# Directoarea Luminița Bratu (foto): „Noi n-am atins procentul de 60% personal vaccinat și, ca atare, suntem în sistem online” # Șefa IȘJ Argeș: „Părinții sunt revoltați, într-adevăr, că nu începe școala, dar nici eu nu pot să pun directorii să producă ilegalități pe procent de vaccinare”
Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Pitești este una dintre școlile din Argeș și din țară care funcționează în online. Aici, personalul (profesori și personal auxiliar) nu este vaccinat în proporție de 60%. De curând, a circulat informația că la această școală sunt vaccinați mulți copii, chiar toți, și totuși orele se țin încă în sistem online, fapt ce ne-a determinat să verificăm informația. Vineri, 12 noiembrie, situaţia vaccinării împotriva Covid-19 a personalului Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga“ din Piteşti era următoarea: 29 persoane vaccinate, adică 51,79%, și 2 persoane trecute prin boală în lunile octombrie şi noiembrie 2021, adică 3,57%.
Am contactat-o pe directoarea școlii, Luminița Bratu, soția fostului inspector general al IȘJ Argeș, Gabriel Bratu. Întrebată dacă toți elevii sunt vaccinați, directoarea a infirmat. „Doamnă, noi avem elevi de la clasele pregătitoare, au 6 ani. Cum să îi vaccinăm?!”. Directoarea a mai spus și că nu are un procent al elevilor vaccinați și nici nu poate să ne spună cu aproximație.
Luminița Bratu a întrebat dacă este supusă unui interogatoriu în momentul în care redactorul a încercat să afle dacă a primit reacții din partea părinților cu privire la trecerea în sistem online, dacă sunt mulțumiți sau nu. „Este o hotărâre în baza ordinului Ministerului Educației, noi n-am atins procentul de 60% personal vaccinat, ca atare, suntem în sistem online”, a explicat directoarea Luminița Bratu.
Ulterior am luat legătura și cu inspectorul școlar general actual al IȘJ Argeș, prof. Alina Manea. „Nu cunosc acest lucru, nu cunosc această informație”, ne-a răspuns șefa IȘJ Argeș în legătură cu procentul elevilor vaccinați de la Școala „Nicolae Iorga” Pitești.
Întrebată și dacă există o școală în Argeș în care toți elevii să fie vaccinați, prof. Alina Manea a spus: „Mi-e greu să cred că se întâmplă lucrul acesta pe undeva. Nu este o informație cu titlu de certitudine, dar mi-e greu să cred că se întâmplă acest lucru, ca procentul să fie de 100% vaccinați la elevi în vreo unitate de învățământ”.
Mai târziu, în urma unui alt apel telefonic, șefa IȘJ Argeș ne-a spus că a luat legătura cu directoarea Şcolii „Nicolae Iorga” și că nu se pune problema ca toți elevii cu vârsta de 12+ de la această unitate să fie vaccinați.
„Știu că este o nemulțumire puternică a părinților acolo, legată de faptul că nu încep școala fizic, din cauza ratei de vaccinare, și de accea am vrut să am o discuție cu dumneaei, amănunțită, să văd ce se întâmplă acolo și care sunt problemele, dacă pot să zic așa, într-un context în care știți foarte bine că noi nu putem obliga pe nimeni să se vaccineze și, din punctul nostru de vedere, lucrurile acestea ar trebui legiferate la nivel de Parlament, la nivel de organ legiuitor, care să vină cu o situație foarte clară, vrem certificatul verde, da, ori ba. Mie îmi pare rău, părinții sunt revoltați, într-adevăr, că nu începe școala, dar nici eu nu pot să pun directorii să producă ilegalități pe procent de vaccinare. N-am cum să fac acest lucru”.
Prof. Alina Manea a mai spus că, din păcate, este o situație foarte delicată, cu o abordare nuanțată și că nu există cadru legal pentru a fi obligat cineva să se vaccineze.
Citește și Sora unui deţinut de la Colibaşi: „Nu li se face testul Covid, li se ia temperatura printre gratii”
Peste 2.600 de elevi argeşeni cu vârsta peste 12 ani erau vaccinaţi în octombrie
Șefa IȘJ Argeș ne-a furnizat o centralizare din luna octombrie a elevilor argeșeni cu vârsta peste 12 ani care s-au vaccinat anti-Covid. În Argeș sunt 42.554 de elevi cu vârsta peste 12 ani, dintre care s-au vaccinat, până la jumătatea lunii octombrie, 2.684.
Sporuri egale pentru profesori, fie că predau fizic sau online
Ne-am intresat și dacă profesorii care fac ore online primesc aceleași sporuri precum profesorii care vin, fizic, la școală. „Da, este același lucru, salarizarea se face la fel. Învățământul online este certificat prin Ordonanța 141 și se aplică legislația în vigoare, deci este ca învățământul fizic în ceea ce privește drepturile salariale”, ne-a informat prof. Alina Manea, inspectorul școlar general al IȘJ Argeș.
Doamne, Mari Tudor, cata minte sa ai sa crezi ca toti elevii dintr-o scoala sunt vaccinati? Pe ce lume traiesti? Mai mult de 10% din elevi nu au cum sa fie.