Web Analytics
scris sâmbătă, 11.03.2023

11 Martie 1902 s-a dat sentința în procesul Caion – Caragiale

În ziua de 11 Martie 1902 s-a dat sentința în procesul Caion – Caragiale.

11 Martie 1902 s-a dat sentința în procesul Caion – Caragiale

Caion este condamnat la 3 luni închisoare, 500 de lei amendă către stat și 10.000 de lei despăgubuiri către Caragiale pentru calomnie, după ce afirmase că drama Napasta ar fi un plagiat.

În “Moftul român” din 6 mai 1901, Caragiale publicase un articol intitulat ”Un frizer-poet şi o damă care trebuie să se scarpine-n cap”, un comentariu ironic la un text trimis de un tânăr preocupat prea mult de părul iubitei, ce semna cu pseudonimul Caion (pe numele său real Constantin Al. Ionescu).

Citește și: Criminalul din Bascov a primit detenție pe viață!

Caion, orbit de ură şi împins de câteva persoane din anturajul său, a imaginat un plan să se răzbune pe Caragiale. Drept urmare, apare un text plin de insulte în “Revista literară” din 30 noiembrie 1901, text intitulat “Domnul Caragiale”, în care autorul “Năpastei” este acuzat de a fi plagiat drama sa după o piesă ungurească intitulată “Nenorocul”, scrisă de un oarecare Kemeny Istvan.

În numărul următor, de la 10 decembrie, Caion revine cu un pretins rezumat al dramei lui Kemeny.

 Caragiale stupefiat, s-a pornit să caute peste tot drama ungurului dar nu a găsit, evident, pe nimeni cu acest nume, Kemeny Istvan fiind un nume nascocit de Caion iar  opera lui, pe de-a-ntregul inventată.

 Imediat Caragiale  l-a chemat în judecată pe Caion, avându-l ca apărător pe bunul său prieten, Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Curtea l-a condamnat pe Caion, dar acesta a  declarat  recurs,  admițând că  ar fi vrut să se răzbune pe Caragiale (care îi ironizase în câteva rânduri publicistica ineptă).

Susţinea însă în  continuare că maestrul a plagiat: nu din inexistentul Kemeny, ci din marele Tolstoi, şi anume din piesa „Puterea întunericului”, la care unii critici raportaseră „Năpasta”.

În ciuda faptului că Delavrancea produce dovada lipsei oricărei asemănări între cele două opere, Curtea s-a lăsat  convinsă de partea adversă, că Ionescu-Caion e un tânăr promiţător, care nu merită să fie condamnat pentru, în definitiv, o glumă proastă.

Juraţii au dat de această dată un verdict negativ şi Caion scapă, fiind  achitat.

Citește și: Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „I-am înaintat un raport d-lui chestor Badea. Aştept răspunsul, după care voi face public ceea ce s-a întâmplat”

Procesul se opreşte aici, Caragiale declarându-se mulţumit că a fost absolvit de acuzaţia de plagiat.

 Nu poate fi trecută cu vederea nici duşmănia unor literaţi de seamă față de Caragiale, între care se remarcă Alexandru Macedonski, care l-a sprijinit şi inspirat în multe din acţiunile sale pe obscurul scriitor Caion.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *