funcția de lider, deoarece era pensionară din 2018. Legea sindicatelor din România, cât și legislația internațională nu permit persoanelor pensionate nici să facă parte dintr-un sindicat, pentru că nu mai au un contract de muncă. Chiar dacă a încercat artificiile prin care și-a făcut două contracte de muncă (și-a făcut contract de muncă cu propriul sindicat, în condițiile în care era pensionară, și și-a mai făcut un contract de muncă cu o grădiniță particulară care aparține vicepreședintei sindicatului respectiv)”, ne-a declarat Adrian Voica.

Citește și Directoarea de la APIA şi-a angajat sora în instituţie pe un salariu de 8.046 lei

Citește și Stelică Crăciun l-a dat în judecată pe un poliţist de la S.O.S. că nu i-ar fi restituit un împrumut de 225.000 de euro

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii