Web Analytics

PSD-iştii şi PNL-iştii îşi dau în cap cu merele din şcoli. Directorul general Mihai Coman: „Nu trageţi Institutul Pomicol în bălăcăreala locală!”

de | 8.09.2022 13:30 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Începerea anului de învățământ vine cu un nou scandal politic în Argeș. Protagoniștii – membri ai PSD și PNL, aflați, culmea, în alianța de la putere – au găsit alt motiv de dispută, de fapt de câștigare a niscaiva puncte electorale. Este vorba despre programul de furnizare a merelor în școli.

La cules de… contre și miștouri

Pe scurt, liberalii au semnalat că, prin respectivul program, Consiliul Județean va distribui și anul acesta în școli mere din Polonia, și nu din România, mai exact de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni sau de la micii producători locali. Practic, ”tema” e mai veche, e reluată an de an, unii se întreabă, pe bună dreptate, de ce cumpărăm mere din Polonia atâta timp cât în Argeș producătorii au așa de multe încât unii le lasă să putrezească prin livezi, iar PNL-iștii știu asta și… speculează politic momentul.

Prin urmare, Cătălin Andrei, vicepreședinte al PNL Argeș, i-o ”trântește” ironic vicepreședintelui Adrian Bughiu, ”socotind, așadar, că domnul vice nu vrea ca banii să rămână în Argeș, ba chiar tresaltă de bucurie când o firmă poloneză îl bate prietenește pe umăr. (…) A fost simplu, nu ați găsit mere în Argeș, ați cumpărat din Polonia! V-ați întrebat vreodată de ce nu a reușit Institutul Pomicol Mărăcineni să asigure necesarul de fructe? Ați căutat o rezolvare, soluții? La astfel de întrebări să știți că mulți argeșeni așteaptă să le răspundeți”.

În replică, dl. Bughiu, e ”convins că, nici dacă le-ar pica un pom plin cu mere în cap, liberalii tot nu s-ar deștepta și cu atât mai puțin să înțeleagă administrația și legile care o guvernează”. El explică faptul că, pe de o parte, achiziția produselor din program se face prin licitație deschisă, cu condiții impuse prin lege, și, pe de alta, că, ”în cadrul Acordului cadru anterior, furnizorul a subcontractat achiziția de mere cu ICDP Pitești-Mărăcineni. Din păcate însă, la mijlocul anului, institutul a notificat furnizorul că nu mai poate asigura cantitatea de mere solicitată. În aceste condiții, furnizorul a trebuit să achiziționeze mere din Polonia”.

Citește și Începe să funcționeze transportul public metropolitan: Pitești – Bradu – Bascov – Mărăcineni

„Nu știu cine e domnul Bughiu”

De fapt, care este adevărul? În școli ajung doar mere din Polonia sau ele sunt livrate și de Institutul Pomicol din Mărăcineni? Și, oare, e adevărat că, la un moment dat, Institutul a notificat furnizorul că nu mai poate asigura merele solicitate, așa cum a declarant dl. Bughiu?
”Nu știu cine e domnul Bughiu – ne-a răspuns dr. Mihail Coman, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni, reputat specialist în domeniul pomicol și nu numai. Nu știu cine e omul care vorbește în numele unui institut de cercetare aflat în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice (”Gheorghe Ionescu Șișești” – n.n.). Dar noi avem contracte de livrare a merelor în școli și nu am întrerupt”…

Domnul Coman nu poate preciza dacă merele de la Institut ajung la școli din Argeș, dar spune că prima livrare este ”marți și miercuri” (respectiv 6 și 7 septembrie – n.n.). De altfel, la Institutul din Mărăcineni există toate facilitățile tehnologice de cultură avansată, iar soiurile românești produse aici sunt renumite. Merele sunt frumoase și gustoase, au, în general, 150 de grame, cerințele din contract sunt pentru 100 de grame, dar există o sortare, iar solicitările sunt onorate – după cum ne-a explicat dl. Coman, care a adăugat: ”Nu trageți Institutul nostru în bălăcăreala locală”.

Citește și Moştenitoarele familiei Greculescu luptă de două decenii să smulgă 32 de ha din ghearele Cartelului de la Mărăcineni

„Noi nu putem decât să-i rugăm: hai, dom‘le…”

Vicele Bughiu nuanțează însă acest răspuns. El declară că, în Acordul cadru anterior, firma care a câștigat licitația – SC Matra SRL – a inițiat, ”la rugămintea noastră” (a Consiliului Județean – n.n.), și o discuție cu Institutul Pomicol, cerându-i să livreze o anumită cantitate de mere. ”Discuția a fost acum doi-trei ani. Din ce-mi aduc aminte, au și livrat. Dar cantitatea a fost insuficientă; nu mai dădea casa cu masa, la nevoile pe care le avea firma. Iar noi n-am putut și nici nu putem pune vreo clauză restrictivă, având în vedere că 90% din finanțare sunt bani europeni. (…) Consiliul Județean nu-i poate impune celui care a câștigat licitația – și de data aceasta, tot SC Matra SRL – să ia mere de la Institutul Pomicol. Noi nu putem decât să-i rugăm: hai, dom‘le… Mai e vorba și de preț” – a spus vicele Bughiu.

Citește și Institutul Pomicol Mărăcineni a pierdut laboratoarele de cercetare

Nouă ni s-a acrit!

Și, totuși, ce mere ajung la elevii din Argeș la început de an școlar? ”În acest moment, vin mere din Polonia. Nu putem interveni pe lanțul ăsta. Rolul nostru, al Consiliului Județean, nu mai e decât de monitorizare…” – ne-a răspuns vinerea trecută Adrian Bughiu, care a mai avut o reacție la comentariile liberalului Cătălin Andrei: ”În PNL sunt mulți analfabeți funcționali. Și nici rezerva lor de cadre nu e cine știe ce, din moment ce lasă un pămpălău să dea astfel de declarații, de mare Gâgă, care nu înțelege cum se citește o lege…”
În fine, nouă unora ni s-a acrit! Și nu neapărat că e vorba despre mere…

Citește și Ce a descoperit raportul Curţii de Conturi pe anul 2021. Drepturi salariale plătite ilegal către 10 funcţionari publici de la Primăria Mărăcineni


Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Institutul este proprietatea statului roman.Scolile sunt proprietate de stat si nu particulara.De ce trebuie o firma privata sa livreze aceste produse si nu pot fi cumparate direct de la institut de catre primarii din bani publici?Iar primariile sa poata sa distribuie prin forte proprii aceste produse eliminand intermediarii?!
    Cum ajung merele poloneze mai ieftine pana la consumator in Romania?Ceva este ilogic aici……
    Dl.Director a luptat sa mentina in viata acest institut de cercetare si productie cand altele nu mai exista.Bravo lui,este un om de toata isprava.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *