Web Analytics

Sora unui deţinut de la Colibaşi: „Nu li se face testul Covid, li se ia temperatura printre gratii”

de | 4.12.2020 10:38 | Actualitate, Dezvăluiri

# ”Sunt băgați o lună în carantină și înghesuiți 30 într-o celulă”, spune Laura Brancca (foto) # ”Deținuții vor să intre în grevă. (…) Mă tem pentru siguranța fratelui meu”, mai spune femeia, care a contactat redacția “Jurnalul de Argeș”
Zeci de persoane private de libertate și aflate în custodia penitenciarului din Mioveni au fost confirmate pozitiv la testul Covid săptămâna trecută. Imediat, deținuții au fost transferați la Penitenciarul Spital București-Jilava, conform anunțului făcut de către biroul de presă al Penitenciarului Colibași.
Însă, prin intermediul unui apel disperat trimis pe adresa de e-mail a “Jurnalului de Argeș”, sora unui deținut încarcerat la Mioveni reclamă abuzuri din interior apărute în această situație de criză și despre care nu se știe nimic. Potrivit Laurei Brancca, pe motiv de pandemie, la Colibași sunt închise și 30 de persoane într-o celulă de 30 mp, deși niciuneia nu i s-a făcut test de Covid. Deținuților li se ia doar temperatura, printre gratii. Tot așa, prin deschizătura ușii, li se servește și prânzul, la ora 15.00. “De ce au fost trimiși deținuți bolnavi de Covid la Jilava, când la Colibași există spital penitenciar? De ce nu li se fac teste parafate și semnate de medic? De ce li s-a luat dreptul la mișcare și la lumina zilei?” – se întreabă femeia, care, subliniem, este sora unui deținut încarcerat acolo.

„Vin la dumneavoastră cu mâinile întinse ca să evoc!”

“Nu se fac teste! Ei sunt autoritatea statului, ar trebui să se facă teste! Nu este posibil așa ceva! Îi închidem, ca să ce? Ești bolnav? Atunci să te ducă în izolare, în infirmierie. E strigător la cer! Problema este a impactului asupra psihicului uman”, ne-a spus femeia cu care ne-am auzit și luni, 30 noiembrie, prin intermediul unui apel telefonic.
Citește și:  Infectată la rândul său cu noul Coronavirus, soția pictorului Augustin Lucici nu l-a putut petrece pe ultimul drum
„Vă scriu cu multă greutate, deoarece am tot sperat să nu o fac… De două săptămâni însă, de când fratele meu stă închis 24 din 24h într-o cameră din secția 3 a penitenciarului menţionat, nu mai gândesc așa; iată de ce am decis să vă scriu.
Cunoaștem și luăm act cu toții de situația pandemică actuală, care necesită atenție, prudență și respectare a regulilor propuse de autorități.
Însă ceea ce se întâmplă în acest moment în această secție (exclusiv în aceasta, restul populației carcerale din penitenciar având regim nemodificat) este nejustificat, fără sens, un abuz și o gravă încălcare a drepturilor omului… Fără nicio explicatie, de două săptămâni, fratele meu, împreună cu alți 29 deținuţi din camera sa (da, ați citit bine, 30 de bărbați într-o cameră de 30 mp!) și alte 3 camere de pe secția mai sus menționată sunt ferecați 24 de ore din 24 într-o… carantină decisă la nivel intern, fără ca vreunuia dintre ei să i se fi făcut vreun test, vreo verificare, fără să li se fi dat o explicație minimă.
Mai grav este faptul că ieri, 27 noiembrie, s-a decis prelungirea acestei carantine cu alte două săptămâni, decizie din nou neexplicată sau măcar motivată printr-o vizită medicală în care să se fi făcut teste COVID, moleculare sau rapide.
Ne imaginăm cu toții, desigur, faptul de a sta în 30 de mp 30 de bărbați, fără ora de aer, fără permisiunea (suspendată pentru o lună) la magazinul unității, fără o minimă și decentă explicație necesară și simbol al interesului față de ființele umane închise acolo. Din nefericire, profitând de regula internă a închiderii pentru carantină, deținuţilor li se servește prânzul în cameră, printr-o deschizătură din ușă, la ora 15.00. Repet, vorbim despre 30 de bărbați de diferite vârste, diferite categorii sociale, diferite psihologii și diferite pedepse…”
Citește și Decese suspecte la Penitenciarul Mioveni
Citește și 19 deținuți de la Penitenciarul Mioveni, pozitivi la testul COVID

Deținuții vor să facă grevă din cauza încălcării drepturilor minime

Acesta a fost SOS-ul lansat de doamna Brancca. Femeia mai spune că în Penitenciarul Colibași s-a răspândit vestea că deținuții intenționează să intre într-o grevă a foamei.
„Nu se pot închide ființe umane în camere pentru o lună deoarece este o situație de carantină, fără ca întâi să se fi făcut teste argumentative sau verificări cu decizie medicală parafată.(…) Inutil să vă comunic faptul că mă tem realmente pentru siguranța fratelui meu… Nu aș dori ca el să suporte consecințele curajului meu de a da voce oamenilor cu care el împarte de două săptămâni suferința unei situații de carantină transformată în pedeapsă”, ne-a scris Laura Brancca. Am cerut un punct de vedere și de la Penitenciarul Colibași, dar nu a venit până la ora închiderii ediției.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” De ce nu li se fac teste parafate și semnate de medic? ” … De ce nu sunt cazati in hotel de 5 stele ?