Web Analytics
scris luni, 07.11.2022

7 Noiembrie 1867: S-a născut Maria Sklodowska-Curie, chimista franceză de origine poloneză, laureată cu premiul Nobel în Chimie și Fizică

În ziua de 7 Noiembrie 1867 s-a născut, în Varșovia, Maria Sklodowska-Curie, chimista franceză de origine poloneza, laureata cu premiul Nobel in Chimie si Fizica. S-a născut în Varsovia, emigrând în Franta în 1891. A urmat studii la Sorbona, unde l-a și întâlnit pe viitorul soț. S-a casatorit cu Pierre Curie în 1895 si a început să lucreze alături de el. A fost profesor universitar la Sorbona.

7 Noiembrie 1867: S-a născut Maria Sklodowska-Curie, chimista franceză de origine poloneză, laureată cu premiul Nobel în Chimie și Fizică

Citește și: „Fata mea este traumatizată! În continuare este şicanată la şcoală!”

Împreuna cu sotul ei, Pierre Curie, a avut o contributie deosebita in studiul radioactivitatii si a pus bazele radioterapiei. Cei doi cercetatori au reusit sa descopere si sa izoleze poloniul si radiul in 1898. Primul premiul Nobel in Fizica le-a fost atribuit in 1903, cei doi impartindu-l cu Becquerel, care, de asemenea, a avut o contributie la descoperirea radioactivitatii.

Dupa ce, în 1906, sotul ei a murit în urma unui accident de circulație, Maria Sklodowaska-Curie i-a urmat acestuia în postul de șef al Departamentului de cercetări de la Sorbona.

Ea a publicat teza sa fundamentala legata de radioactivitate in 1910, un an mai tarziu fiind recompensată cu un al doilea Premiu Nobel, de data aceasta în Chimie.

S-a stins din viata dla 4 iulie 1934, in Sancellemoz, Franța,  la vârsta de 67 de ani din cauza unei leucemii cauzate probabil de expunerea îndelungată la radiații radioactive.

În România, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii din București, fost Budimex, poartă acum numele „Maria Sklodowska Curie”.

Citește și: PressHUB. Testul de virginitate, un abuz menținut în România prin legislație!

Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” este un spital din București și unul dintre cele mai mari spitale pediatrice din România. A fost dat în folosință în 1984, fiind construit din fonduri oferite de statul polonez imediat după cutremurul din 1977

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *