Web Analytics

15 August 1912: S-a născut Grigore Gheba, general  și profesor de matematică. Interzis din anul 1975 pentru o prea mare popularitate

de | 15.08.2021 12:37 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 15 August 1912, s-a nascut, la Poienița-Dumitrești, în Vrancea, matematicianul Grigore Gheba, autor a peste 40 de culegeri de probleme de matematică pentru elevi și a scris romanul «Între viaţă şi moarte»; (d.5.09.2004).

Grigore Gheba - Culegere de probleme de matematică

Grigore Gheba – Culegere de probleme de matematică

Grigore Gheba  a fost general  și profesor de matematică.

A scris peste 40 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare.

Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948; a fost o culegere de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie.

Citește și: 15 august: Ziua Marinei Române

A urmat liceul la Râmnicu-Sărat, apoi a făcut școala de ofițeri la Bacău, obținând gradul de sublocotenent. În 1936 s-a căsătorit cu Lilica Popescu.

La începutul războiului a luptat pe front, la artilerie, împotriva rușilor, în Transnistria. În 1942 a căzut prizonier și a trecut prin 3 lagăre de prizonieri. Gheba s-a înscris apoi în Divizia Tudor Vladimirescu și a luptat împotriva nemților. A fost rănit de două ori și a primit 8 decorații.

Considerat cel mai important autor de culegeri de matematică din România, Gheba a fost un om al cărui destin a fost presărat cu numeroase necazuri și dezamăgiri. A fost prizonier în lagărele din Siberia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile, din cauză că devenise prea celebru în propria-i țară, lucru care i-a deranjat pe șefii partidului comunist.

După război a urmat Facultatea de Matematică de la Universitatea București. Prima sa culegere de matematică a apărut în 1958, iar ultima în 2004, când împlinise deja 91 de ani.

Faima lui Gheba a atins maximul prin anii 1975.

În 1957, la doi ani după moartea primei soții, s-a recăsătorit cu Lucreția.

Citește și: Bucătărie, poveşti cu zimbri şi multă istorie în jurul ceaunelor de la Făgăraş Fest

La 6 septembrie 2004, dimineața, a făcut un atac de cord. A murit fără să-și termine noile culegeri de matematică pe care se pregătea să le publice. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Asa ceva … mai rar ! Ca’citi … citi h’mputititi isi mai bat joc de valori ?!