Web Analytics

75 de bibliotecari şcolari se vor instrui în management cultural

de | 13.09.2012 10:24 | Cultură

# Oportunităţi de dezvoltare profesională pentru bibliotecarii argeşeni. Vineri, 7 septembrie, începând cu ora 10.00, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, a avut loc lansarea proiectului cu tema „Oportunităţi de dezvoltare profesională pentru bibliotecarii argeşeni”. Este vorba de un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia EcoMontan 2000, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş şi Casa Corpului Didactic Olt. Organizatorul principal al acestui proiect este Casa Corpului Didactic din Piteşti.

Ana Badea, directorul Centrului Corpului Didactic: „Ideea proiectului a început de la o analiză de nevoi”

Proiectul urmăreşte formarea a 75 de bibliotecari şcolari şi comunali din bibliotecile argeşene în zona managementului proiectelor culturale, în scopul dobândirii de către aceştia de competenţe de tehnologie a informaţiei şi comunicării (T.I.C.), de tehnici eficiente de redactare în bibliotecă folosind T.I.C., de scriere de cereri de finanţare şi accesare de finanţări nerambursabile, de protecţie a mediului înconjurător.
La acest eveniment au participat doamna Ana Badea, director al Centrului Corpului Didactic din Piteşti, doamna Corina Ciobanu, managerul acestui proiect şi domnul Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bilbiotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş.
Doamna Ana Badea a subliniat faptul că „ideea proiectului a pornit de la o analiză de nevoi. Am distribuit 100 de chestionare bibliotecarilor şi profesorilor documentarişti. În urma acestor chestionare, am ajuns la următoarele concluzii: 70% din cei chestionaţi resimt acut lipsa unei informări de specialitate; 90% consideră că motivaţia financiară aferentă practicării acestei profesii este inexistentă, iar 30% au evidenţiat faptul că nu prea colaborează în condiţii normale cu autorităţile publice locale. Casa Corpului Didactic dispune de o poziţie favorabilă în ceea ce priveşte derularea unor astfel de proiecte, având în vedere că resursa umană a CCD are experienţă atât în formarea cadrelor didactice, cât şi a personalului didactic auxiliar. CCD realizează în mod constant analize de nevoi pe diferite categorii de personal didactic şi formare adulţi în funcţie de care stabileşte tipul de proiect/program ce poate fi accesat în rezolvarea cerinţelor identificate prin analiza de nevoi.”

Octavian Mihai Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene: „Nu-i uşor să scrii un proiect şi să-l administrezi ulterior”

Domnul Octavian Mihai Sachelarie a afirmat că „acest proiect este benefic pentru un segment instituţional care se află în criză. Mă refer la bibliotecile şcolare. Dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie să ne perfecţionăm. Cred în importanţa noastră pentru o lume mai bună şi mai accesibilă. Acest proiect presupune însuşirea unor competenţe profesionale mai racordate la o societate care se vrea din ce în ce mai globalizantă. Nu este uşor să scrii un proiect şi să-l administrezi ulterior.”
Fiecare cursant va avea de făcut câte un proiect care va intra într-o etapă de jurizare. Proiectul câştigător va fi premiat cu suma de 300 de lei, care va fi acordată bibliotecarului, şi nu bibliotecii din care acesta provine.
Pe termen lung, acest proiect îşi propune obţinerea următoarelor rezultate: creşterea ratei de informare/formare din rândul comunităţilor de unde provin membrii grupului ţintă; îmbunătăţirea condiţiilor profesionale şi personale ale bibliotecarilor din judeţul Argeş; creşterea gradului de implicare a autorităţilor locale în identificarea nevoilor pentru formare şi educaţie de calitate şi identificarea de soluţii în acest sens.
C. Vandici

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii