Web Analytics
scris vineri, 22.03.2024

22 Martie 1812: În urma negocierilor de pace ruso-turce, ţarul Alexandru I acceptă alipirea teritorilui „Basarabia” la Imperiul rus

  În ziua de 22 Martie 1812, în urma negocierilor de pace ruso-turce de după Războiul ruso-turc de la 1806-1812, ţarul Alexandru I acceptă Prutul ca graniţă a Imperiului Rus pînă la vărsarea lui în Dunăre.

22 Martie 1812: În urma negocierilor de pace ruso-turce, ţarul Alexandru I acceptă alipirea teritorilui „Basarabia” la Imperiul rus

În cele din urmă turcii au cedat, astfel că pacea ruso-turcă se încheie la 16 mai 1812, la Bucureşti. Foto: Harta fizică a Basarabiei, în comparație cu frontierele actuale.

Articolele IV şi V din Tratat consfinţeau sfîşierea în două a Principatului Moldovei, vasal Porţii, şi răpirea de către Rusia a  regiunii dintre Prut şi Nistru, denumită de atunci Basarabia.

Astfel, în urma războiului ruso-turc din 1806–1812, câștigat de Imperiul Țarist, rușii au cerut inițial „ambele țări românești” (Țara Românească și Moldova). Doar iminența atacului lui Napoleon a făcut ca pretențiile rusești să se reducă treptat, de la ambele țări române, la toată Moldova, apoi la teritoriul Moldovei dintre Nistru și Siret, pentru ca până la urmă pretențiile să se limiteze la ținuturile turcești dintre Nistru și Prut: ținutul Hotin și Bugeacul (Basarabia pe hărțile europene).

Citește și:

Iscusința negociatorului francez Gaspard Louis Andrault, conte de Langeron (1763-1831), care servea interesele țarului, a permis însă și anexarea părții răsăritene a Moldovei care nu făcuse parte din vilaietele (provinciile) otomane, prin extinderea frauduloasă a denumirii de Basarabia la toate ținuturile dintre Dunăre și Hotin, mulțumită complicității primului dragoman al Porții, Dumitru Moruzi, care și-a trădat suveranul în schimbul unui latifundiu (moșie) și al unui inel foarte prețios. (Ulterior, aflându-se adevărul, primul dragoman a fost executat pentru această trădare, din ordinul Porții.)

Tratatul de la București din 16 mai 1812, încălca astfel practica internațională și normele de drept existente la acel moment, devreme ce Imperiul otoman ceda ținuturi care nu-i aparțineau și care făceau parte dintr-un stat vasal, dar autonom, anume Moldova, cu care imperiul avea un tratat, garantând frontierele de atunci.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *