Web Analytics
scris miercuri, 19.07.2023

19 iulie 2013: Alpiniștii români Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan și Teo Vlad au cucerit vârful Nanga Parbat (8125 m)

În ziua de 19 iulie 2013, alpiniștii români Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan și Teo Vlad au reușit, în premieră românească, să cucereasca vârful muntos pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m.

19 iulie 2013: Alpiniștii români Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan și Teo Vlad au cucerit vârful Nanga Parbat (8125 m)

 De la stânga la dreapta: Bruno Adamcsek, Teo Vlad, Zsolt Torok, Aurel Salasan şi Marius Gane, la conferinţa de presă susţinută la Ambasada României din Islamabad, pe 25 iulie FOTO Reuters. 

Nanga Parbat (Muntele pleșuv) sau Diamir (Regele munților) este al nouălea vârf ca înălțime de pe Pământ și al doilea ca înălțime din Pakistan. Nanga Parbat înseamnă “Muntele Golaș”, în hindi parbat derivă din parvata “munte”. Muntele a fost descoperit de frații germani Schlagintweit.

Este considerat între alpiniști ca unul dintre piscurile de peste 8.000 de metri altitudine ca unul cele mai grele de escaladat. În contrast cu Muntele Everest, chiar “ruta convențională Kinshofer” este foarte dificilă din cauza pantelor mari și pericolului avalanșelor, care au dus la 61 de accidente mortale.

Citește și:

Posibilitatea de a muri la escaladarea acestui munte este considerată de trei ori mai mare decăt cea a urcării Everestului. Vârful Nanga Parbat are o înălțime de 8.125 de metri și trei versanți principali: Ra Kot, Diamir și Rupal.

În anul 1997, ca parte dintr-o expediție internațională, regretatul Mihai Cioroianu a reusit ascensiunea în premieră românească a vârfului Nanga Parbat, de 8125 metri. Victoria a fost dedicată celor căzuți în anul 1996 pe acest munte – Răzvan Petcu și Gabi Stana, membrii ai primei expediții în întregime românească care a atacat vârful Nanga Parbat. În data de 19 Iulie 2013, echipa integral romaneasca formata din Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salașan, Teo Vlad și Bruno Adamcsek , a reusit în PREMIERĂ ROMÂNEASCĂ ascensiunea lui Nanga Parbat, fața Rupal, pe ruta Schell.

NU s-a folosit oxigen suplimentar si nu au participat la ascensiune serpași.. Cucerirea celui de-al nouălea optmiar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din București spre Pakistan.

Echipa românească a fost și singura care a rămas pe munte în ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, în care 11 alpiniști străini au fost uciși într-un atac terorist asupra taberei Diamir, situată pe celălalt versant al muntelui. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *