Web Analytics

Câmpulungeanca Raluca van Staden: „Testăm aparatura miniaturizată pentru a obţine performanţa maximă”

de | 20.02.2020 13:36 | Dezvăluiri

# În ce stadiu se află producţia comercială a dispozitivului care detectează cancerul

Pianistă, doctor în chimie, cercetătoare de renume, Raluca Ioana van Staden este recunoscută în lume pentru inventarea senzorului care poate depista cancerul în 6 minute, înainte de a avea simptomele bolii. Cum este mai ușor să previi evoluția unei boli, senzorul este o descoperire care promite să revoluţioneze măsurile de prevenţie în domeniul oncologic. Puțini știu însă că inventatoarea Raluca van Steden a copilărit într-o casă de la intrarea în Câmpulung, într-o familie în care chimia se îmbină perfect cu arta. Părinții săi au îmbrățișat meseria de profesori – mama, Valeria Ștefan, profesor de limba română și poetă, iar tatăl, Ion Ștefan – profesor de chimie. În interviul ce urmează, inventatoarea ne-a povestit stadiul în care se află producția comercială a senzorului care depistează cancerul, dar și cât de mult au contat studiile din Câmpulung în formarea sa profesională.

În vârstă de 51 de ani, Raluca Ioana van Staden este la fel de bună la muzică, la pian, ca la științele exacte. A absolvit ca șefă de promoție Facultatea de Chimie din București, este doctor în chimie, dar și licențiat în muzică și educație muzicală la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a absolvit și un master. Parcursul său educațional începe însă în Câmpulung, la Colegiul „Dinicu Golescu”, acolo unde tatăl său i-a fost profesor de chimie. În 1998 a plecat ca postdoctorand cu o bursă de prestigiu oferită de Universitatea din Pretoria și tot acolo și-a cunoscut soțul, Jacobus Frederick- specialist recunoscut pe plan mondial în domeniul sistemelor în flux. Pe lângă activitatea de cercetare și didactică, a avut și numeroase recitaluri de pian la San Francisco (USA), Linz (Austria), Africa de Sud și prin alte părți ale lumii. Mai mult, are trei brevete de invenție, printre care se numără și cel pentru senzorul care depistează cancerul, descoperit împreună cu soțul său și pentru care a primit premiul (medalia de aur) Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI) pentru cea mai bună femeie inventatoare, Medalia AGEPI și Medalia de Aur cu Felicitari din partea juriului, la cel de-al 38-lea Salon Internațional de Invenții, Tehnică și Produse Noi, în perioada 21-25 aprilie 2010, în Geneva, Elveția.

Raluca împreună cu soțul său au inventat un senzor care determină existența cancerului în corpul uman, înainte de a avea simptomele bolii, printr-o procedură simplă care poate să-ți spună acest lucru în mai puțin de 6 minute. Senzorul, de mărimea unui vârf de ac, este parte din testul de screening care depistează prezența unor biomarkeri în probele biologice analizate și cantitatea lor. El trebuie să fie conectat la un aparat performant, iar în această perioadă se testează aparate miniaturizate pentru utilizarea acestui senzor. Una dintre realizările dispozitivului este faptul că a depistat cancerul de plămâni şi gastric în stadiu incipent la anumiţi pacienţi, care au putut fi trataţi imediat. La ora actuală Raluca van Staden este şef al Laboratorului de Electrochimie şi PATLAB din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Electrochimie și Materie Condensată și profesor – conducător de doctorat la Universitatea Politehnica din București.

Pianista și inventatoarea medaliată cu aur la Geneva: „Numai în România m-am simțit ACASĂ”

# În ce constă senzorul pentru detectarea cancerului în organism?
– Senzorul propus poate fi utilizat ca metodă modernă de screening pentru fluidele biologice, care poate identifica fiabil biomarkeri specifici unor tipuri de cancer, aflați în cantități foarte mici.
# Cum funcționează?
– Senzorul se introduce în fluidul biologic, se obține o diagramă în urma măsurătorii, iar în diagramă se pot identifica acești biomarkeri.
# Cum a pornit ideea realizării acestui dispozitiv?
– Cancerul poate fi vindecat numai dacă este diagnosticat în momentul 0 – când tumoarea începe să se formeze. De aceea am dorit să avem o metodă foarte sensibilă, capabilă să determine rapid biomarkerii specifici, în momentul 0.
# Ce dimensiune are senzorul?
– Senzorul inițial construit avea dimensiunea unui vârf de ac. În acest moment există o multitudine de dimensiuni și materiale testate în dorința de îmbunătățire la maximum a performanțelor.
# Senzorii pot fi utilizați și pentru depistarea altor boli?
– Senzorii construiți au fost utilizați și pentru depistarea precoce a hepatitelor B și C și lucrăm la un grup de senzori pentru depistarea precoce a diabetului.
# Care sunt beneficiile acestor senzori?
– Senzorii construiți pot determina din orice fluid biologic și țesut peste 10 biomarkeri, fără a prelucra în niciun fel proba biologică. Este un test de screening în care acești biomarkeri pot fi determinați, iar pe baza acestui test medicul poate trimite pacientul la teste specifice unor anumite tipuri de cancer sau unui anumit tip de cancer, facilitând punerea unui diagnostic rapid.
# Care va fi costul final al acestui dispozitiv?
– Este puțin cam devreme să estimăm.
# În ce stadiu se află producția comercială a dispozitivului?
– În acest moment testăm aparatura miniaturizată pentru a obține performanța maximă.
# Când o să apară pe piață?
– Încă se lucrează… Greu de apreciat.
# Ce provocări ați întâmpinat din 2010 pe linia acestui proiect?
– Partea de miniaturizare a durat foarte mult.
# Este posibil ca dispozitivul să ajungă în farmacii și să fie folosit individual de cetățeni sau este indicat să fie folosit doar în prezența unui doctor?
– Cred că, pentru un timp, ar fi bine să stea numai pe masa medicului.
# Cum ați reușit să salvați viața unor oameni prin acest dispozitiv?
– Am avut nevoie de probe negative, de la pacienți sănătoși. Făcând testul de screening, am regăsit în unele probe biomarkeri specifici cancerelor gastric și de plămâni – diagnosticul a fost confirmat ulterior de medici.
# Ce sacrificii implică munca de cercetare?
– Timpul nu aparține cercetătorului. Este o muncă de zile, nopți, non-stop. Tot ceea ce facem trebuie să aducă un plus la ce este publicat, deci trebuie să fim în permanență la zi cu tot ce se publică.

# Care activitate vă este mai dragă: activitatea didactică, de cercetare sau artistică?
– Toate îmi sunt la fel de dragi. Am un grup de cercetare frumos construit din masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi – toți „crescuți” de mine. Recitalurile de pian și conferințele de chimie se împletesc armonios.
# Cum poate fi tradusă arta în știință?
– Unde nu este un dram de artă, nu există performanță.

# De ce ați ales o bursă la Universitatea din Pretoria? Cum v- ați cunoscut soțul?

– Grupul în care mergeam era specializat în detecție multiplă de analiti – îmi doream să învăț să fac acest lucru. La Universitatea din Pretoria am stat 10 ani. Soțul l-am cunoscut mergând la conferințe internaționale de chimie analitică – dorința de performanță în chimia analitică ne-a unit.

# Ce v-a determinat să vă întoarceți în România?
– Numai în România m-am simțit ACASĂ.
# Cât de des vă întoarceți la Câmpulung? Cât de mult a contat în cariera dumneavoastră studiile de aici?
– La Câmpulung vin mai rar decât mi-aș dori – o dată la 3-4 luni. Sunt absolventa Colegiului „Dinicu Golescu”, unde tatăl meu mi-a fost profesor de chimie, punând baze solide la tot ceea ce fac acum; am avut ca învățătoare pe doamna Tudosescu – cea care ne-a învățat să gândim rapid; orele de matematică făcute cu domnul profesor Tudosescu m-au făcut să iubesc această materie.

# Cea mai dragă amintire din Argeș?

– Tot ce s-a întâmplat în Argeș îmi este foarte drag. Am fost foarte bucuroasă să primesc titlurile de Cetățean de Onoare al Argeșului și Muscelului, Cetățean de Onoare al Câmpulungului și titlul de Omul Anului oferit de Cotidianul Argeșul.

# Locurile preferate din Câmpulung?

– Casa părintească cu pădurea.

# Cum vă petreceți timpul liber?

– Puținul timp liber îl petrec cu copiii, la pian.

 

Copiii cercetătoarei din Câmpulung moștenesc talentul artistic al mamei. Frederick Ion și Maria Louisa van Staden sunt pianiști, elevi ai Colegiului Național de Muzică George Enescu. Au premii internaționale și au cantat la Royal Albert Hall (Londra), Musikverein (Viena), în Brussels, Roma, Amsterdam, Hamburg, Salzburg, iar în 2018, au avut un recital la Ateneul Roman. Raluca van Staden a susținut un recital de pian alături de copiii săi la București, în noiembrie 2019. Pe 16 februarie a.c., Maria, fiica cercetătoarei Raluca van Staden, a fost invitată pentru a patra oară să cânte la Festivalul Stage4Kids, organizat de Elbphilharmonie Hamburg.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii