Web Analytics
scris duminică, 11.09.2022

11 Septembrie 1989: Ungaria anunță că refugiații est-germani sunt liberi să plece în Germania de Vest „capitalistă”

   În ziua de 11 Septembrie 1989, Ungaria anunță că refugiații est-germani, care au fost adăpostiți în tabere temporare, sunt liberi să plece în Germania de Vest „capitalistă”.

11 Septembrie 1989: Ungaria anunță că refugiații est-germani sunt liberi să plece în Germania de Vest „capitalistă”

Citește și: PSD-iştii şi PNL-iştii îşi dau în cap cu merele din şcoli. Directorul general Mihai Coman: „Nu trageţi Institutul Pomicol în bălăcăreala locală!”

Acest moment istoric a fost pregătit anterior de mai mulți pași făcuți de conducerea Ungariei: 

În ziua de 27 iunie 1989, miniştrii de externe austriac şi maghiar au tăiat gardul de sârmă ghimpată de la graniţa dintre cele două ţări în Sankt Margarethen/Sopronkőhida, iar la 19 august frontiera a fost  deschisă simbolic timp de trei ore, în același punct, pentru un așa-zis  „Picnic Pan-european“.

Peste 600 de cetăţeni din Germania de Est au profitat de ocazie pentru a trece graniţa, iar grănicerii maghiari nu au intervenit.

Astfel, s-a ajuns la momentul 11 septembrie, când guvernul maghiar a anunţat că refugiaţii est-germani nu vor fi repatriaţi, ci lăsaţi să meargă în Vest.

Imediat după acest anunt, 13.000 de cetățeni est-germani au trecut prin Ungaria în Austria, apoi în Germania de Vest, părăsind „lagărul socialismului victorios”. 

Astfel, Cortina de Fier instituită de ocupanții sovietici, a cărei denumire a intrat în limbajul curent în urma celebrului discurs al lui Churchill din 5 martie 1946, a căzut în Ungaria.

După două luni, pe 9 noiembrie, avea să cadă și Zidul Berlinului.

În acest timp, în Republica Socialistă România erau în toi pregătirile pentru Congresul al 14-lea al Partidului Comunist Român.

Având în vedere uriașele schimbări din celelalte țări comuniste est-europene, revista americană TIME, a titrat pe prima pagină: „România – când?”.

Citește și: În sfârşit, procurorii sunt pe urmele jafului forestier de la Pietroşani

Faptul că România rămăsese încremenită în istorie, reiese limpede din programul televiziunii publice române din ziua de 11 Septembrie 1989, publicat de Europa Liberă România:

„La televizor programul începe la ora 19.00. La 19.25, Ctitorii ale Epocii de aur. Un fluviu nou într-o nouă geografie. La 19.45, Știința pentru toți. La 20.10, Tezaur folcloric. La 20.40, În dezbatere – Documentele pentru Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român. Sporirea mai puternică a rentabilității activității productive. La 21.00, Programul de organizare și modernizare a localităților țării. La 21.20, Din lumea capitalului. Documentar. La 21.35, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie! Versuri patriotice, revoluționare. La 21.50, Telejurnalul de noapte. Emisiunea se închide la ora 22.00”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *