Web Analytics
scris vineri, 04.11.2022

PressHUB. Testul de virginitate, un abuz menținut în România prin legislație!

Numai anul trecut, cabinetele de medicină legală și cele de ginecologie din România au eliberat peste 1.000 de certificate care atestă virginitatea la fete și femei. Cea mai mică persoană care a fost supusă acestui test are un an și 10 luni!! Eliminarea acestui „abuz ginecologic” depinde doar de Ministerul Sănătății – potrivit unei analize publicate de presshub.ro.

<strong>PressHUB. Testul de virginitate, un abuz menținut în România prin legislație!</strong>

Citește și: „Fata mea este traumatizată! În continuare este şicanată la şcoală!”

În ciuda unei campanii publice consistente organizate de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF), de un an nu se întâmplă nimic. A apărut doar o decizie a directorului Institutului Național de Medicină Legală (INML), care a eliminat acest serviciu doar la nivelul instituției. Pentru doctorii ginecologi și pentru serviciile de medicină legală din țară a fost emisă doar o recomandare să nu mai accepte să elibereze aceste certificate de virginitate. Dar receptarea acesteia a fost sub așteptări.

Inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a cerut ca acest document să nu mai fie eliberat. Marea Britanie a eliminat certificatul anul trecut. Mai sunt însă și alte țări din Europa, în afară de România, care fac astfel de testări ale virginității.

Carmen Gheorghe, activistă la Asociația E-Romnja, și Andrada Cibiliu, de la Centrul FILIA, au explicat, pentru PRESShub, de ce testul de virginitate este un abuz asupra fetelor și femeilor, care lasă în urmă traume psihologice puternice, și de ce România renunță atât de greu la această practică nu doar la nivelul statului, dar și la nivel de comunitate.

În 2021, la Ministerului Justiției s-a format o comisie care analiza infracțiunile legate de acte sexuale sau abuzuri sexuale împotriva minorilor. Testul de virginitate a fost un subiect pe agenda acelui grup de lucru, a explicat Andrada Cibiliu, în discuția cu Adriana Săftoiu, difuzată de PRESShub.

„Au trecut apoi șase luni de când grupul de lucru a fost înființat. Soluțiile erau pe masă, mingea era la Ministerul Sănătății, care trebuia să scoată din lista de proceduri oferite de medicii ginecologi și de către cabinetele de medicină legală testele de virginitate la cerere. Dar nu s-a întâmplat nimic în tot acest timp.

În acest context, Centrul FILIA și alte organizații din Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor am început o campanie publică de conștientizare, am realizat și o petiție, la care am strâns peste 43.000 de semnături, am făcut un protest și în fața Guvernului, în care am cerut scoaterea certificatelor de virginitate din legislația noastră.Aceste teste de virginitate sunt, de fapt, o formă de violență împotriva femeilor, o formă de violență obstetrică”, a explicat Andrada Cibiliu cum au început primele presiuni ale ONG-urilor de profil pentru ca acest document să nu mai fie eliberat de statul român.

Citește mai mult pe presshub.ro.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *