Web Analytics

19 iunie 1848: Arestarea și eliberarea Guvernului provizoriu al  Țării Românești la presiunea maselor conduse de Ana Ipătescu  

de | 19.06.2022 13:57 | Actualitate, Cultură

 La 19 iunie 1848, Guvernul provizoriu al  Țării Românești este arestat în urma unui complot al forțelor reacționare, cu complicitatea coloneilor Ioan Odobescu (șef al Oștirii) și Ioan Solomon (comandantul regimentului 3 din garnizoana București).

În urma unei acțiuni energice a maselor populare, Guvernul provizoriu este eliberat, iar cei doi colonei arestați. În această acțiune  s-a remarcat Ana Ipătescu.

Citește și: Lecţia de istorie. Bătălia de la Ţiganca

Îată ce se știe despre Ana Ipătescu, una dintre cele mai puternice femei din istoria românilor, cea care și-a pus amprenta personală asupra Revoluției de la 1848 din Țara Românească.

S-a născut în 1805, București, Țara Românească și a decedat în 13 martie 1875, București, România, în familia unui negustor bucureştean iubitor de carte, care a înlesnit copiilor săi accesul la educaţie. Prima sa căsătorie, contractată în 1828, s-a sfârşit trei ani mai târziu cu un divorţ, explicat în mare parte prin lipsa de deschidere culturală a soţului său. Un an mai târziu s-a recăsătorit cu Nicolae Ipătescu, funcţionar la visteria statului şi om cu largi vederi modernizatoare.

Datorită soțului ei, funcționar la Departamentul Vistieriilor, a participat la întâlniri ale societății secrete Frăția, unde a cunoscut pe câțiva dintre conducătorii care vor intra în guvernul revoluționar după izbucnirea revoluției la 9 iunie 1848. A participat direct în fruntea mulțimii prorevoluționare bucureștene la eliberarea guvernului revoluționar, arestat la 19 iunie 1848 în urma unui complot contrarevoluționar.

Ana Ipătescu a intrat în atenţia opiniei publice odată cu evenimentele ce au marcat Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească. Acţiunea forţelor contrarevoluţionare, soldate cu arestarea guvernului revoluţionar la 19 iunie 1848, a stârnit via nemulţumire a susţinătorilor programului de reformare internă a ţării. Alături de Nicolae Golescu, revoluţionar şi ministru desemnat pentru portofoliul Internelor, Ana Ipătescu şi-a asumat misiunea de a convinge masele că numai printr-o mişcare unitară putea fi salvată revoluţia. A fost aceea care a indicat mulţimii dezlănţuite locul în care boierii conservatori, sub conducerea colonelului Ioan Solomon, plănuiau dezmembrarea guvernului de factură liberală şi restaurarea vechilor principii politice.

Citește și: Pastila de frumos. Simfonia Lalelelor – încotro?

Ştirile despre curajul faptelor sale au ţinut prima pagină a gazetelor europene, bun motiv pentru Alexandru G. Golescu să-i sugereze într-o scrisoare lui Nicolae Bălcescu că exemplul acesteia ar trebui să fie urmat şi de alte românce. Participarea soţului său la mişcarea revoluţionară a fost sancţionată de Puterea suzerană cu detenţia într-o închisoare din Imperiul Otoman.

În 1850, Ana Ipătescu a reuşit să obţină în mod spectaculos eliberarea acestuia. Imediat după acest episod, prezenţa sa publică a intrat într-un con de umbră. Şi-a dorit să fie înmormântată la Mănăstirea Pasărea, însă piatra sa tombală nu a putut fi identificată. Ana Ipătescu rămâne un simbol al mişcării româneşti de la 1848.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *