120 de ani de la nașterea marelui savant român Gogu Constantinescu – întemeietorul „sonicității”

de | 4.10.2021 | Actualitate, Cultura, Home

 În ziua de 4 Octombrie 1881 s-a născut, la Craiova, George (Gogu) Constantinescu, inginer constructor român, întemeietorul unei noi stiinte, “sonicitatea”. 

În 1904 a absolvit Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele ca şef de promoţie. În timpul studiilor şi după absolvire s-a preocupat de demonstrarea utilităţii unui material de construcţii nou, betonul armat, atât teoretic, cât şi practicA proiectat numeroase construcţii cu structura din beton armat, dar nu a găsit sprijin la guvernul vremii pentru a-şi pune în practică ideile şi a înfiinţat propria firmă, împreună cu inginerul Tiberiu Eremia. Costurile reduse ale betonului armat i-au adus câştigarea unei licitaţii de 5 poduri.

Citește și: Volum de comunicări despre “Scrisoarea lui Neacşu”, lansat la Bucureşti

În acea perioadă s-a construit drumul Bucureşti-Doftana şi Gogu Constantinescu a avut ideea primului material care seamănă cu asfaltul de astăzi. S-a ocupat de asemenea şi de utilaje şi mijloacele de transport, găsind soluţii de îmbunătăţire sau creând altele noi.

A plecat în Marea Britanie unde s-a stabilit şi a introdus o nouă ramură a mecanicii mediilor continue numită sonicitate. În 1918 a publicat lucrarea The Theory of Sonics.A treatise on transmission of power by vibrations. S-a preocupat apoi de aplicaţiile practice ale acestei ştiinţe, în special din electrotehnică.

Este autorul a numeroase invenţii ca: motoarele, pompele, ciocanele şi perforatoarele sonice, injectoarele sonice, convertizoare de cuplu (cutii de viteze sonice), generatoare de energie sonică, aparate pentru transmisii şi receptoare ale acestei energii. A realizat dispozitivul de tragere la orice turaţie a motorului prin discul format de palele elicei în rotaţie, numit G.C. Gear (Constantinesco Fire Control Gear). Guvernul britanic a realizat in 1918 pentru inginerul român Gogu Constantinescu laboratorul din West Drayton numit Uzinele Sonice.

  • A elaborat „Teoria Sonicităţii” (metoda de transmitere a puterii, prin unde de presiune, utilizând proprietatea de compresibilitate a lichidelor).

  • A construit cel mai performant sistem de sincronizare a tragerii la avioane, prin spaţiul lăsat de palele elicelor acestora.

  • A materializat primul tun sonic.

  • A proiectat şi construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automată, pentru automobile şi locomotive, fără ambreiaj şi roţi dinţate, bazată pe efectul inerţial al maselor în mişcare.

  • A gândit primul   hidroglisor care a fost materializat în jurul anilor 1970 de către ruşi.

  • A demonstrat efectul termic al sonicităţii prin realizarea primului calorifer sonic.

Citește și: Cristina Onofre, poetă piteşteană, a primit Premiul „Tristan Tzara”

Revista engleză The Graphic il considera unul dintre cei 17 titani ai lumii,care au revoluţionat ştiinţa, aşezându-l alături de Einstein, Marconi, Edison sau Lister ; (a decedat la Corniston, in Marea Britanie la 11.12.1965).

 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea
Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea

Polițiștii Serviciului rutier au intervenit, în urmă cu puțin timp, la un accident în comuna Milcoiu, Drumul național 7, kilometrul 156, la limita cu județul Argeș. Din primele date se pare că în accident este implicat un autoturism și un tir. Din păcate, șoferul...

Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani
Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani

Sărbătoarea Sfântului Andrei are o semnificație aparte pentru toți românii. Un micuț român, pe nume Andrei, care la aproape 3 anișori este un admirator înfocat al polițiștilor, a fost astăzi vizitat de polițiștii argeșeni. Cel mai mult el s-a bucurat de prezența...

Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea
Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea

60 de militari, 16 ofițeri și subofițeri ai Jandarmeriei Argeș, 16 ofițeri și subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, 15 salvatori montani și reprezentanți ai Poliției Locale Pitești vor participa la ceremonia militară ce va fi organizată cu...