Web Analytics

30 Decembrie 1947:  În România a fost abolită monarhia, fiind instaurată „republica populara”

de | 30.12.2021 09:33 | Cultură, Actualitate

În ziua de 30 Decembrie 1947, în România a fost abolită monarhia, fiind instaurată „republica populară”.

Deși există multe teorii istorice, niciuna nu neagă că, pe fond, Regele Mihai a fost forțat de comuniști, la ordinul ocupanților sovietici, să abdice și să părăsească țara.

Citește și: Se întâmplă și la alții! Justiţia din Belgia a suspendat decizia guvernului de închidere a sălilor de spectacol

După  înlăturarea de la putere a regelui Mihai, România a intrat pe deplin în mâna comuniștilor.

În 1947, România era singurul stat monarhic din zonă, astfel încât spre sfârșitul anului liderii comuniști au încercat pe toate căile să-l înlăture pe Mihai.

Prilejul a venit în noiembrie, când regele a plecat la Londra pentru a participa la căsătoria prințesei Elisabeta (viitoare regină Elisabeta a II-a) cu prințul Philip de Grecia. Mihai a împuternicit guvernul să conducă țara în lipsa sa, fapt ce a lăsat cale liberă comuniștilor.

 Pe timpul șederii în Anglia, monarhul a avut mai multe întrevederi cu premierul Winston Churchill, ambasadorul SUA în Londra, Clement Atlee, în ideea de a obține sprijin pentru România. După cum se știe, fără rezultat.

Citește și: România ocupă antepenultimul loc în lume şi ultimul loc în Europa cu privire la statusul profesorilor în societate

Chiar dacă mulți l-au sfătuit să nu revină în țară, Mihai s-a reîntors în București pe 21 decembrie. Strategia pentru înlăturarea sa era deja pregatită, astfel că pe 30 decembrie s-a produs inevitabilul.

Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej s-au prezentat în audiență la rege și i-au cerut acestuia să abdice imediat, pentru ca, la câteva ore după discuții, atât Guvernul, cât și Parlamentul să fie informate de abolirea monarhiei.

Actul de Abdicare a regelui Mihai I

România a fost proclamată republică, iar în fruntea statului a fost instalat un prezidiu compus din Mihail Sadoveanu, Constantin I. Parhon, Gheorghe Stere, Ion Niculi și Stefan Voitec – coordonat din umbră de Partidul Comunist Român.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii