Web Analytics

13 August 2016: Funeralii naționale pentru înmormântarea la Curtea de Argeș a Reginei Ana

de | 13.08.2021 08:02 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

 În ziua de 13 August 2016, Regina Ana, soţia regelui Mihai I al României, a fost  înmormântată  la Curtea de Arges, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, necropola regilor României.

Înhumarea Majestății Sale a fost precedată de funeralii impresionante. 

Imagine similară

 M.S. Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris și a fost fiica principelui René de Bourbon-Parma și a principesei Margareta a Danemarcei. A decedat in ziua de 1 august 2016, in Elvetia.

Citește și: Exclusiv! Povestea lui Robert Glinţă, spusă de mama lui

  În urma deciziei luate de Guvern, Sâmbătă, 13 august, a fost  declarată zi de doliu național pe întreg teritoriul României, în memoria Reginei Ana.

Toate instituțiile, autoritățile publice centrale și locale au arborat drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul a fost  arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și aerogări, precum și ca pavilion pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc.

Slujba de înmormântare a Reginei Ana este oficiată atât de ierarhi ortodocși, în frunte cu Patriarhul Daniel, cât și de cei catolici, conduși de monseniorul Ioan Robu.

De asemenea, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret privind declararea zilei de 13 august 2016 zi de doliu național „în semn de profundă durere cauzată de trecerea în eternitate a Reginei Ana a României”. 

Citește și:  PRIMUL SPONSOR AL MARELUI VIOLONIST ALEXANDRU TOMESCU, DIN DOMNEȘTI

La funeraliile reginei Ana au fost prezenti, printre altii, principele Lorenz al Belgiei, principesa Maria Astrid de Luxemburg, arhiducesă a Austriei, arhiducele Cristian al Austriei, Alteța Sa Regală Maximilian, Mare Duce de Baden, principele Georg Friedrich al Prusiei, ducesa Maria a Rusiei, principele Carlos de Bourbon, Duce de Parma, care va reprezenta și familia regală a Olandei, și arhiducele Martin al Austriei.

De asemenea, la funeraliile reginei au  participat principesa moștenitoare Margareta, principele Radu, principesa Elena, principesa Sofia și principesa Maria, prințul Nicolae, nepotul reginei, alături de alți membri ai Casei Regale.

Citește și: Crăciun îl ameninţa pe WhatsApp pe Miuţescu şi retransmitea mesajele, să le vadă şi adjunctul Poliţiei Judeţene, Gabriel Gherghe

Regele Mihai nu a participat la funeralii, din cauza stării de sănătate precare, la fel și Principesa Irina, care nu mai face parte din Casa Regală a României.

Nici familia regală din Marea Britanie nu a participat la ceremonie, însă  a fost reprezentată de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei britanice si de contele Tibor Kalnoky.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii